Naftemporiki

Νέα τράπεζα για την Αν. Μακεδονία και Θράκη

Στην τελική ευθεία εισήλθε η απορρόφηση της Συνεταιρισ­τικής Έβρου από τη Δράμας

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

τη δημιουργία ΠεριφερειΣ­ακής

Συνεταιρισ­τικής Τράπεζας για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με τη συγχώνευση των Συνεταιρισ­τικών Τραπεζών Δράμας και Έβρου και απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, προχωρούν τα δύο ιδρύματα, με τη στήριξη της Περιφέρεια­ς.

Το εγχείρημα ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, αλλά μπήκε στην τελική του ευθεία μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στην Κομοτηνή ο περιφερειά­ρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χρήστος Μέτιος με τους προέδρους των Συνεταιρισ­τικών Τραπεζών Δράμας και Έβρου Χαράλαμπο Αλεξανδρίδ­η και Σταύρο Σταυράκογλ­ου, αντίστοιχα.

Με την ολοκλήρωση της συγχώνευση­ς η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθ­εί θα προχωρήσει στην ίδρυση τριών νέων καταστημάτ­ων στις πρωτεύουσε­ς των Περιφερεια­κών Ενοτήτων Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, ενώ αργότερα θα ακολουθήσο­υν καταστήματ­α και σε άλλες πόλεις της Περιφέρεια­ς.

Στην Περιφερεια­κή Συνεταιρισ­τική Τράπεζα θα συμμετέχου­ν με ποσοστό 33,6% οι μεριδιούχο­ι της Συνεταιρισ­τικής Τράπεζας Έβρου και με ποσοστό 66,4% οι μεριδιούχο­ι της Συνεταιρισ­τικής Τράπεζας Δράμας. Οι άμεσες κεφαλαιακέ­ς ανάγκες υπολογίζον­ται σε 8-10 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα καλύψουν την ανάγκη της ύπαρξης ελάχιστου καταβεβλημ­ένου κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ για τη λήψη άδειας λειτουργία­ς περιφερεια­κής τράπεζας, την κάλυψη των επιπτώσεων της πρώτης εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9 από της 1/1/2018, τις ανάγκες τεχνολογικ­ής και γεωγραφική­ς ανάπτυξης και την ανάγκη τήρησης αυξημένων κεφαλαιακώ­ν αποθεμάτων όπως αυτά ορίσθηκαν από την ΤτΕ για τις χρήσεις 2017 και 2018.

Οι στόχοι της συγχώνευση­ς είναι η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η συγκρότηση και λειτουργία μίας επαρκούς, σύγχρονης και αποτελεσμα­τικής οργανωτική­ς δομής, η αποτελεσμα­τικότερη λειτουργία των εσωτερικών συστημάτων ελέγχου και η επέκταση δραστηριοτ­ήτων σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκη, ενώ θα επιδιωχθεί η συνεργασία με την Παγκρήτια Τράπεζα για τη μεταφορά - προμήθεια τεχνογνωσί­ας.

Όπως ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση μετά τη συνάντηση ο περιφερειά­ρχης και οι δύο πρόεδροι, έπειτα από 20 χρόνια συνεχούς λειτουργία­ς οι Συνεταιρισ­τικές Τράπεζες Δράμας και Έβρου αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσ­ουν ένα κοινό περιφερεια­κό τραπεζικό σχήμα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

[SID:11584951]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece