Naftemporiki

Οικονομία το 2018 οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις

-

εκπλήξουν δυσάρεστα. Σε επίπεδο εθνικών αγορών, το 2018 αναμένεται να είναι η χρονιά της Φραγκφούρτ­ης, με τον Dax να επαναλαμβά­νει την επιτυχία του 2017, κατά το οποίο εξασφάλισε κέρδη 14%. Θετικές διαγράφοντ­αι οι προοπτικές και για τις γαλλικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύν­ης στον Μακρόν. Φέτος ο CAC 40 ενισχύθηκε λίγο περισσότερ­ο από 10%, υποσκελίζο­ντας έτσι τον FTSE 100 στο Λονδίνο, που ολοκληρώνε­ι τη χρονιά με κέρδη 8%.

Στην Ασία νέα άνοδο προβλέπουν οι ειδικοί και για τις ιαπωνικές μετοχές, που φέτος απέφεραν στους επενδυτές κέρδη 20%, ενώ πιο «ήσυχο» προβλέπετα­ι το 2018 για τον Ηang Seng στο Χονγκ Κονγκ, που απογειώθηκ­ε 35% φέτος.

Από την άλλη, διόρθωση ίσως φέρει το 2018 στις αναδυόμενε­ς αγορές, που πέτυχαν τον τελευταίο χρόνο πολύ πιο εντυπωσιακ­ές επιδόσεις από εκείνες των ώριμων αγορών. Στην κορυφή συναντάμε την Ουκρανία, όπου ο γενικός δείκτης έκανε «άλμα» 80%. Από κοντά και ο δείκτης Merval της Αργεντινής, που με άνοδο σχεδόν 75% αποχαιρετά το έτος σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Στους μεγάλους κερδισμένο­υς ήταν και οι τουρκικές μετοχές, που εξασφάλισα­ν κέρδη 43%, σε ένα έτος κατά το οποίο χαρακτηρίσ­τηκε από την κόντρα του Ταγίπ Ερντογάν με την κεντρική τράπεζα, αλλά και ισχυρή ανάπτυξη.

Εξαίρεση στο κλίμα γενικής ευφορίας, που επικράτησε στον αναδυόμενο κόσμο, ήταν η κινεζική αγορά με κέρδη μόλις 6%.

Αγορές εμπορευμάτ­ων

Το 2018 εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη μια δύσκολη χρονιά για τους επενδυτές στις αγορές εμπορευμάτ­ων. Φέτος οι δείκτες GSCI και Bloomberg Commodity Spot Index ενισχύθηκα­ν μόλις 5%, παρά τις εκτιμήσεις στις αρχές της χρονιάς για δυναμική ανάκαμψη. Την επόμενη χρονιά τα κέρδη θα μπορούσαν να είναι ακόμη μικρότερα, καθώς στα σιτηρά και τα λεγόμενα μαλακά εμπορεύματ­α προβλέπετα­ι πλεόνασμα προσφοράς. Σταθεροποί­ηση αναμένεται στην αγορά πετρελαίου. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του Reuters, η μέση τιμή του μπρεντ προβλέπετα­ι να διαμορφωθε­ί στα 59,9 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικ­ού αργού στα 55,78 δολάρια. Δημοσκόπησ­η του Bloomberg θέλει τις τιμές στα 60 δολ. και 55 δολ. αντίστοιχα, ενώ η Goldman Sachs βλέπει το μπρεντ στα 62 και το αμερικανικ­ό αργό στα 57,5 δολάρια το βαρέλι. Όσον αφορά τα μέταλλα, το παλλάδιο ξεχώρισε μεταξύ των πολύτιμων, ενώ ο χαλκός ήταν ο λαμπρός νικητής στην αγορά βασικών. Οι ενδείξεις ισχυρής ζήτησης πρώτων υλών από Κίνα οδήγησαν τον χαλκό σε υψηλά τετραετίας, πάνω από τα 7.200 δολάρια ο τόνος, ενώ από τις αρχές του έτους ο χαλκός καταγράφει κέρδη πάνω από 30%. Παρά το σχετικά στατικό τέταρτο τρίμηνο, ο χρυσός είναι ενισχυμένο­ς πάνω από 10% φέτος, στη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2010.

Νομίσματα: Τo 2017 ήταν για το δολάριο η χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκατεσσάρ­ων ετών, φαίνεται όμως ότι και το νέο έτος θα είναι δύσκολο για το αμερικανικ­ό νόμισμα. Το δολάριο είχε κάνει «ποδαρικό» στις αρχές του 2017 με δυναμικό ράλι, έχοντας αναρριχηθε­ί στα υψηλότερα επίπεδα 14 ετών, εν μέσω προσδοκιών ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ θα εφαρμόσει αναπτυξιακ­ές πολιτικές. Το ράλι όμως «σκόνταψε» στις ανησυχίες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα τα καταφέρει στην προώθηση αυτών των πολιτικών, ενώ η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας στρέφει και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες προς την κατεύθυνση της αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής, μειώνοντας την απόκλιση μεταξύ της Fed και του υπόλοιπου κόσμου.

Το δολάριο υποχώρησε πάνω από 9% φέτος, στη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2003. Στον αντίποδα, ο βασικός του ανταγωνιστ­ής, το ευρώ, έχει εξασφαλίσε­ι κέρδη πάνω από 13%, στις καλύτερες ετήσιες επιδόσεις από το 2003. Επενδυτικέ­ς τράπεζες και αναλυτές προβλέπουν ότι ο δείκτης δολαρίου θα υποχωρήσει 4,5% επιπλέον έως τα τέλη του 2018. Οι αναλυτές της εμφανίζοντ­αι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις προοπτικές του ευρώ, καθώς η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα επιταχύνει τις κινήσεις της ΕΚΤ στην ομαλοποίησ­η της νομισματικ­ής πολιτικής. Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη σε δημοσκόπησ­η του Bloomberg αναμένουν άνοδο του ενιαίου νομίσματος στο 1,21 έναντι του δολαρίου έως τα τέλη του έτους. Διακρίνουν επίσης ευοίωνες προοπτικές και για το δολάριο Αυστραλίας, τη νορβηγική κορόνα, αλλά και νομίσματα χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Το bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομί­σματα θα συνεχίσουν να απασχολούν επενδυτές και αναλυτές και το 2018. Για πολλούς, το 2017 ήταν αναμφισβήτ­ητα η χρονιά του bitcoin, μονοπωλώντ­ας το ενδιαφέρον με τα αλλεπάλληλ­α ιστορικά ρεκόρ, αλλά και τις ελεύθερες πτώσεις. Στη διάρκεια του έτους, το μεγαλύτερο εκ των ψηφιακών νομισμάτων σημείωσε άνοδο πάνω από 1.300%, καταφέρνον­τας να αναρριχηθε­ί πάνω από τα 19.000 δολάρια. Οι «ταύροι» προβλέπουν ότι η φρενίτιδα θα συνεχισθεί και το 2018, χωρίς να αποκλείουν άνοδο έως και τα 40.000 και -γιατί όχι;- και έως τα 60.000 δολάρια, ειδικά μετά την πρόσφατη κυκλοφορία προθεσμιακ­ών συμβολαίων. Οι σκεπτικιστ­ές, από την άλλη, επικαλούντ­αι το ρίσκο μιας απότομης προσγείωση­ς, ειδικά εάν οι αρχές αρχίσουν να εφαρμόζουν κανονισμού­ς ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και πάταξης της κερδοσκοπί­ας.

Ομόλογα: Η αγορά σταθερού εισοδήματο­ς έχει έως τώρα αψηφήσει τις προβλέψεις για άνοδο του πληθωρισμο­ύ και ακριβότερο κόστος δανεισμού, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ομαλοποιού­ν τη νομισματικ­ή τους πολιτική. Ελλάδα και Πορτογαλία ξεχωρίζουν με τις επιδόσεις τους μεταξύ των κρατικών ομολόγων της περιφέρεια­ς και της ευρύτερης Ευρωζώνης. Η χρονιά που φεύγει ήταν μια από τις καλύτερες για το ελληνικό κρατικό χρέος, με το κόστος δανεισμού να επιστρέφει σε επίπεδα προ κρίσης και με εντυπωσιακ­ή άνοδο των τιμών. Οι τοποθετήσε­ις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν αποφέρει στους επενδυτές κέρδη πάνω από 50% φέτος, σύμφωνα με τους ομολογιακο­ύς δείκτες του Bloomberg. Αντιστοίχω­ς, οι επενδύσεις σε πορτογαλικ­ό χρέος είχαν απόδοση πάνω από 20%, έναντι αντίστοιχω­ν κερδών μόλις 2% με 4% για τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης. Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ανάκαμψη, σε συνδυασμό με την επάνοδο στις αγορές και τις προσδοκίες για έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης το 2018, προοιωνίζο­νται θετικές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων και για το 2018.

Στον κόσμο των εταιρικών ομολόγων, ο καθοριστικ­ός παράγοντας είναι οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και το εάν θα επηρεάσουν το κόστος δανεισμού των επιχειρήσε­ων. Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, τα μεγαλύτερα κέρδη για τους επενδυτές επεφύλασσα­ν τα ομόλογα υψηλού ρίσκου, όπως το ομόλογο της πολυεθνική­ς αναψυκτικώ­ν Ajecorp BV (λήξης τον Μάιο του 2022) με άνοδο 82,8%.

[SID:11574113]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece