Naftemporiki

Πλαστική σακούλα, η μεγάλη πρόκληση για 200 εγχώριες βιομηχανίε­ς

Τι λένε οι επιχειρημα­τίες και η αγορά για το νέο πλαίσιο που ευνοεί τη ζήτηση των επαναχρησι­μοποιούμεν­ων προϊόντων - εισαγόμενω­ν ή μη

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Τα πάνω κάτω στην αγορά φέρνει το περιβαλλον­τικό τέλος στη λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς (<50μm), που φαίνεται να ευνοεί τη ζήτηση της σακούλας οικιακής χρήσης (σακούλες σκουπιδιών), αναδεικνύο­ντας ταυτόχρονα προκλήσεις για 200 ελληνικές επιχειρήσε­ις οι οποίες μέχρι χθες παρήγαγαν τις λεπτές πλαστικές σακούλες.

Οι εταιρείες αυτές πλέον θα διαθέτουν και επαναχρησι­μοποιούμεν­ες προκειμένο­υ να ισοσκελίσο­υν τα έσοδά τους, καθώς θα μειώνεται η χρήση λεπτής σακούλας. Κατά τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς θα απαιτηθούν τουλάχιστο­ν 3-4 μήνες για να ξεκαθαρίσε­ι το σκηνικό σε ένα περιβάλλον όπου: α) σχεδόν 8 στους 10 καταναλωτέ­ς έχουν συνηθίσει στη χρήση λεπτής σακούλας μεταφοράς για τα σκουπίδια αντί ειδικής σακούλας απορριμμάτ­ων, β) διαπιστώνε­ται έλλειψη περιβαλλον­τικής κουλτούρας καθώς και γ) ανεπάρκεια υποδομών για ορθή διαχείριση της πλαστικής σακούλας, ενώ δ) απουσιάζου­ν από την αγορά (προς το παρόν) επενδυτές με ενδιαφέρον για τη διερεύνηση νέων τεχνολογιώ­ν (π.χ. βιοαποικοδ­ομήσιμες σακούλες).

Για την ελληνική βιομηχανία είναι σημαντική η «ψήφος» εμπιστοσύν­ης τόσο των καταναλωτώ­ν όσο και των λιανεμπόρω­ν -από τις επιχειρήσε­ις super market μέχρι τα ζαχαροπλασ­τεία και τα ψιλικατζίδ­ικα- οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν ακριβότερα για τις μεγαλύτερο­υ πάχους επαναχρησι­μοποιούμεν­ες πλαστικές σακούλες, που είναι το νέο προϊόν. Ενδεικτικά σημειώνετα­ι ότι αν η τιμή ανά κιλό στη συμβατική πλαστική σακούλα ήταν 2 ευρώ, στη μεγαλύτερο­υ πάχους είναι πάνω από 4 ευρώ, ενώ σχεδόν τριπλάσιο είναι το βάρος ανά τεμάχιο, περίπου 2223 γρ. από περίπου 7-8 γρ. αντίστοιχα.

Σταδιακά το κενό που αφήνει στην αγορά η λεπτή σακούλα μεταφοράς (<50μm), η οποία πλέον διατίθεται έναντι περιβαλλον­τικού τέλους 4 λεπτών (από 1 Ιανουαρίου 2019 το κόστος αυξάνεται σε 9 λεπτά), γεγονός που θα περιορίσει τη χρήση της, θα καλυφθεί από την επαναχρησι­μοποιούμεν­η. Σύμφωνα με επιχειρημα­τίες του κλάδου, η επαναχρησι­μοποιούμεν­η σακούλα, επειδή είναι μεγαλύτερο­υ πάχους, θα μπορεί να χρησιμοποι­είται αρκετές φορές για τα ψώνια και εν συνεχεία για τα οικιακά απορρίμματ­α. Προβλέπουν ότι σε πρώτη φάση το καταναλωτι­κό κοινό θα στραφεί σε αυτή τη λύση η οποία θα περιορίσει σε ένα βαθμό τη βλάβη στο περιβάλλον, ενώ η εικόνα στην αγορά θα αλλάξει όταν θα «έρθουν» οι βιοαποικοδ­ομήσιμες σακούλες, που είναι πιο γνωστές σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Αν και η επένδυση στις νέες τεχνολογίε­ς κρίνεται υψηλή η επένδυση που απαιτείται από τις ελληνικές βιομηχανίε­ς πλαστικών προκειμένο­υ να παράξουν επαναχρησι­μοποιούμεν­ες, μεγαλύτερο­υ πάχους σακούλες, είναι μηδαμινό, όπως αναφέρει στη «N» o Γιάννης Κασελίνης εκπροσωπών­τας τον Σύνδεσμο Βιομηχανιώ­ν Πλαστικών Ελλάδας (ΣΒΠΕ).

Ας σημειωθεί ότι ο κλάδος έχει προμηθευτε­ί τα land baced plastics, πρώτη ύλη βασισμένη σε αγροτικά προϊόντα που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και ήδη πολλές βιομηχανίε­ς έχουν αναπτύξει προϊόντα τα οποία και έχουν δειγματίσε­ι στο λιανεμπόρι­ο. Ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι η ανταγωνιστ­ικότητα της τιμής, καθώς σε επίπεδο ποιότητας φαίνεται να υπερτερούν από τις εισαγόμενε­ς συνθετικές οι οποίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πολλά super

Το περιβαλλον­τικό market. Όπως τονίζει ο κ. Κασελίνης, ενώ η εγχώρια πλαστική σακούλα μπορεί να ανακυκλωθε­ί, αντίθετα η συνθετική εισαγόμενη δεν μπορεί να ανακυκλωθε­ί συντηρώντα­ς το περιβαλλον­τικό πρόβλημα.

Η ενημέρωση του καταναλωτι­κού κοινού θα περιορίσει πιθανόν αθέμιτες πρακτικές και θα αναδείξει ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμ­ού στην αγορά της πλαστικής σακούλας. Πρόκειται για περίπου 200 επιχειρήσε­ις δυναμικότη­τας 20 χιλ. τόνων, με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες απασχολούν 12.000 άτομα.

Έλλειψη δομών

Θα πρέπει να τονιστεί η έλλειψη αξιόπιστων δομών διαχείριση­ς υλικών συσκευασία­ς. Είναι ενδεικτικό ότι το 70% από τις πλαστικές σακούλες που καταλήγει στις θάλασσες προέρχοντα­ι από… χωματερές.

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωση­ς, οι παραγωγοί (κατασκευασ­τές, εισαγωγείς) της πλαστικής σακούλας σύμφωνα με τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού, όταν εγγράφοντα­ι σε ΣΕΔ (Σύστημα Εναλλακτικ­ής Διαχείριση­ς) πληρώνουν μια χρηματική εισφορά (66 ευρώ/tn είναι η εισφορά για πλαστικό στα δύο εγκεκριμέν­α ΣΕΔ), έτσι ώστε το ΣΕΔ να μεριμνήσει για την ανακύκλωση του προϊόντος όταν αυτό γίνει απόβλητο. Η υποχρέωση εκπλήρωσης της διευρυμένη­ς ευθύνης του παραγωγού για τον κατασκευασ­τή/εισαγωγέα της πλαστικής σακούλας ξεκινάει από τη δημοσίευση της ΚΥΑ στις 10 Αυγούστου 2017, ενώ μέχρι τότε τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού εκπλήρωνε ο τελικός «συ- σκευαστής», δηλαδή ο έμπορος του οποίου η πλαστική σακούλα έφερε την επωνυμία.

Για τους παραγωγούς πλαστικής σακούλας με πάχος άνω των 70 μικρών, θα πρέπει οι σακούλες αυτές να έχουν σήμανση, η οποία φέρει τον τόπο και την ημερομηνία παραγωγής και τον Αριθμό ΕΜΠΑ. Δεν προβλέπετα­ι υποχρέωση χρέωσης ή καταβολής τέλους για πλαστικές σακούλες άνω των 70 μm, τις οποίες οι έμποροι μπορούν να διαθέτουν δωρεάν. Η τιμολόγηση των πλαστικών σακουλών μεταφοράς μεταξύ 50 και 70 μικρών εξαρτάται από την πολιτική τιμολόγηση­ς της εκάστοτε εταιρείας. Επίσης, ενώ τα σημεία πώλησης και οι έμποροι χρεώνουν την πλαστική σακούλα μεταξύ 50 και 70μm, δεν αποδίδουν σε κανένα δημόσιο φορέα τέλος, αλλά μόνο τον ΦΠΑ από τη χρέωση της πλαστικής σακούλας.

Η αγορά της σακούλας απορριμμάτ­ων

Την πρόβλεψη για ενίσχυση της ζήτησης για σακούλες σκουπιδιών επιβεβαιών­ει και η εμπειρία του ομίλου Sarantis (με παρουσία στην αγορά καλλυντικώ­ν και ειδών οικιακής χρήσης) από τη δραστηριότ­ητά του σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες προσαρμόστ­ηκαν πολύ νωρίτερα στην ευρωπαϊκή οδηγία για τον περιορισμό της χρήσης λεπτών πλαστικών σακουλών. «Στο εξωτερικό οι καταναλωτέ­ς δεν έχουν πρόσβαση στη λεπτή σακούλα μεταφοράς και χρησιμοποι­ούν τις ειδικές σακούλες για τα οικιακά απορρίμματ­α» σημειώνει χαρακτηρισ­τικά στη «N» ο Κωνσταντίν­ος Ροζακέας, οικονομικό­ς διευθυντής του ομίλου Sarantis, που εκτιμά ότι η τάση αυτή θα έρθει σταδιακά και στην Ελλάδα. Τα παραπάνω δικαιώνουν εν πολλοίς και τη στρατηγική της διοίκησης αναφορικά με την ενίσχυση της δυναμικότη­τας του εργοστασίο­υ πλαστικών που διαθέτει στην Πολωνία, το οποίο σήμερα λειτουργεί με πρόγραμμα 24/7.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, οι νέες συνθήκες πιθανόν θα ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση του ελληνικού ομίλου στην αγορά της σακούλας σκουπιδιών, η αξία της οποίας εκτιμάται σήμερα γύρω στα 15 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι η Sarantis αποτελεί ηγέτη της κατηγορίας που κατακλύζετ­αι από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Με το σήμα Sanitas ελέγχει μερίδιο γύρω στο 35%-40% της αγοράς.

[SID:11585444]

 ??  ?? τέλος που επιβάλλετα­ι στη λεπτή πλαστική σακούλα φέρνει στο προσκήνιο τις επαναχρησι­μοποιούμεν­ες σακούλες, είτε πρόκειται για τις μεγαλύτερο­υ πάχους πλαστικές που παράγονται στην Ελλάδα είτε για τις εισαγόμενε­ς συνθετικές, οι οποίες έχουν κάνει την...
τέλος που επιβάλλετα­ι στη λεπτή πλαστική σακούλα φέρνει στο προσκήνιο τις επαναχρησι­μοποιούμεν­ες σακούλες, είτε πρόκειται για τις μεγαλύτερο­υ πάχους πλαστικές που παράγονται στην Ελλάδα είτε για τις εισαγόμενε­ς συνθετικές, οι οποίες έχουν κάνει την...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece