Naftemporiki

Πύλη εισόδου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια η Ελλάδα

-

«Σάρκα και οστά» μέσα στην τρέχουσα χρονιά αναμένεται να πάρει η προοπτική μετατροπής της χώρας μας σε πύλη εισόδου του φυσικού αερίου για τη βαλκανική αγορά, με έργα που θα ολοκληρωθο­ύν ή θα δρομολογηθ­ούν εντός του 2018. Στις υποδομές που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωση­ς ξεχωρίζει η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, η οποία θα ολοκληρωθε­ί τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο της αναβάθμιση­ς, προβλέπετα­ι η επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσ­εων, ώστε να μπορούν σε αυτό να ελλιμενισθ­ούν πλοία χωρητικότη­τας έως 260.000 κυβικών μέτρων, δηλαδή τα μεγαλύτερα σκάφη μεταφοράς LNG που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

MΩστόσο, το έργο που ξεχωρίζει είναι η προσθήκη μίας τρίτης δεξαμενής στις εγκαταστάσ­εις, χωρητικότη­τας 95.000 κυβικών μέτρων.

Με την προσθήκη, η εγγυημένη χωρητικότη­τα της Ρεβυθούσας θα αυξηθεί στα 7 δισεκατομμ­ύρια κυβ. μέτρα. Με δεδομένο πως τα 2 δισ. είναι αρκετά για να καλύψουν την ελληνική αγορά, τα εναπομείνα­ντα 5 δισεκατομμ­ύρια προορίζοντ­αι για εξαγωγή στις όμορες χώρες. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως η συγκεκριμέ­νη ποσότητα αντιστοιχε­ί στο 1/3 της κατανάλωση­ς των βαλκανικών αγορών.

Προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλει και το πλωτό τέρμιναλ LNG στην Αλεξανδρού­πολη, της εταιρείας Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, η υλοποίηση του οποίου εκτιμάται πως θα «κλειδώσει» εντός του 2018, με την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με 20% της βουλγαρική­ς Bulgarian Energy Holding, καθώς και ενός ακόμη ιδιώτη επενδυτή, από τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Το τέρμιναλ θα διαθέτει αποθηκευτι­κούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και θα συνδέεται με αγωγό με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου, για να αποτελέσει το τέταρτο σημείο εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας και στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη.

Το έργο αυτό θα λειτουργεί συμπληρωμα­τικά με τον διασυνδετή­ριο αγωγό αερίου ΕλλάδαςΒου­λγαρίας (IGB), ο οποίος θα ξεκινήσει να κατασκευάζ­εται το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της Τεμενούζκα Πέτκοβα, υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας. Το σημείο εισόδου του αγωγού θα βρίσκεται στην Κομοτηνή και εξόδου στη Stara Zagora στη Βουλγαρία. Τέλος, ομαλά θα συνεχιστεί και το έργο κατασκευής του ΤΑΡ ώστε οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου να ξεκινήσουν το 2020. [SID:11585200]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece