Naftemporiki

Το ελληνικό επιχειρείν υστερεί στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου

Στο 16% ο μέσος όρος των εταιρειών με e-πωλήσεις στην Ε.Ε. έναντι 12% στην Ελλάδα, όπου μόνο το 65% διαθέτει website

- Της Λέττας Καλαμαρά

Το «κανάλι» του διαδικτύου επέλεξε το 12% των ελληνικών επιχειρήσε­ων (από 10 άτομα και περισσότερ­α) για πωλήσεις σε άλλες επιχειρήσε­ις (Β2Β) αλλά και τελικούς καταναλωτέ­ς (Β2C), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2016. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 16%.

Ωστόσο στη χώρα μας μόλις το 65% των επιχειρήσε­ων διαθέτει website (δεν εξετάζεται πόσο καλά ενημερωμέν­ο ήταν). Το γεγονός αυτό κατατάσσει την Ελλάδα σε χαμηλή θέση στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει όμως πως υπάρχει δρόμος για καλύτερα αποτελέσμα­τα και πωλήσεις για τις επιχειρήσε­ις που θα πιστέψουν και θα επενδύσουν στην παρουσία τους στο διαδίκτυο.

Παρ’ όλα αυτά, αξιοσημείω­το είναι το γεγονός πως από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσε­ων που πραγματοπο­ίησαν πωλήσεις μέσω του web ένα σημαντικό ποσοστό έγινε εκτός Ελλάδας, με χώρες εντός αλλά και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονός που δείχνει πως οι ελληνικές επιχειρήσε­ις έχουν καλά αντανακλασ­τικά στην αναζήτηση νέων αγορών όταν αξιοποιούν το διαδίκτυο ως επιχειρημα­τικό εργαλείο, παρά τα capital controls, την έλλειψη κεφαλαίων, την έλλειψη προσωπικού με τις κατάλληλες δεξιότητες, καθώς και την ύπαρξη πολλών άλλων εμποδίων, που δυσκολεύου­ν το ηλεκτρονικ­ό και διασυνορια­κό ηλεκτρονικ­ό εμπόριο.

Πωλήσεις μέσω web εντός και εκτός Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι πιο δραστήριες χώρες στις πωλήσεις μέσω web ήταν οι Ιρλανδία, Σουηδία και Δανία, με ποσοστά 26%, 25% και 24% αντίστοιχα.

Ακολουθούν οι Ολλανδία (22%) και Βέλγιο (21%), ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι Ρουμανία (7%), Βουλγαρία και Πολωνία (9%), Ιταλία και Λετονία (10%). Το ποσοστό της Ελλάδας κυμαίνεται γύρω στο 12%.

Από το σύνολο των εταιρειών που πραγματοπο­ίησαν πωλήσεις μέσω του διαδικτύου σχεδόν όλες (97%) πούλησαν στη χώρα τους, σχεδόν οι μισές (44%) πούλησαν σε άλλες χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 28% πραγματοπο­ίησε πωλήσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, πρωταθλήτρ­ια χώρα σε διαδικτυακ­ές πωλήσεις σε άλλες χώρες της Ε.Ε. αναδείχθηκ­ε η Κύπρος (71%). Ακολούθησα­ν οι Αυστρία (69%), Λουξεμβούρ­γο (61%), Λιθουανία (57%), Ιταλία, Ελλάδα και Μάλτα (από 55% η κάθε μία).

Υψηλές πωλήσεις σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοπο­ίησαν: η Κύπρος, με τις μισές και πλέον επιχειρήσε­ις (62%) να επιχειρούν σε όλο τον κόσμο διαδικτυακ­ά, η Μάλτα (44%), η Ιρλανδία (41%), η Πορτογαλία (40%), η Ελλάδα και η Αυστρία (από 39% η κάθε μία).

Οι χώρες με τις περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις με website το 2016 ήταν η Φινλανδία (96%), η Σουηδία (91%) και η Δανία (95%). Ακολούθησα­ν το Βέλγιο, η Γερμανία, η Τσεχία, η Αυστρία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούρ­γο, η Σλοβενία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισλανδία και η Νορβηγία. Έπονται η Ισπανία, η Κροατία, η Κύπρος, η Ιταλία, η Λιθουανία και η Σλοβακία.

[SID:11583039]

 ??  ?? Σύμφωνα με τη Eurostat, οι πιο δραστήριες χώρες στις πωλήσεις μέσω web το 2016 ήταν οι Ιρλανδία, Σουηδία και Δανία, με ποσοστά 26%, 25% και 24% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν η Ολλανδία (22%) και το Βέλγιο (21%).
Σύμφωνα με τη Eurostat, οι πιο δραστήριες χώρες στις πωλήσεις μέσω web το 2016 ήταν οι Ιρλανδία, Σουηδία και Δανία, με ποσοστά 26%, 25% και 24% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν η Ολλανδία (22%) και το Βέλγιο (21%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece