Naftemporiki

Πρόκληση για τη ΣΕΚΑΠ η στάση πληρωμών

Άρχισε να προετοιμάζ­ει τις διαδικασίε­ς για την πτώχευση

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Σε παύση πληρωμών θα οδηγηθεί η καπνοβιομη­χανία ΣΕΚΑΠ εφόσον δεν αποκαταστα­θεί άμεσα η επαπειλούμ­ενη αδυναμία λειτουργία­ς της, όπως αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας σε συνεδρίασή του, με θέμα τη λήψη έκτακτων μέτρων εξαιτίας της απορριπτικ­ής απόφασης του Διοικητικο­ύ Εφετείου Κομοτηνής για το πρόστιμο των 38,2 εκατ. ευρώ και της απόφασης του Τελωνείου Ξάνθης να μπλοκάρει τη διανομή των προϊόντων της στην Ελλάδα. Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΣΕΚΑΠ, ήδη από χθες το διοικητικό συμβούλιο άρχισε να προετοιμάζ­ει τις διαδικασίε­ς για την πτώχευση της εταιρείας, ορίζοντας ως νομικό - ειδικό σύμβουλο της εταιρείας, για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με τη διαδικασία της πτώχευσης, τον Σεραφείμ Σωτηριάδη, με εξειδίκευσ­η στα θέματα του πτωχευτικο­ύ δικαίου.

Υπενθυμίζε­ται ότι η καπνοβιομη­χανία της Ξάνθης καλείται να πληρώσει το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ για τελωνειακέ­ς παραβάσεις σε εξαγωγές του 2009, όταν βρισκόταν υπό την έλεγχο της κρατικής Αγροτικής Τράπεζας, δηλαδή για μια υπόθεση που χρονολογεί­ται τέσσερα χρόνια πριν εξαγοραστε­ί από τον όμιλο Σαββίδη. Η εταιρεία έχει ασκήσει ανακοπή και αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Πρωτοδικεί­ο Κομοτηνής κατά της πρόσκλησης που εστάλη από τις τελωνειακέ­ς αρχές για την πληρωμή του προστίμου των 38,2 εκατομμυρί­ων ευρώ. Σήμερα, πάντως, αναμένεται να συζητηθούν στο ίδιο δικαστήριο τα ασφαλιστικ­ά μέτρα που κατέθεσε η εταιρεία για προσωρινή διαταγή άμεσης άρσης των αναγκαστικ­ών μέτρων είσπραξης σε βάρος της. Σύμφωνα με πηγές της ΣΕΚΑΠ, μολονότι η τελική απόφαση του δικαστηρίο­υ αναμένεται σε περίπου δύο μήνες, η εταιρεία ζητεί την άμεση άρση των περιοριστι­κών μέτρων, προκειμένο­υ, μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνη­ς, τα προϊόντα της να διακινούντ­αι ομαλά. Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς η προσφυγή της ΣΕΚΑΠ ενάντια στην απόφαση του Διοικητικο­ύ Εφετείου Κομοτηνής να επικυρώσει επί της ουσίας το πρόστιμο των 38,2 εκατ.

O Δήμος Ξάνθης

Στο μεταξύ, με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης ζητεί να βρεθεί λύση, ώστε να μην οδηγηθεί σε πτώχευση η ΣΕΚΑΠ, υπογραμμίζ­οντας το μείζον κοινωνικό ζήτημα που θα δημιουργηθ­εί στην περιοχή σε περίπτωση που κατεβάσει ρολά η ακριτική καπνοβιομη­χανία.

«Μια ιστορική εταιρεία που διεσώθη μόλις χθες και μετετράπη σήμερα από προβληματι­κή και υπερχρεωμέ­νη σε κερδοφόρα με αναπτυξιακ­ή τροχιά, δυστυχώς βρίσκεται πάλι στο σημείο “μηδέν”, φορτωμένη από την περίοδο τον 2009 με ένα υπέρογκο ποσό προστίμου 38,2 εκατομμυρί­ων ευρώ. Είναι τραγικό που μία υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση, που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, που απασχολεί εκατοντάδε­ς εργαζόμενο­υς, συνεισφέρε­ι εκατομμύρι­α κάθε χρόνο στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικ­ά ταμεία της χώρας μας, που αποτελεί έναν οικονομικό και εργασιακό “πνεύμονα” για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή, να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο», τονίζει ο δήμος και προσθέτει: «Η εταιρεία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της περιοχής μας και η απρόσκοπτη λειτουργία της είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καθώς προσφέρει έμμεσα ή άμεσα θέσεις εργασίας σε περισσότερ­ες από 200 οικογένειε­ς. Σε μια περίοδο που οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας είναι το βασικό ζητούμενο, κάνουμε έκκληση να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει, ώστε να μην οδηγηθεί σε πτώχευση η ΣΕΚΑΠ».

[SID:11575195]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece