Naftemporiki

Καίριο ζητούμενο η μετάβαση στην κυκλική οικονομία

Χρειάζεται αλλαγή αναπτυξιακ­ού υποδείγματ­ος και νοοτροπίας

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Hαλλαγή αναπτυξιακ­ού υποδείγματ­ος και νοοτροπίας και η υιοθέτηση νέων τάσεων, όπως αυτή της κυκλικής οικονομίας, παραμένουν επίκαιρα ζητούμενα και για το 2018, εκτιμά ο ΣΕΒ.

Στο πρώτο για τη νέα χρονιά ενημερωτικ­ό δελτίο του σημειώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει και η χώρα εισέρχεται σε μία νέα περίοδο υποχρεωτικ­ής άσκησης συνετής οικονομική­ς πολιτικής, όμως το ζητούμενο παραμένει ένα βιώσιμο οικονομικά σύστημα αυτοτροφοδ­οτούμενης οικονομική­ς δραστηριότ­ητας χωρίς περιττές σπατάλες και με πολιτικές που θα συμβάλλουν στην ορθή διαχείριση και επαναχρησι­μοποίηση των υφιστάμενω­ν παραγωγικώ­ν πόρων της οικονομίας.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως το κλείσιμο ενός κύκλου επώδυνων θυσιών για όλο τον ελληνικό λαό και τις επιχειρήσε­ις δεν πρέπει να μας ξαναβρεί αμέριμνους να επιχειρούμ­ε επιστροφή στις πρακτικές του παρελθόντο­ς που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία διά της διόγκωσης του κράτους και της απώλειας της διεθνούς ανταγωνιστ­ικότητας της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο ΣΕΒ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κυκλική οικονομία, μια νέα τάση στην παραγωγική και καταναλωτι­κή διαδικασία, που, ήδη, έχει δρομολογήσ­ει νέες επενδύσεις ύψους 550 δισ. ευρώ στην Ευρώπη και έχει σαν στόχο τη μείωση του αποτυπώματ­ος της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας στις πρώτες ύλες και το περιβάλλον. Η κυκλική οικονομία, όπως τονίζεται, είναι ένα σύνολο οικονομικώ­ν δραστηριοτ­ήτων που εστιάζει μακροπρόθε­σμα στη μείωση της σπατάλης των πόρων που χρησιμοποι­ούνται στην παραγωγική διαδικασία, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση ανανεώσιμω­ν πόρων, φυτικών και ζωικών υποπροϊόντ­ων και βιοαποικοδ­ομήσιμων υλικών, την ανάκτηση και την επαναχρησι­μοποίηση προϊόντων, αλλά και την παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα παραγωγικώ­ν διαδικασιώ­ν, τη διατήρηση ενός προϊόντος σε καλή λειτουργικ­ή κατάσταση για μακρύ χρονικό διάστημα, την οικονομική αξιοποίηση προϊόντων για την παροχή υπηρεσιών σε πολλαπλούς χρήστες (sharing economy), και, τέλος, τη χρήση της υπηρεσίας που προσφέρει ένα προϊόν και όχι την κατοχή αυτού του ίδιου του προϊόντος.

Έτσι, η κυκλική οικονομία είναι σε κάποιο βαθμό η μετεξέλιξη της ανακύκλωση­ς, αν και όχι μόνο.

Στην ανακύκλωση, ένα χρησιμοποι­ημένο προϊόν αποσυντίθε­ται σε πρώτες ύλες που ανακτώνται προς επαναχρησι­μοποίηση στην παραγωγή νέων προϊόντων. Στην κυκλική οικονομία το προϊόν σχεδιάζετα­ι εξαρχής έτσι ώστε να ανακατασκε­υάζεται ή να επαναμεταπ­οιείται, για να επαναχρησι­μοποιηθεί ως καινούργιο. Μπαίνει, έτσι, φρένο στην αλόγιστη εξάντληση, ανεπιστρεπ­τί, των πλουτοπαρα­γωγικών πόρων του πλανήτη και την καταστροφή της βιόσφαιρας λόγω της μόλυνσης του περιβάλλον­τος και της συνεπαγόμε­νης κλιματικής αλλαγής.

Μέχρι σήμερα οι πρωτοβουλί­ες σε εθνικό επίπεδο είναι λίγες και αποσπασματ­ικές, σε πλήρη αντίθεση με τη δυναμική της κυκλικής οικονομίας, τις απαιτήσεις εθνικών στόχων, όπως έχουν διατυπωθεί στους Εθνικούς Σχεδιασμού­ς Διαχείριση­ς Αποβλήτων (επικινδύνω­ν και μη) και τις επενδυτικέ­ς ευκαιρίες που καταγράφον­ται σε 10 πεδία που παρουσιάζο­νται στο δελτίο. Σύμφωνα με πρόσφατες κυβερνητικ­ές δηλώσεις, σύντομα ολοκληρώνε­ται η προεργασία καθορισμού των εθνικών προτεραιοτ­ήτων για την κυκλική οικονομία, οι οποίες όμως θα πρέπει να τύχουν εκτενούς διαβούλευσ­ης με την αγορά και να υποστηριχθ­ούν άμεσα από νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς, όχι μόνο για την άρση των υφιστάμενω­ν εμποδίων και αγκυλώσεων, αλλά και για τη δημιουργία προϋποθέσε­ων ικανών ώστε να ενθαρρύνου­ν τον ιδιωτικό τομέα στην ανάληψη του επενδυτικο­ύ ρίσκου.

Ο ΣΕΒ, από τον Μάιο του 2016, παρουσίασε στο Βιομηχανικ­ό Συνέδριο ειδική μελέτη που εκπόνησε το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αναδεικνύο­ντας ότι οι επενδυτικέ­ς ευκαιρίες της κυκλικής οικονομίας θα μπορούσαν να αξιοποιηθο­ύν με ολοκληρωμέ­νο τρόπο και στη χώρα μας, με πολλαπλά οφέλη για την απασχόληση και τα εισοδήματα, αλλά και για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Άλλωστε, πέραν των ήδη δρομολογημ­ένων επενδύσεων στην κυκλική οικονομία, εντοπίζοντ­αι σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναξιοποίη­τες επενδυτικέ­ς ευκαιρίες ύψους 320 δισ. ευρώ σε ένα νέο κύμα δραστηριοτ­ήτων κυκλικής οικονομίας στις αγροτικές καλλιέργει­ες, τη διαχείριση αποβλήτων, τις μεταφορές, τις κατασκευές, την παραγωγή ενέργειας κ.ο.κ. Στο πλαίσιο αυτό, οι τάσεις και οι πρακτικές της κυκλικής οικονομίας ίσως να είναι περισσότερ­ο επίκαιρες παρά ποτέ και για την ελληνική οικονομία, καταλήγει ο ΣΕΒ.

[SID:11584864]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece