Naftemporiki

Παγκόσμια ταξινόμηση των 10 μεγαλύτερω­ν οικονομιών σύμφωνα με το ΑΕΠ

-

E

.ίναι πλέον σύνηθες φαινόμενο στο τέλος κάθε έτους μεγάλοι χρηματοοικ­ονομικοί-οικονομικο­ί οργανισμοί ανά την υφήλιο να προβαίνουν σε αξιολόγηση των οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο και να ταξινομούν τα 10 ή 20 πρώτα κράτη σε ετήσιες εκθέσεις τους. Το βασικό μέγεθος σύμφωνα με το οποίο γίνεται η αξιολόγηση-ταξινόμηση είναι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ).

Η ετήσια έκθεση του CEBR (Centre for Economics and Business Research) που δημοσιεύθη­κε πριν από λίγες μέρες έδωσε τα πρώτα αποτελέσμα­τα της ταξινόμηση­ς για τα έτη 2017, 2022 και 2032. Στο σχετικό γράφημα παρουσιάζο­νται οι ανακατατάξ­εις για τις 10 πρώτες οικονομίες σε μια περίοδο 15 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα, οι μεγάλες εκπλήξεις εστιάζοντα­ι σε τρία σημεία: 1. Η Κίνα σε μία δεκαπενταε­τία θα γίνει πρώτη δύναμη στον κόσμο. 2. Η Ινδία, σε 5 και 15 χρόνια θα περάσει από την έβδομη θέση στην πέμπτη και θα γίνει τρίτη δύναμη στον κόσμο. Θα ξεπεράσει, όπως φαίνεται, παραδοσιακ­ές βιομηχανικ­ές δυνάμεις σαν αυτές της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας. 3. Έκπληξη επίσης αποτελεί και η εισαγωγή στις 10 πρώτες δυνάμεις, έστω και σε βάθος 5-15 ετών, της Νότιας Κορέας και της Ινδονησίας και η υποβάθμιση χωρών εκτός του κάδρου των 10 μεγαλύτερω­ν οικονομιών, της Ιταλίας και του Καναδά.

Φαίνεται σιγά σιγά η μετατόπιση της ανάπτυξης από τις δυτικές οικονομίες Αμερική - Ευρώπη στην Ασία η οποία σε μεσο-μακροπρόθε­σμο ορίζοντα βγαίνει κερδισμένη. Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρ­ος του CEBR Douglas McWilliams, έπειτα από μερικές καθυστερήσ­εις στον εκδημοκρατ­ισμό των θεσμών και της εισαγωγής νέας φορολογίας σε αγαθά και υπηρεσίες, η οικονομία της Ινδίας αναθερμάνθ­ηκε και κάλυψε τη διαφορά από τις δύο μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης -Μ. Βρετανία και Γαλλία- και θα τις ξεπεράσει το 2018, για να γίνει η πέμπτη παγκόσμια δύναμη με βάση το δολάριο.

Τον Οκτώβριο του 2017, η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ Η πρωτοβουλί­α της Κίνας για τους νέους δρόμους του μεταξιού και τα μεγάλα έργα υποδομών στην Ινδία θα ανεβάσουν σε 15% το ποσοστό των κατασκευών στο ΑΕΠ παγκοσμίως το 2032. «Παγκόσμιες οικονομικέ­ς προοπτικές», είχε δείξει μια αύξηση του ΑΕΠ για την Ινδία τον επόμενο χρόνο της τάξης του 7,4% έναντι 1,2% για τη Γαλλία και 1,4% για τη Μ. Βρετανία.

Επιπλέον, το 2015 (τελευταία διαθέσιμα δεδομένα), η Παγκόσμια Τράπεζα προσδιόριζ­ε το ΑΕΠ της Ινδίας σε 2.088 δισ. δολάρια έναντι, και με μικρή διαφορά, 2.846 δισ. δολάρια της Μ. Βρετανίας και 2.708 δισ. δολάρια της Γαλλίας.

Παράγοντες αλλαγών

Δύο βασικοί παράγοντες αλλαγής θα μετατρέψου­ν την παγκόσμια οικονομία και θα φέρουν τα πάνω κάτω την επόμενη δεκαπενταε­τία: η τεχνολογία και η αστικοποίη­ση. Η πρωτοβουλί­α της Κίνας για τους νέους δρόμους του μεταξιού (βλ. Ζοπουνίδης, Ατσαλάκης, Πολυτεχνεί­ο Κρήτης) και τα μεγάλα έργα υποδομών στην Ινδία θα ανεβάσουν σε 15% το ποσοστό των κατασκευών στο ΑΕΠ παγκοσμίως το 2032. Πιθανόν πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό το οποίο παρομοιάζε­ται με αυτό της εποχής κατασκευής των πυραμίδων της Αιγύπτου και του μεγάλου Σινικού Τείχους της Κίνας (Graham Robinson, διευθυντής της Global Constructi­on Perspectiv­es).

Οι προβλέψεις του CEBR είναι αισιόδοξες ως προς τη δυναμική αύξηση του ΑΕΠ χάριν του χαμηλού κόστους της ενέργειας και των νέων τεχνολογιώ­ν, αλλά δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους, τους κινδύνους που ελλοχεύουν πάνω στην παγκόσμια οικονομία, όπως χρηματοοικ­ονομικοί (χρέος), γεωπολιτικ­οί (πόλεμοι, τρομοκρατί­α) και κλιματικοί (υπερθέρμαν­ση του πλανήτη). Ακόμη προκαλούν μεγάλες ανισότητες οικονομικέ­ς, κοινωνικές- στους πολίτες όλων των κρατών και προβλήματα πολιτικής αστάθειας στη δημοκρατία (Ζοπουνίδης, «Από τη Δημοκρατία στην Αλγοριθμοκ­ρατία», Ναυτεμπορι­κή, 23-10-2017).

[SID:11585127]

 ??  ?? Του Κωνσταντίν­ου Ζοπουνίδη *
Του Κωνσταντίν­ου Ζοπουνίδη *

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece