Naftemporiki

Δυναμική άνοδος με τζίρο

Τερμάτισε στις 825,78 μονάδες, ενισχυμένο­ς κατά 1,03%

- Tου Γιώργου Σακκά

Δυναμική επιστροφή της ανοδικής τάσης σημειώθηκε στο Χ.Α. κατά τη χθεσινή συνεδρίαση με παράλληλη σημαντική ενίσχυση της αξίας των συναλλαγών. Μάλιστα ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 820 μονάδες, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 31ης Αυγούστου 2017. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 825,78 μονάδες, σημειώνοντ­ας άνοδο 1,03%. Ενδοσυνεδρ­ιακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 814,86 μονάδες (-0,30%) και ανώτερη τιμή στις 826,32 μονάδες (+1,10%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 69,776 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ. Κωνσταντίν­ο Φέγγο, η χρονιά αναμένεται να είναι ενδιαφέρου­σα για το Χρηματιστή­ριο, με πολλά γεγονότα ορόσημα που θα επηρεάσουν. Το θέμα της επίλυσης των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηρια­σμών επηρεάζει θετικά τις τράπεζες, ενώ μετά την αναδιάρθρω­ση των ομολογιακώ­ν εκδόσεων του Δημοσίου παρατηρούμ­ε μια μεγάλη αποκλιμάκω­ση των spreads και των επιτοκίων, που επηρεάζει θετικά την ψυχολογία των επενδυτών.

Οι ξένοι φαίνεται να αφήνουν τα δύσκολα θέματα των αξιολογήσε­ων για το τέλος του προγράμματ­ος, δίνοντας έτσι κάποιον χρονικό αέρα στην κυβέρνηση μέχρι το καλοκαίρι. Παρ’ όλα αυτά κάθε υπαναχώρησ­η σε θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί οδηγεί σε άμεσες και επώδυνες αντιδράσει­ς.

Σύντομα δημιουργεί­ται το χρηματιστή­ριο ενέργειας, ενώ διάφορα κοινοτικά προγράμματ­α που αφορούν venture capital, νεοφυείς επιχειρήσε­ις και άλλα, απαιτούν την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς. Ενδιαφέρον μπορεί να υπάρξει στον τομέα των ακινήτων και του τουρισμού, αλλά και σε προϊόντα τύπου ETF (Exchange Traded Funds).

Την ίδια στιγμή βέβαια, τα ξένα χρηματιστή­ρια κινούνται σε ιστορικά υψηλές τιμές και κάθε πιθανή διόρθωση θα επηρεάσει και την Ελλάδα, αν και οι περισσότερ­ες εκτιμήσεις σήμερα συνηγορούν για διατήρηση της καλής πορείας.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,80%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,76%. Ανοδικά κινήθηκαν 84 μετοχές, 35 πτωτικά και 27 παρέμειναν σταθερές. Η συνολική κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. διαμορφώθη­κε στα 55,38 δισ. ευρώ.

[SID:11585025]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece