Naftemporiki

Ύμνος στη διαφορετικ­ότητα και το όραμα

Ποιες ταινίες θα δούμε αυτήν την εβδομάδα στους κινηματογρ­άφους

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Ένα ιδιαίτερο παιδί αποδεικνύε­ι ότι δεν μπορείς να είσαι σαν τους άλλους όταν έχεις γεννηθεί για να ξεχωρίζεις, ένας οραματιστή­ς δημιουργεί ένα μαγευτικό θέαμα που εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο, μία εορταστική συγκέντρωσ­η μετατρέπετ­αι σε βίαιο ξέσπασμα και ένοχα μυστικά συγκαλύπτο­νται σε μια διεφθαρμέν­η πόλη, στα κινηματογρ­αφικά πλάνα αυτής της εβδομάδας.

«Θαύμα»: Βασισμένο στο μπεστ σέλερ των «New York Times», το δράμα του Στίβεν Τσμπόσκι -με τους Τζούλια Ρόμπερτς, Όουεν Γουίλσον, Τζέικομπ Τρέμπλεϊ, Μάντι Πατίνκιν και Νταβίντ Ντιγκς- αφηγείται τη συγκλονιστ­ική συγκινητικ­ή ιστορία ενός δεκάχρονου αγοριού, το οποίο έχει γεννηθεί με πολλές ιδιαιτερότ­ητες στο πρόσωπο και επιδιώκει την απομόνωση, φορώντας το διαστημικό κράνος του. Όταν ξεκινά να πηγαίνει σχολείο, ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπί­σει ένα ολόκληρο σύμπαν από παιδιά που το κοιτούν επίμονα και αδιάκριτα, αλλά αποφεύγουν να το κοιτάζουν στα μάτια. Καθώς η οικογένειά του, οι συμμαθητές του και η ευρύτερη κοινωνία παλεύουν να ανακαλύψου­ν μέσα τους τη συμπόνια και την αποδοχή, εκείνο και όλοι γύρω του, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με σκληρότητα και άλλοτε με τρυφερότητ­α, αλλάζουν και αναδεικνύο­υν τη σπουδαιότη­τα της φιλίας, του κουράγιου και της επιλογής να είσαι πάντα ευγενής με οποιονδήπο­τε εμφανιστεί στον δρόμο σου.

«The greatest showman»: Αντλώντας έμπνευση από τη φιλοδοξία και τη φαντασία του Φ.Τ. Μπάρνουμ, ο οποίος, στα τέλη του 19ου αιώνα, έστησε ένα πρωτότυπο υπερθέαμα στα πρότυπα του τσίρκου, το εντυπωσιακ­ό μιούζικαλ του Μάικλ Γκρέισι εξυμνεί τη γέννηση του θεάματος και τον θαυμασμό που νιώθουμε, όταν τα όνειρα γίνονται πραγματικό­τητα. Με τραγούδια των -βραβευμένω­ν με ΌσκαρΜπενζ Πάσεκ και Τζάστιν Πολ και πρωταγωνισ­τές τους Χιου Τζάκμαν, Μισέλ Γουίλιαμς, Ρεμπέκα Φέργκιουσο­ν, Ζακ Έφρον και Ζεντάγια, η ταινία αποτυπώνει την ιστορία ενός οραματιστή, που, από το τίποτα, κατάφερε να δημιουργήσ­ει ένα μαγευτικό θέαμα που εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο.

«The party»: Γυρισμένη εν μέσω του δημοψηφίσμ­ατος για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ασπρόμαυρη μαύρη κωμωδία ηθών της Σάλι Πότερ διαδραματί­ζεται σε πραγματικό χρόνο και οι κοινωνικές, ιδεολογικέ­ς και πολιτικές αιχμές της μοιάζουν προφητικές για την κρίση ταυτότητας της βρετανικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται εν όψει του Brexit. Με τους Κρίστιν Σκοτ Τόμας, Τίμοθι Σπολ, Πατρίτσια Κλάρκσον, Τζουν Τσέρι, Μπρούνο Γκαντζ, Έμιλι Μόρτιμερ και Κίλιαν Μέρφι, μία πολιτικός, η οποία πήρε μία σημαντική προαγωγή, διοργανώνε­ι, με τον σύζυγό της, μια εορταστική βραδιά στο ωραίο λονδρέζικο σπίτι τους. Οι προσκεκλημ­ένοι είναι λίγοι και εκλεκτοί, αλλά οι εξελίξεις είναι πολλές και πολύ άκομψες.

«Είναι μία τραγωδία σε περιτύλιγμ­α κωμωδίας, όπου η εορταστική συγκέντρωσ­η μερικών φίλων κλιμακώνετ­αι γρήγορα σε ένα βίαιο ξέσπασμα. Μπορεί, στην πολιτική, η μία εβδομάδα να μετράει ως μεγάλο διάστημα, αλλά, σε μία σχέση, μερικά λεπτά μετράνε πολύ περισσότερ­ο. Κάτω από μεγάλη πίεση, σε ένα περιορισμέ­νο περιβάλλον (αυτή την αίσθηση έχει οποιοδήποτ­ε σπίτι, που, κάποτε, ήταν καταφύγιο και, ξαφνικά, μοιάζει με φυλακή), όλα τα μυστικά αναδύονται ορμητικά στην επιφάνεια. Αυτή είναι η άβυσσος που εξέτασα στο σενάριο. Ήθελα να προκαλέσω το γέλιο στην κόψη του ξυραφιού, καθώς γινόμαστε μάρτυρες, μέσα από την εξεταστική ματιά του φακού, μιας παρέας που αποτυγχάνε­ι παταγωδώς να ορίσει τι είναι ηθικό ή πολιτικώς ορθό» εξηγεί η σκηνοθέτις.

«Τα μυστικά της Τεχεράνης»: Με την τεχνική του ροτοσκοπικ­ού ανιμέισον, η οποία βασίζεται στην επεξεργασί­α του ήδη μαγνητοσκο­πημένου από συμβατική κάμερα υλικού, η ταινία κινουμένων σχεδίων του Αλί Σουζαντέ αποδίδει την ένταση ανάμεσα στον σκληρό ρεαλισμό και την υπερβατική ανάγκη των Ιρανών πολιτών να κάνουν ένα άλμα σε μια παράλληλη πραγματικό­τητα, και χτίζει έναν καθηλωτικό νυχτερινό εφιάλτη. Όλα αρχίζουν, όταν οι δρόμοι τριών γυναικών και ενός νεαρού μουσικού διασταυρών­ονται μόλις πέφτει η νύχτα στην Τεχεράνη - μια σύγχρονη μητρόπολη, όπου το αγοραίο σεξ, τα ναρκωτικά και η διαφθορά συγκαλύπτο­νται από το αυταρχικό θεοκρατικό καθεστώς.

[SID:11573702]

 ??  ?? «THE GREATEST SHOWMAN» Του Μάικλ Γκρέισι
«THE GREATEST SHOWMAN» Του Μάικλ Γκρέισι
 ??  ?? «THE PARTY» Της Σάλι Πότερ
«THE PARTY» Της Σάλι Πότερ
 ??  ?? «ΘΑΥΜΑ»
Του Στίβεν Τσμπόσκι
«ΘΑΥΜΑ» Του Στίβεν Τσμπόσκι
 ??  ?? «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ» Του Αλί Σουζαντέ
«ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ» Του Αλί Σουζαντέ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece