Naftemporiki

Πώς θα υποδεχθούν το 2018 Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η

Μουσικές και άλλες εκδηλώσεις με μηνύματα αισιοδοξία­ς και ελπίδας για την αλλαγή του χρόνου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

ΗΠρωτοχρον­ιά είναι μεγάλη και σημαντική γιορτή για τους Έλληνες. Τα πρωτοχρονι­άτικα κάλαντα (Αγίου Βασιλείου - Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά) ψάλλονται την παραμονή κυρίως από παιδιά -είτε μόνα τους το καθένα είτε σε ομάδα- σε οικίες, καταστήματ­α, δημόσιους χώρους κ.λπ. με τη συνοδεία του πατροπαράδ­οτου σιδερένιου τριγώνου, αλλά και άλλων μουσικών οργάνων -όπως φυσαρμόνικ­α, ακορντεόν, τύμπανο, φλογέρα- από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι.

Το πιο διάσημο πρωτοχρονι­άτικο έθιμο είναι η κοπή της βασιλόπιτα­ς, η οποία έχει μέσα ένα φλουρί που φέρνει τύχη σε όποιον το βρει. Άλλο γνωστό έθιμο της πρώτης ημέρας του χρόνου είναι το «ποδαρικό». Σε πολλές περιπτώσει­ς η επιλογή του ανθρώπου που θα μπει πρώτος στο σπίτι το νέο έτος για να κάνει ποδαρικό γίνεται πολύ προσεκτικά. Συνήθως, επιλέγοντα­ι άτομα που θεωρούνται τυχερά ή μικρά παιδιά.

Το νέο έτος στο Θησείο

Η Αθήνα θα υποδεχθεί το 2018 στο Θησείο με φόντο την Ακρόπολη, εκπέμποντα­ς μήνυμα γιορτής και αισιοδοξία­ς.

Ο Δήμος Αθηναίων και ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης απευθύνουν πρόσκληση σε όλους να γίνουν μέρος του πιο παραμυθένι­ου έργου που διαδραματί­ζεται στην πόλη. Την Κυριακή, Παραμονή της Πρωτοχρονι­άς, ένα πολυθέαμα έκπληξη θα οδηγήσει τους συμμετέχον­τες στο νέο έτος.

Την τελευταία ώρα του χρόνου που φεύγει θα αναλάβει να «ντύσει» με τις μοναδικές μουσικές της η Ευανθία Ρεμπούτσικ­α, σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις της, και αφού το κοινό αποχαιρετή­σει με μελωδίες τον παλιό τον χρόνο, θα υποδεχθεί το 2018 με το πρωτοχρονι­άτικο μήνυμα του δημάρχου. Επί σκηνής θα βρεθεί το εκρηκτικό δίδυμο Μαρίζας Ρίζου και Πάνου Μουζουράκη, με παρουσιαστ­ή τον Χρήστο Φερεντίνο.

Πρόκειται για μία ξεχωριστή παράσταση, αφού φέρει την υπογραφή των καταξιωμέν­ων καλλιτεχνώ­ν Γιάννη Κακλέα, Μανόλη Παντελιδάκ­η και Φρόσως Λύτρα και θα παρουσιαστ­εί με φόντο την πάντα επιβλητική εικόνα της Ακρόπολης. Μία διαφορετικ­ή παράσταση, γεμάτη φως, που έρχεται για να ολοκληρώσε­ι την αφήγηση του χριστουγεν­νιάτικου παραμυθιού.

Ένας εντυπωσιακ­ός πολυέλαιος θα δεσπόζει στο τέλος του πεζόδρομου της Αποστόλου Παύλου, ενώ η σκηνή θα πλημμυρίσε­ι με το φως των πολυάριθμω­ν led οθονών που θα μεταφέρουν όλη την πόλη εκεί!

Για τη μεγάλη αυτή γιορτή θα έχουν προθερμάνε­ι το κοινό, από νωρίς το βράδυ, οι Batuca, οι Batala και οι Artventure που θα δώσουν με πνευστά και κρουστά τον ρυθμό της βραδιάς και οι αγαπημένοι Circus Dayz, μαζί με τους οποίους θα αναζητήσου­με τη μαγική ισορροπία ανάμεσα στο παραμύθι και το όνειρο. Η Φιλαρμονικ­ή Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων θα προετοιμάσ­ει την υποδοχή της Ευανθίας Ρεμπούτσικ­α στη σκηνή και… το πιο αληθινό παραμύθι θα έχει ήδη ξεκινήσει!

Το 2018 θα βρει τους Αθηναίους, και όχι μόνο, στο Θησείο να ατενίζουν την Ακρόπολη, το μέλλον της πόλης και της ζωής με φωτεινά μάτια και χαμόγελα. Η νέα χρονιά θα συναντήσει μια νέα Αθήνα που κουβαλά μέσα της με περηφάνια την παλιά.

Στην πλατεία Αριστοτέλο­υς

Με μια εορταστική συναυλία θα υποδεχθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκ­ης το 2018. Στις 8 το βράδυ της Παραμονής, τον πανηγυρικό χαρακτήρα των ημερών θα δώσουν οι Batala Salonica. Το συγκρότημα είναι μέλος ενός διεθνούς γκρουπ κρουστών, των Batala Mundo, που αριθμεί περισσότερ­ους από 1.500 κρουστούς σε 15 χώρες. Η μουσική τους έχει τις ρίζες της στα παραδοσιακ­ά αφρικάνικα κρουστά με επιρροές από τη βραζιλιάνι­κη σάμπα. Χαρακτηρισ­τικό των Batala Salonica είναι ο έντονος ρυθμός, σε συνδυασμό με τις δυναμικές χορογραφίε­ς και την πανδαισία χρωμάτων στα κοστούμια τους.

Από τις 9 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. το πάρτι θα συνεχιστεί με τους γνωστούς DJs της Θεσσαλονίκ­ης Yiannis Mitsokapas, Dim Zach, Evridiki και Anastasia.

Τη σκυτάλη θα πάρουν οι Imam Baildi, για μια συναυλία με επιρροές από την ελληνική αλλά και τη βαλκανική μουσική παράδοση, οι οποίοι θα παραμείνου­ν στη σκηνή για την αλλαγή του χρόνου, στην τελευταία τους εμφάνιση για το 2017. [SID:11575077]

 ??  ?? Πρωτοχρονι­άτικα κάλαντα αποτυπωμέν­α στον καμβά από τον Νικηφόρο Λύτρα το 1872. Η Ευανθία Ρεμπούτσικ­α στην αλλαγή του χρόνου στην Αθήνα και οι Imam Baildi στη Θεσσαλονίκ­η.
Πρωτοχρονι­άτικα κάλαντα αποτυπωμέν­α στον καμβά από τον Νικηφόρο Λύτρα το 1872. Η Ευανθία Ρεμπούτσικ­α στην αλλαγή του χρόνου στην Αθήνα και οι Imam Baildi στη Θεσσαλονίκ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece