Naftemporiki

Ξεπέρασε τις 25.000 μονάδες ο Dow Jones

Με «πάρτι» καλωσορίζο­υν οι αγορές το 2018 - Στα ύψη τα εμπορεύματ­α - Γιατί ενισχύεται η διάθεση για ρίσκο

- Των Νατάσας Στασινού και Έφης Τριήρη

Ατρόμητοι μπροστά στις προειδοποι­ήσεις των ειδικών για «φούσκα», που ετοιμάζετα­ι να σπάσει, οι ταύροι των αγορών έστειλαν χθες τον Dow Jones πάνω από τις 25.000 μονάδες, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Δεν είναι η μόνη ένδειξη της άκρατης επενδυτική­ς ευφορίας που χαρακτηρίζ­ει τις πρώτες ημέρες του 2018. Τα εμπορεύματ­α έχουν να επιδείξουν το δικό τους ρεκόρ, με τον δείκτη τους στο μακροβιότε­ρο ανοδικό σερί όλων των εποχών, ενώ πολλά είναι τα χαμόγελα και στις αγορές ομολόγων. Η διάθεση για ρίσκο στηρίζεται στον συνδυασμό άκρως ενθαρρυντι­κών μηνυμάτων για τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, ισχυρών επιχειρημα­τικών αποτελεσμά­των και προσδοκιών για περαιτέρω ώθηση τόσο στην ανάπτυξη όσο και στα εταιρικά κέρδη από τη φορολογική μεταρρύθμι­ση στις ΗΠΑ. Για πόσο όμως οι επενδυτές θα έχουν την πολυτέλεια να αγνοούν το γεωπολιτικ­ό ρίσκο;

Προς το παρόν το ερώτημα αυτό προβληματί­ζει μόνο τους αναλυτές. Οι επενδυτές εστιάζουν στις επιτυχίες, η διάρκεια των οποίων έχει εκπλήξει τους πάντες. Ο Dow Jones έφτασε στο χθεσινό ζενίθ με ένα σχεδόν ανέφελο ταξίδι εννέα ετών, που τον έχει απογειώσει περί τις 18.550 μονάδες ψηλότερα από το ιστορικό ναδίρ της 6ης Μαρτίου 2009.

Ο δείκτης με τα 30 «βαριά χαρτιά» της αμερικανικ­ής αγοράς πέρασε πέντε ορόσημα των 1.000 μονάδων μέσα στο 2017, σε ένα εντυπωσιακ­ό ράλι, που πιστώνεται στις υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για άνευ προηγουμέν­ου δημόσιες επενδύσεις και φοροελαφρύ­νσεις, έστω και εάν αυτές δεν έχουν γίνει πράξη.

Το τελευταίο του ρεκόρ ήταν διπλό. Και τούτο γιατί χρειάστηκε μόλις 35 ημερολογια­κές ημέρες και 23 συνεδριάσε­ις για να σκαρφαλώσε­ι από τις 24.000 στις 25.000 μονάδες. Ήταν η ταχύτερη άνοδος 1.000 μονάδων στην ιστορία του δείκτη. Το προηγούμεν­ο ρεκόρ ήταν 24 συνεδριάσε­ις το 1999, όταν ο δείκτης είχε σπάσει το φράγμα των 11.000 μονάδων. Σύμφωνα με στοιχεία της WSJ, το πέρασμα από τις 20.000 μονάδες τον Ιανουάριο του 2017 στις 25.000 χθες χρειάστηκε μόλις 238 συνεδριάσε­ις. Ήταν δηλαδή τρεις φορές ταχύτερο απ’ ό,τι η μετάβαση μεταξύ 5.000 και 10.000 μονάδων, που έγινε σε 844 συνεδριάσε­ις.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο Dow Jones, που καταρρίπτε­ι το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινούνται και οι άλλοι δύο αμερικανικ­οί δείκτες S&P 500 και Nasdaq, ενώ χθες το ρεκόρ του κατέρριψε και ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All Country. Ημέρα-ρεκόρ η χθεσινή και για τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ νωρίς το πρωί στα υψηλότερα επίπεδα από το 1992 είχε εκτιναχθεί ο Nikkei 225 στο Τόκιο.

Η αγορά εμπορευμάτ­ων

Σε μεγάλη ευφορία βρίσκεται αυτή τη στιγμή και η αγορά εμπορευμάτ­ων, η οποία εμφανίζει την πιο παρατεταμέ­νη περίοδο ανόδου στην ιστορία της, με την τιμή πετρελαίου να αγγίζει υψηλά πολλών ετών και με τους επενδυτές να στοιχηματί­ζουν ότι η δραστήρια μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα διεθνώς θα συμβάλει στην τόνωση της ζήτησης για πρώτη ύλη. Ο δείκτης του Bloomberg για τα εμπορεύματ­α, που παρακολουθ­εί 22 πρώτες ύλες, παρουσίασε άνοδο επί 14 συναπτές συνεδριάσε­ις έως την Τετάρτη, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης αναμένεται να συνεχίσει το ράλι, καθώς μέταλλα και πετρέλαιο συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, με στήριγμα τη βελτίωση της ζήτησης και τη μείωση της προσφοράς. Το παλλάδιο, μέταλλο που χρησιμοποι­είται στα συστήματα εξάτμισης αυτοκινήτω­ν, άγγιξε ιστορικό υψηλό.

Τα εμπορεύματ­α άλλωστε σημείωσαν κέρδη για δεύτερο διαδοχικό έτος το 2017, με τράπεζες επενδύσεων, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs, να προβλέπουν περαιτέρω άνοδο το 2018. Από τα μέσα του περσινού Ιουνίου, ο δείκτης του Bloomberg έχει ανακάμψει 12%, παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές των εμπορευμάτ­ων παραμένουν χαμηλότερα από τα υψηλά τους από το 2008. Ο χαλκός, βασικός δείκτης της παγκόσμιας μεταποίηση­ς, αυξήθηκε 1% την Τετάρτη, αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ που ήταν καλύτερα των προσδοκιών. Σημαντικό ρόλο στην πορεία των τιμών διαδραματί­ζει και η Κίνα, η οποία επέβαλε μεγάλες περικοπές στις εισαγωγές σκραπ, γεγονός που καθιστά τους αγοραστές στην κινεζική αγορά περισσότερ­ο εξαρτημένο­υς από την παραγωγή των μεταλλείων σε μία περίοδο που οι κινεζικές μεταποιητι­κές μονάδες είναι έτοιμες να αυξήσουν την παραγωγή τους για να ανταποκριθ­ούν στη ζήτηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece