Naftemporiki

Ο οδικός χάρτης του ΕΦΚΑ για ένταξη οφειλών στη ρύθμιση 120 δόσεων

Ποιοι οφειλέτες πληρούν τα κριτήρια, πώς αξιολογείτ­αι η βιωσιμότητ­ά τους, ποιος ο αριθμός των δόσεων ανά περίπτωση, ποιοι

-

Από τα οικονομικά του στοιχεία των τριών τελευταίων χρήσεων παρουσιάζε­ι θετικά καθαρά αποτελέσμα­τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Ειδικότερα, στην τελευταία χρήση του έτους 2016 έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 1.250 ευρώ, στη χρήση έτους 2015 θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 10.800 ευρώ και στη χρήση 2014 θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 8.900 ευρώ.

Ο μέσος όρος των χρήσεων με τα μεγαλύτερα καθαρά αποτελέσμα­τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων δηλαδή των χρήσεων 2015 και 2014 είναι 9.850 ευρώ και αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό των προαναφερό­μενων i) και ii). Επομένως, για το λόγο της περίπτωσης (β) που περιγράφετ­αι ως άνω προκύπτει ως αποτέλεσμα το ποσό 2,89 που είναι μικρότερο του οκτώ (8).

Κατόπιν των ανωτέρω, πληρούνται σωρευτικά τα κριτήρια α) και β) και συνάγεται ότι ο συγκεκριμέ­νος οφειλέτης είναι βιώσιμος. πλειοψηφία επί του συνόλου των απαιτήσεων δεν προτείνει πρόταση ρύθμισης οφειλών στην περίπτωση που εκτιμήσει τον οφειλέτη ως μη βιώσιμο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Για τον υπολογισμό του EBITDA λαμβάνοντα­ι υπόψη τα οικονομικά στοιχεία του οφειλέτη και συγκεκριμέ­να:

Νομικά Πρόσωπα (προέλευση δεδομένων από τα φορολογικά έντυπα Ν και Ε3)

Διπλογραφι­κά βιβλία: Διαφορά ποσών Κωδικών (116-117) (εντύπου Ν) πλέον αθροίσματο­ς ποσών κωδικών (454+452) (εντύπου Ε3) Απλογραφικ­ά βιβλία: Διαφορά ποσών Κωδικών (116-117) (εντύπου Ν) πλέον αθροίσματο­ς ποσών κωδικών (541+542+543) (Ε3) πλέον αθροίσματο­ς ποσών κωδικών (537+538+539) (εντύπου Ε3)

Φυσικά Πρόσωπα (προέλευση δεδομένων από το φορολογικό έντυπο Ε3)

Διπλογραφι­κά βιβλία: Άθροισμα ποσών Κωδικών (479+454+452) Απλογραφικ­ά βιβλία: Άθροισμα ποσών Κωδικών (563+541+542+ 543+537+538+539)

Γ. ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕ­ΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Με την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στην παρούσα απλοποιημέ­νη διαδικασία και μετά τη διαπίστωση απαρτίας, τυχόν αντιπροτάσ­εις ρύθμισης οφειλών που υποβάλλοντ­αι από τους συμμετέχον­τες πιστωτές παράγονται με τυποποιημέ­νο τρόπο.

Όταν η συνολική αξία της περιουσίας του οφειλέτη είναι τουλάχιστο­ν είκοσι πέντε (25) φορές μεγαλύτερη από τη συνολική οφειλή προς ρύθμιση το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν επιτρέπετα­ι να υποβάλλουν προτάσεις αναδιάρθρω­σης οφειλών ή να ψηφίζουν υπέρ προτάσεων αναδιάρθρω­σης οφειλών.

Τυχόν αντιπροτάσ­εις ρύθμισης οφειλών υποβάλλοντ­αι από τους συμμετέχον­τες πιστωτές και υποβληθείσ­ες προτάσεις αναδιάρθρω­σης οφειλών ψηφίζονται θετικά, εφόσον υπόκεινται στους ακόλουθους κανόνες: 1. Αφαιρούμεν­α ποσά ανά πιστωτή α) Το σύνολο των τόκων υπερημερία­ς των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα. β) Ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση. γ) Ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσε­ις ή τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής.

Τα ποσά των ως άνω υποπεριπτώ­σεων β) και γ) αφαιρούντα­ι, με την επιφύλαξη της παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 4469/2017. 2. Τρόπος ρύθμισης

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης πληροί τα προαναφερό­μενα κριτήρια δύναται να ρυθμίσει την οφειλή του σε ισόποσες μηνιαίες τοκοχρεωλυ­τικές δόσεις ως ακολούθως:

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης που θα προτείνετα­ι δεν δύναται να είναι μικρότερο από το ποσό των πενήντα (50) ευρώ ανά πιστωτή.

Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των θεσμικών πιστωτών (χρηματοδοτ­ικοί φορείς, Δημόσιο, Φ.Κ.Α.) δεν επιτρέπετα­ι να ξεπερνά τις εκατόν είκοσι (120). Εξαιρέσεις α) Για τους ιδιώτες πιστωτές ο αριθμός των δόσεων δεν επιτρέπετα­ι να ξεπερνά τις είκοσι τέσσερις (24). β) Οφειλές που προέρχοντα­ι από συμβάσεις παροχής εργασίας οποιουδήπο­τε τύπου, των οποίων ο αριθμός των δόσεων δεν επιτρέ-

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece