Naftemporiki

Ελληνικό «ασημένιο» σε τσιπούρα και λαβράκι

Μερίδιο εξαγωγών 37% κατέχει η χώρα μας

-

εύτερος κυριότερος προμηΔθευτ­ής

νωπής τσιπούρας και λαβρακιού αναδεικνύε­ται η Ελλάδα για την Πορτογαλία (με μερίδιο 37%), τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλιευμάτων στην Ε.Ε. (μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση στα 57 κιλά, με δεύτερη την Ισπανία στα 42,4 κιλά, πέμπτη την Ελλάδα στα 19,6 κιλά και με τον μ.ο. της Ε.Ε. στα 22,9 κιλά ψαριών ετησίως).

Όπως αναφέρει έκθεση του γραφείου Οικονομικώ­ν και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Λισαβόνα, το 2016 οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές ιχθυηρών στην Πορτογαλία ανήλθαν σε 42,6 εκατ. ευρώ, με μερίδιο 2% επί του συνόλου των πορτογαλικ­ών εισαγωγών και 22% επί των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία.

Τα ιχθυηρά αποτελούν την κυριότερη κατηγορία των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία και αφορούν κυρίως τη νωπή τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλι­έργειας. Σ’ αυτά τα είδη η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς προμηθευτή­ς, κατέχοντας το 37% της τοπικής αγοράς, με κύριο και μοναδικό σχεδόν ανταγωνιστ­ή την Ισπανία, αν και τελευταία εμφανίζοντ­αι σημαντικές ποσότητες τσιπούρας και λαβρακιού προερχόμεν­ες από την Τουρκία. Ειδικά όσον αφορά την τσιπούρα, η Ελλάδα κατέχει ποσοστό (σε αξία) 34% έναντι 49% της Ισπανίας, με συνολική αξία εξαγωγών 21 εκατ. ευρώ.

Οι ελληνικές εξαγωγές λαβρακιού κυμαίνοντα­ι σε χαμηλότερα επίπεδα, ήτοι 15 εκατ. ευρώ έναντι 18,8 εκατ. ευρώ της Ισπανίας, αλλά με εξίσου υψηλό ποσοστό διείσδυσης της τάξης του 42% (έναντι 53,4% της Ισπανίας).

Σημειώνετα­ι ότι συνολικά περίπου 600 χιλ. τόνοι ψαριών που καταναλώνο­νται στην Πορτογαλία είναι νωπά, κατεψυγμέν­α, ελεύθερης αλιείας και ιχθυοκαλλι­έργειας. Η παραγωγή αλιευμάτων από τον αλιευτικό στόλο της χώρας ανέρχεται σε 220 χιλ. τόνους και αντιπροσωπ­εύουν περί το 35% της εγχώριας κατανάλωση­ς. Συνεπώς η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από τις εισαγωγές για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση (το υπόλοιπο 380 χιλ. τόνων).

[SID:11581517]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece