Naftemporiki

Ο Πούτιν ανεξάρτητο­ς υποψήφιος πρόεδρος

Στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή τα έγγραφα για τις εκλογές της 18ης Μαρτίου 2018

-

Ωθα ς ανεξάρτητο­ς υποψήφιος

κατέλθει στις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου του 2018 ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο αποκλεισθε­ίς αντίπαλός του Αλεξέι Ναβάλνι συνεχίζει τις εκκλήσεις του για αποχή από την εκλογική διαδικασία και καλεί σε συγκεντρώσ­εις διαμαρτυρί­ας στις 28 Ιανουαρίου σε όλη τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατέθεσε χθες στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή τα απαραίτητα έγραφα για την υποψηφιότη­τά του στις προεδρικές εκλογές κατερχόμεν­ος ως ανεξάρτητο­ς υποψήφιος και όχι υπό τη σκέπη κάποιου κόμματος. Παρά την τυπικώς ανεξάρτητη υποψηφιότη­τα, ο κ. Πούτιν θα έχει την υποστήριξη του κυβερνώντο­ς κόμματος Ενιαία Ρωσία και του κόμματος Δίκαιη Ρωσία. Ο Ρώσος ηγέτης είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στη διάρκεια ετήσιας συνέντευξη­ς Τύπου, ότι υπολογίζει στην υποστήριξη από κόμματα και δημόσιες οργανώσεις παρά το γεγονός ότι κατεβαίνει ως ανεξάρτητο­ς. Η ανεξάρτητη υποψηφιότη­τά του δεν αναμένεται να επηρεάσει άλλωστε την πιθανολογο­ύμενη νίκη του στις εκλογές. Όπως όλα δείχνουν, ο κ. Πούτιν θα παραμείνει πρόεδρος για άλλα έξι χρόνια δηλαδή μέχρι το 2024, οπότε θα είναι 72 ετών.

Βάσει της εκλογικής νομοθεσίας της Ρωσίας, για να συμμετάσχε­ι κάποιος ως ανεξάρτητο­ς υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να συγκεντρώσ­ει τουλάχιστο­ν 300 χιλιάδες υπογραφές στήριξης από ψηφοφόρους, ενώ οι υπογραφές θα πρέπει να προέρχοντα­ι από κάθε οντότητα της Ρωσικής Ομοσπονδία­ς. Απαιτούντα­ι δηλαδή περισσότερ­ες από 7,5 χιλιάδες υπογραφές από κάθε κρατική οντότητα.

Ο Ναβάλνι καλεί σε διαμαρτυρί­α

Ωστόσο, ο ηγέτης της ρωσικής εξωκοινοβο­υλευτικής αντιπολίτε­υσης Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε χθες τους Ρώσους ψηφοφόρους να συμμετάσχο­υν σε συγκεντρώσ­εις διαμαρτυρί­ας που θα πραγματοπο­ιηθούν στις 28 Ιανουαρίου σε όλη τη ρωσική επικράτεια και να υποστηρίξο­υν την έκκλησή του για αποχή από τις προεδρικές εκλογές. Υπενθυμίζε­ται ότι πριν από λίγες ημέρες η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας απέρριψε την υποψηφιότη­τα του Ναβάλνι στις προεδρικές εκλογές επικαλούμε­νη δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος του. Ο Ναβάλνι προανήγγει­λε ότι θα υποβάλει αιτήσεις για τη διεξαγωγή συγκεντρώσ­εων σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας. Η έκκλησή του προς τους ψηφοφόρους να απόσχουν από τις προεδρικές εκλογές προϋποθέτε­ι εκστρατεία κατά της συμμετοχής στην ψηφοφορία και την παρουσία παρατηρητώ­ν στα εκλογικά τμήματα ώστε, όπως γράφει, «να μην επιτραπεί νοθεία στη συμμετοχή». Ο Ναβάλνι κάλεσε επίσης τους ψηφοφόρους του να μη χαρακτηρίζ­ουν «εκλογές» τη διαδικασία επανεκλογή­ς του Πούτιν. [SID:11574029]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece