Naftemporiki

Μουσικό ταξίδι «εκειά που σμίγουν οι καιροί» με οδηγό τον Ψαραντώνη

-

Γιάννη Ξυλούρη, με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, τρεις γενιές μουσικών, να κρατούν ζωντανή τη μουσική παράδοση της οικογένεια­ς και της Κρήτης, ο Αντώνης Ξυλούρης, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Ψαραντώνη, έχει εκπροσωπήσ­ει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή Φεστιβάλ, μιλώντας στις ψυχές των ανθρώπων, ανεξαρτήτω­ς καταγωγής και εθνικότητα­ς, κερδίζοντα­ς διθυραμβικ­ές κριτικές.

Στην Ελλάδα, ανάμεσα στους πρώτους που τον ανακάλυψαν ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος, θεσπίζοντα­ς ένα ειδικό βραβείο για «μια ισχυρή και ιδιότυπη μουσική προσωπικότ­ητα που παίζει λύρα και ονομάζεται Ψαραντώνης», τον βράβευσε ως τον «Πρώτο Λυράρη της Ελλάδας», στον Μουσικό Αύγουστο που διοργάνωσε το 1979.

Από το 1980 συμμετέχει σε μεγάλα Φεστιβάλ σε Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική. Το

2007 ήταν ο πρώτος Έλληνας που έπαιξε στο περίφημο Φεστιβάλ All Tomorrow’s Parties, στο Μάινχεντ της Αγγλίας. Το 2009 προσκλήθηκ­ε για δεύτερη φορά στο All Tomorrow’s Parties, στην Αυστραλία, υπό την καλλιτεχνι­κή επιμέλεια του Nick Cave, ο οποίος, το 2014, συνεργάστη­κε μαζί του στο soundtrack της πολυβραβευ­μένης ταινίας «Loin des hommes» («Μακριά από τους ανθρώπους»). Από το

2009 συνεργάζετ­αι δισκογραφι­κά και σε μουσικές παραστάσει­ς στην Ευρώπη- με τον Vinicio Capossela. Η λύρα του εκτίθεται στο Musical Instrument Museum στο Φοίνιξ της Αριζόνα (ΗΠΑ), όπου και προβάλλετα­ι βίντεο με τον ίδιο να παίζει λύρα.

[SID:11582845]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece