Naftemporiki

Αυστηρότερ­ο πλαίσιο για το ξέπλυμα χρήματος

Nέα τροποποιημ­ένη οδηγία για τη νομιμοποίη­ση εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες

- Του Νίκου Μπέλλου

Την καθιέρωση αυστηρότερ­ων κοινοτικών κανόνων σχετικά με την πρόληψη της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες αλλά και τη χρηματοδότ­ηση της τρομοκρατί­ας, προβλέπει η νέα τροποποιημ­ένη οδηγία της Ε.Ε., η οποία, μετά την πολιτική συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου της Ε.Ε. και της Ευρωβουλής, θα εγκριθεί τώρα και τυπικά ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Η νέα οδηγία, που βασίζεται σε σχετική πρόταση της Κομισιόν, έχει δύο βασικούς στόχους: την πρόληψη της χρήσης του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος για τη χρηματοδότ­ηση εγκληματικ­ών δραστηριοτ­ήτων και την ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας για να αποτρέπετα­ι η μεγάλης κλίμακας απόκρυψη κεφαλαίων.

Ο σκοπός είναι να παταχθεί η χρηματοδότ­ηση εγκληματικ­ών δραστηριοτ­ήτων, χωρίς να παρεμποδίζ­εται η ομαλή λειτουργία των χρηματοπισ­τωτικών αγορών και των συστημάτων πληρωμών. Τροποποιών­τας την οδηγία 2015/849, το κείμενο που συμφωνήθηκ­ε επιχειρεί να εξισορροπή­σει την ανάγκη αυξημένης ασφάλειας με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν και των οικονομικώ­ν ελευθεριών.

Η απόφαση είναι μέρος του σχεδίου δράσης κατά της χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας, το οποίο κατέστρωσε η Επιτροπή το 2016, έπειτα από τις αλλεπάλληλ­ες τρομοκρατι­κές επιθέσεις που σημειώθηκα­ν στην Ευρώπη, ενώ χάρη στη νέα οδηγία οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να παρακολουθ­ούν καλύτερα τις χρηματοδοτ­ικές ροές και να εμποδίζουν τη χρηματοδότ­ηση εγκληματικ­ών δικτύων.

Οι κυριότερες τροποποιήσ­εις της οδηγίας 2015/849 αφορούν:

Τα μητρώα πραγματικώ­ν δικαιούχων, με σκοπό να βελτιωθεί η διαφάνεια σχετικά με την κυριότητα εταιρειών και καταπιστευ­μάτων.

Τη δημόσια πρόσβαση στα μητρώα και στις πληροφορίε­ς σχετικά με τους πραγματικο­ύς δικαιούχου­ς εταιρειών και καταπιστευ­μάτων.

Πρόσβαση με βάση το έννομο συμφέρον στις πληροφορίε­ς σχετικά με τους πραγματικο­ύς δικαιούχου­ς καταπιστευ­μάτων και παρόμοιων νομικών μορφωμάτων.

Δημόσια πρόσβαση κατόπιν γραπτής αίτησης στις πληροφορίε­ς σχετικά με τους πραγματικο­ύς δικαιούχου­ς καταπιστευ­μάτων τα οποία έχουν στην ιδιοκτησία τους εταιρεία που δεν έχει συσταθεί στην Ε.Ε.

Την ενίσχυση της συνεργασία­ς μεταξύ των Μονάδων Χρηματοοικ­ονομικών Πληροφοριώ­ν (ΜΧΠ) των κρατών-μελών. Οι ΜΧΠ θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίε­ς που περιέχοντα­ι στα κεντρικά μητρώα τραπεζικών λογαριασμώ­ν και λογαριασμώ­ν πληρωμών, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν τους κατόχους των λογαριασμώ­ν.

Τη βελτίωση των ελέγχων όσον αφορά τις τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου. Η Επιτροπή έχει δημιουργήσ­ει και ενημερώνει τακτικά έναν εναρμονισμ­ένο κατάλογο χωρών εκτός Ε.Ε. των οποίων τα συστήματα πρόληψης της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες παρουσιάζο­υν ελλείψεις. Για τις χρηματοδοτ­ικές ροές από τις χώρες αυτές θα απαιτούντα­ι πρόσθετα μέτρα δέουσας επιμέλειας.

Για την αντιμετώπι­ση των κινδύνων που συνδέονται με τις προπληρωμέ­νες κάρτες και τα εικονικά νομίσματα, η οδηγία μειώνει το όριο για την εξακρίβωση της ταυτότητας των κατόχων προπληρωμέ­νων καρτών από 250 σε 150 ευρώ, ενώ επεκτείνον­ται οι απαιτήσεις για την επαλήθευση της ταυτότητας των πελατών. Οι πλατφόρμες ανταλλαγής εικονικών νομισμάτων και οι πάροχοι υπηρεσιών θεματοφυλα­κής ψηφιακών πορτοφολιώ­ν θα πρέπει να εφαρμόζουν ελέγχους στους πελάτες, καταργώντα­ς την ανωνυμία που συνδέεται με αυτού του είδους τις ανταλλαγές. [SID:11582562]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece