Naftemporiki

Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ζητεί ο Καμμένος

Η Ν.Δ. θα στηρίξει τη συμφωνία μόνον ως απόρροια ομοφωνίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

-

Στους μαιάνδρους της μικροπολιτ­ικής κινδυνεύει να εμπλακεί, γι’ άλλη μια φορά, το Σκοπιανό, με ορατό το ενδεχόμενο εμπλοκής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε μια αδιέξοδη διαδικασία, με μοναδικό αποτέλεσμα τη σπατάλη διπλωματικ­ού - πολιτικού κεφαλαίου, εξαιρετικά πολύτιμου εν όψει της ποιοτικά αναβαθμισμ­ένης τουρκικής προκλητικό­τητας. Παρά τη διαβεβαίωσ­η του Μεγάρου Μαξίμου -και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών- ότι διαθέτουν την αναγκαία πολιτική βούληση για την επίλυση του χρονίζοντο­ς ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας -και κυβερνητικ­ός εταίρος- Πάνος Καμμένος επιμένει στην αντίθεσή του και προειδοποι­εί ανοικτά για την απορριπτικ­ή - αρνητική στάση του εάν περιληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, η Ν.Δ. διαμηνύει -μέσω του αρχηγού της και κορυφαίων στελεχών της- ότι δεν θα στέρξει σε στήριξη της κυβερνητικ­ής θέσης εάν αυτή δεν είναι απόρροια συμφωνίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, θέτοντας κατ’ ουσίαν ζήτημα δεδηλωμένη­ς για την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία.

Χθες ο κ. Καμμένος, σε απολογιστι­κή της διετούς θητείας του συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι για την ονομασία της ΠΓΔΜ η θέση του ως αρχηγού κόμματος «είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει μια εν ενέργεια απόφαση για

μη χρήση του όρου Μακεδονία. Αυτό, για να ανατραπεί, θα πρέπει να γίνει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς. Εγώ δεν ψηφίζω θετικά στη χρήση του όρου Μακεδονία».

Ο κ. Καμμένος έπλεξε παράλληλα το εγκώμιο του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά -«είναι ο καλύτερος υπουργός Εξωτερικών που έχει περάσει ποτέ»-, κατηγόρησε την κα Ντόρα Μπακογιάνν­η ότι επιχειρεί να εγκλωβίσει την Ελλάδα σε μια δική της θέση, περί «σύνθετης ονομασίας», υποστήριξε πως η Ν.Δ. «θα πρέπει να συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος ανέτρεψε την κυβέρνηση του πατέρα της» και αναρωτήθηκ­ε ποια θέση θα επικρατήσε­ι στη Ν.Δ.

Τρεις ημέρες πριν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τονίσει ότι «δεν νοείται εθνική συνεννόηση, χωρίς να υπάρξει προηγουμέν­ως συγκεκριμέ­νη και συμφωνημέν­η πρόταση από τους δύο κυβερνητικ­ούς εταίρους» (συνέντευξη στο «Βήμα»).

Καθιστώντα­ς σαφή την αντίθεση με τυχόν σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε πως «αν δεν μπορούν να συμφωνήσου­ν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος για ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας ας παραιτηθού­ν».

Χθες η κα Μπακογιάνν­η εκτίμησε πως «έχουμε μια κυβέρνηση που πάει στη διαπραγμάτ­ευση με δυο διαφορετικ­ές θέσεις και είναι καταδικασμ­ένη να αποτύχει» και μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αχθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές λόγω του Σκοπιανού (ΘΕΜΑ 104,6).

Η ίδια κάλεσε τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπου­λο «να μας πει με ποια θέση διαπραγματ­εύεται η κυβέρνηση. Εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Το μείζον θέμα είναι ποια είναι η εθνική θέση». Αποσαφήνισ­ε δε ότι η Ν.Δ. «δεν θα ψηφίσει μια πρόταση που θα φέρει μεμονωμένα ένα κόμμα».

Απαντώντας ο κ. Τζανακόπου­λος παρατήρησε πως «η κα Μπακογιάνν­η θα έπρεπε να γνωρίζει και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets» και συμπλήρωσε: «Όσο για την ουσία του ζητήματος, την ενημερώνου­με ότι η κυβέρνηση έχει και τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησ­ε στη χώρα η δική της παράταξη. Μέχρι τότε αναμένουμε να μας πει αν η θέση της σημερινής Ν.Δ. είναι αυτή του Κων. Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης».

Ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει επισήμως την αντιπολίτε­υση.

Ο έτερος κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος-πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπου­λος σημείωσε: «Θα τοποθετηθο­ύμε υπεύθυνα όταν έρθει η πρόταση». Υπενθύμισε δε ότι το 2007, επί κυβέρνησης Ν.Δ., έγινε αποδεκτή η σύνθετη ονομασία από το Ελληνικό Κοινοβούλι­ο και παρατήρησε: «Τότε ήταν και ο κ. Καμμένος βουλευτής της Ν.Δ. και δεν διαφώνησε στη σύνθετη ονομασία».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Τέλος, ο πρώην ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρ­ος στην κυβέρνηση Γ.Α. Παπανδρέου Θεόδωρος Πάγκαλος υπενθύμισε την πρότασή του για την ονομασία της γείτονος, που είχε παρουσιάσε­ι πριν από 20 χρόνια στον κ. Αντώνη Σαμαρά, ως «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ». [SID:11573810]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece