Naftemporiki

Άλμα στην Ευρώπη χάρη στα βαριά χαρτιά

Κλίμα ευφορίας στα περισσότερ­α ταμπλό του πλανήτη

- Της Νατάσας Στασινού

ο ρητό που θέλει την καλή

να φαίνεται από το πρωί, επιβεβαιώθ­ηκε χθες στις διεθνείς αγορές μετοχών. Νωρίς το πρωί τον χορό άνοιξε το Χρηματιστή­ριο του Τόκιο, τη σκυτάλη έλαβαν στη συνέχεια τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, για να φτάσουμε να δούμε το απόγευμα τα νέα ρεκόρ στη Wall Street, με τον Dow Jones πάνω από τις 25.000 μονάδες.

Ο δείκτης Nikkei, στην πρώτη συνεδρίαση του ιαπωνικού χρηματιστη­ρίου για το 2018, έκανε «άλμα» 3,26% και τερμάτισε στις 23.506,33 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1992. Ήταν η καλύτερη ημερήσια επίδοση για τον ιαπωνικό δείκτη από τις 10 Νοεμβρίου του 2016. Ο πιο διευρυμένο­ς Topix είχε επίσης κέρδη 2,55% στις 1.863,72 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 1991. Τα ρεκόρ των 26 ετών για τις ιαπωνικές μετοχές ήρθε με «οδηγό» τις πετρελαιοβ­ιομηχανίες και τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες.

Στη γηραιά ήπειρο, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο σκαρφάλωσε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, αν και με άνοδο μόλις 0,3%, την ώρα που ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η και ο CAC 40 στο Παρίσι είχαν κέρδη της τάξης του 1,5% έκαστος.

Την παράσταση έκλεψαν τα «βαριά χαρτιά» της Ευρωζώνης, που πέτυχαν την καλύτερη επίδοσή τους από τον περασμένο Απρίλιο. Ο σχετικός δείκτης Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 1,7% χάρη σε ένα τραπεζικό ράλι. Ο κλάδος των τραπεζών και εκείνος του αυτοκινήτο­υ ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνισ­τές και στον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Stoxx Europe 600, που με άνοδο 0,9% τερμάτισε στις 393,68 μονάδες.

Οι μετοχές των τραπεζών Εrste Bank, Credit Agricole, UBI Banca και Natixis είχαν κέρδη 4%-5%, ενώ σημαντική άνοδο παρουσίασα­ν επίσης οι Santander, BNP Paribas και ING. Όσον αφορά τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, ξεχώρισε η ιταλο-αμερικανικ­ή Fiat Chrysler, που με «άλμα» 8,3% έκλεισε σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Γκάζι πάτησαν επίσης οι μετοχές των γερμανικών Daimler, Volkswagen και BMW.

[SID:11585468]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece