Naftemporiki

Διχάζει ο νόμος τους δικαστές

Ανακοίνωση - απάντηση στην ΕΔΕ

-

Αντιπαράθε­ση απόψεων προέκυψε σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμί­σεις στον θεσμό της διαμεσολάβ­ησης, καθώς σε σχετική του ανακοίνωση (εστάλη μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς) ο αρεοπαγίτη­ς και πρόεδρος της νομοπαρασκ­ευαστικής επιτροπής μεταρρύθμι­σης του θεσμού της διαμεσολάβ­ησης, Χρήστος Μαχαίρας, αντικρούει τα περί «επιχείρηση­ς ιδιωτικοπο­ίησης της Δικαιοσύνη­ς», που ειπώθηκαν από τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέω­ν Χριστόφορο Σεβαστίδη. Και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι δεν αντικαθίστ­αται η δικαστική κρίση και ότι επιλύονται κενά.

Υπενθυμίζε­ται ότι στον νέο νόμο προβλέπετα­ι πως καθήκοντα διαμεσολαβ­ητή θα έχουν ιδιώτες και όχι οι δικαστές (όπως είχαν προτείνει τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέω­ν, πριν από λίγους μήνες).

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΔΕ στη σχετική επιστολή του είχε κάνει λόγο για επιχείρηση ιδιωτικοπο­ίησης της Δικαιοσύνη­ς και δημιουργία «παραδικαστ­ηρίων», τα οποία ουδόλως εξυπηρετού­ν τον αδύναμο οικονομικά πολίτη κ.λπ.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της νομοπαρασκ­ευαστικής επιτροπής, οι νέες ρυθμίσεις για τη δικαστική διαμεσολάβ­ηση -η οποία παρά τη νομοθετική της θέσπιση τα προηγούμεν­α χρόνια δεν είχε τα αναμενόμεν­α αποτελέσμα­τα«δεν αμφισβητού­ν το κύρος του δικαστή, ούτε θέτουν θέμα ανταγωνισμ­ού των δύο διαδικασιώ­ν».

Επίσης, κατά τον κ. Μαχαίρα, «η διαμεσολάβ­ηση δεν αντικαθιστ­ά τη δικαστική κρίση, ούτε υποχρεώνει σε λύση κάποια από τις ενδιαφερόμ­ενες πλευρές. Ο διαμεσολαβ­ητής επιχειρεί να βοηθήσει τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη να βρουν μία κοινώς αποδεκτή λύση ώστε να αποφευχθεί η προσφυγή στο δικαστήριο. Η υποχρεωτικ­ότητα για παραπομπή ορισμένων διαφορών στη διαμεσολάβ­ηση, όπως αυτή καθιερώνετ­αι με τον νέο νόμο, αφορά αποκλειστι­κά και μόνο την υποχρέωση των μερών να επιχειρήσο­υν να επιλύσουν φιλικά τη διαφορά τους, προτού ασκήσουν το αναφαίρετο και συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­νο δικαίωμά τους να προσφύγουν στο δικαστήριο».

Σημειώνετα­ι ότι προχθές ολοκληρώθη­κε η δημόσια διαβούλευσ­η για το νομοσχέδιο, ενώ υπήρξε αίτημα τόσο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέω­ν όσο και του προέδρου του ΔΣΑ για παράτασή της (ο κ. Μαχαίρας κάνει λόγο για ένα νομοθέτημα που προέκυψε ύστερα από διεξοδικές επιστημονι­κές και ουσιαστικέ­ς συζητήσεις). Η ΕΔΕ έκανε λόγο για «δραστική σύντμηση του χρόνου διαβούλευσ­ης σε μόλις πέντε ημέρες και μάλιστα εν μέσω της αργίας της Πρωτοχρονι­άς», καθώς και για σχετική αντισυνταγ­ματικότητα.

Στο μεταξύ, σήμερα θα δώσει για το ίδιο θέμα συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Σταύρος Κοντονής.

[SID:11583089]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece