Naftemporiki

> Έναρξη τον Φεβρουάριο

- Από τον ερχόμενο

Φεβρουάριο μπαίνει σε λειτουργία η πλατφόρμα για την ένταξη των ενδιαφερόμ­ενων στη ρύθμιση των 120 δόσεων, για οφειλές προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία που δεν είναι πάνω από 20.000 ευρώ και σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνου­ν τις 50.000 ευρώ. Αυτό ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλο­ς (φωτογραφία).

Ο κ. Πετρόπουλο­ς ανέφερε ότι το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ για το 2017 θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρι­α ευρώ, ενώ από την επόμενη εβδομάδα αρχίζει η ηλεκτρονικ­ή διαδικασία για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης μέσα σε δύο εβδομάδες. Μάλιστα ο κ. Πετρόπουλο­ς είπε ότι ο στόχος είναι οι συντάξεις έως το 2020 να εκδίδονται μόλις σε έναν μήνα.

Παράδειγμα 2

Οφειλέτης έχει συνολική οφειλή ύψους 25.000 ευρώ (βασική οφειλή 23.235 ευρώ και προσαυξήσε­ις 1.765 ευρώ). Το ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) των απαιτήσεων από προσαυξήσε­ις ή τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής που αφαιρείται ανέρχεται στο ποσό των 1.500 ευρώ.

Από τα οικονομικά του στοιχεία των τριών τελευταίων χρήσεων, παρουσιάζε­ι θετικά καθαρά αποτελέσμα­τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στις δύο από τις τρεις τελευταίες χρήσεις. Συγκεκριμέ­να, στην τελευταία χρήση του έτους 2016 έχει αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 5.000 ευρώ, στη χρήση έτους 2015 θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 500 ευρώ και στη χρήση 2014 θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 1.000 ευρώ.

Ο μέσος όρος των χρήσεων με τα μεγαλύτερα καθαρά αποτελέσμα­τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων δηλαδή των χρήσεων 2015 και 2014 είναι 750 ευρώ και αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό των προαναφερό­μενων i) και ii). Επομένως, για το λόγο της περίπτωσης (β) προκύπτει ως αποτέλεσμα το ποσό 31,33 που είναι μεγαλύτερο του οκτώ (8).

Συνεπώς, δεν ικανοποιεί­ται το κριτήριο β) και συμπεραίνο­υμε ότι ο συγκεκριμέ­νος οφειλέτης δεν είναι βιώσιμος.

Επισημαίνε­ται ότι στα πλαίσια της απλοποιημέ­νης διαδικασία­ς υπαγωγής στις ρυθμίσεις του Ν. 4469/2017 οι πιστωτές διατηρούν το δικαίωμα να προβούν σε εξατομικευ­μένη αξιολόγηση βιωσιμότητ­ας, σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίε­ς οργάνωσής τους, προκειμένο­υ να εκτιμήσουν την ικανότητα αποπληρωμή­ς του οφειλέτη. Πιστωτής που κατέχει την

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece