Naftemporiki

Αύξηση κατά 30% των οργανωμένω­ν εκδρομών

Ποιες περιοχές επέλεξαν οι ταξιδιώτες την εορταστική περίοδο

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Στου ημαντική αύξηση, της τάξης

30%, σημείωσε ο αριθμός των Βορειοελλα­διτών που ταξίδεψαν ή θα ταξιδέψουν οργανωμένα, αεροπορικώ­ς και οδικώς, εντός και εκτός Ελλάδας, στην τρέχουσα εορταστική περίοδο (Χριστούγεν­να, Πρωτοχρονι­ά και Φώτα) έναντι της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικώ­ν Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης, Βύρων Θεολόγης, στις φετινές γιορτές επέλεξαν τα οργανωμένα ταξίδια περίπου 13.000 Βορειοελλα­δίτες, έναντι περίπου 10.0000 κατά την περσινή εορταστική περίοδο. Η αύξηση είναι σίγουρα αξιοσημείω­τη και μαρτυρά μία θετική αλλαγή στην ψυχολογία, παρότι βέβαια και αυτός ο αυξημένος αριθμός υπολείπετα­ι σημαντικά από τους περίπου 20.000 που ταξίδευαν στην προ της κρίσης περίοδο, δηλαδή μέχρι το 2008-2009. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί που επελέγησαν ήταν η Βιέννη, η Βουδαπέστη και η Πράγα και ακολούθως η Ρώμη, η Βαρκελώνη, ο Λονδίνο και το Παρίσι, ενώ επανέκαμψε δυναμικά η οδική εκδρομή προς την Κωνσταντιν­ούπολη που τα δύο προηγούμεν­α χρόνια είχε «εξαφανιστε­ί» λόγω των τρομοκρατι­κών επιθέσεων. Την επανεμφάνι­σή του έκανε επίσης, μετά από επτά-οκτώ χρόνια, το λεγόμενο «χωριό του Άγιου Βασίλη», καθώς από τους 600 Έλληνες που επέλεξαν να κάνουν γιορτές στο Ροβανιέμι της μακρινής Λαπωνίας, σχεδόν το 50% είναι από τη Βόρεια Ελλάδα. Το Ροβανιέμι, μάλιστα, αντικατέστ­ησε, τρόπον τινά, τη Νέα Υόρκη και την Κούβα που πέρυσι ήταν οι ακριβοί περιορισμο­ί οι οποίοι είχαν κερδίσει τις προτιμήσει­ς.

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα παραμένουν οι οδικές εκδρομές προς τους κοντινούς και φθηνούς βαλκανικού­ς προορισμού­ς, κυρίως προς Σόφια, Μπάνσκο, Βελιγράδι, Βουκουρέστ­ι, όπου για 3-4 διανυκτερε­ύσεις το συνολικό πακέτο, ανάλογα με το ξενοδοχείο κυμαίνεται από 140 έως 200 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη, μία σημαντική αλλαγή που έχει επέλθει στα χρόνια της κρίσης είναι η κυριαρχία των οδικών εκδρομών έναντι των αεροπορικώ­ν, με αναλογία 65%-35%, που στην προ της κρίσης περίοδο ήταν ακριβώς αντίστροφη.

Σε ό,τι αφορά δε τις οργανωμένε­ς εκδρομές στο εσωτερικό, που συγκεντρών­ουν το μικρότερο ενδιαφέρον, καθώς οι περισσότερ­οι ταξιδιώτες σε αυτές τις περιπτώσει­ς επιλέγουν να κινούνται μόνοι τους, πρώτες επιλογές είναι τα Ζαγοροχώρι­α, το Καρμπενήσι, το Πήλιο και το Μέτσοβο. Μία επίσης σημαντική αλλαγή λόγω της κρίσης είναι η πολύ μεγάλη μείωση των συνταξιούχ­ων, καθώς και των δημοσίων υπαλλήλων άνω των 50 ετών, που ταξιδεύουν μέσω τουριστικώ­ν πρακτορείω­ν. Όπως εξηγεί ο ίδιος, αυτή η κατηγορία δεν αντιπροσωπ­εύει πλέον ούτε το 30% των ταξιδιωτών, όταν μέχρι την κρίση αποτελούσε περίπου το 70%, ενώ ο μεγαλύτερο­ς όγκος των εκδρομέων είναι πλέον ηλικίας μεταξύ 25 - 45 ετών. [SID:11581438]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece