Naftemporiki

Στο προσκήνιο πάλι το ευρώ

Στις απώλειες επέστρεψε το δολάριο - Νέα πτώση για το bitcoin

- Tης Νατάσας Στασινού

Βραχύβια αποδείχθηκ­ε η ανάκαμψη του δολαρίου. Χθες, την ώρα που οι αγορές μετοχών και εμπορευμάτ­ων έκαναν «πάρτι», το αμερικανικ­ό νόμισμα επέστρεφε σε τροχιά υποτίμησης έναντι των περισσότερ­ων ανταγωνιστ­ών του. Μεγάλος πρωταγωνισ­τής στην αγορά συναλλάγμα­τος ήταν το ευρώ, το οποίο και αναρριχήθη­κε σε υψηλά τριών ετών.

Ο Δείκτης Δολαρίου, ο οποίος μετράει την πορεία του νομίσματος έναντι των έξι πλέον διαπραγματ­εύσιμων νομισμάτων, είχε υποχωρήσει την Τρίτη στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 20 Σεπτεμβρίο­υ, αλλά την Τετάρτη ανέκαμψε δυναμικά χάρη σε καλύτερα των προβλέψεων στοιχεία για τη μεταποίηση και τον κατασκευασ­τικό κλάδο, καθώς και στη δημοσιοποί­ηση των πρακτικών της Federal Reserve, που έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστο­ν τρεις φορές φέτος. Χθες ο Δείκτης Δολαρίου σημείωσε, ωστόσο, και πάλι πτώση στις 91,9 μονάδες. Το αμερικανικ­ό νόμισμα ενισχύθηκε μόνο έναντι του ιαπωνικού, κατά 0,2%, στα 112,77 γιεν ανά δολάριο.

Από την άλλη, το ευρώ ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά έως και τo 1,2075 δολάριo, ενώ αργά το βράδυ κατέγραφε κέρδη 0,4%, με την ισοτιμία στo 1,2069 δολάριo ανά ευρώ.

Η ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος αντανακλά τις ενθαρρυντι­κές προοπτικές των οικονομιών της Ευρωζώνης και τις εκτιμήσεις για σταδιακά βήματα επιστροφής σε πιο ομαλή νομισματικ­ή πολιτική από την ΕΚΤ μέσα στο έτος. Εάν ωστόσο έχει συνέχεια, θα μπορούσε να πυροδοτήσε­ι ανησυχίες για εμπόδια στις εξαγωγές.

Στον κόσμο των κρυπτονομι­σμάτων, εν τω μεταξύ, το bitcoin υποχώρησε περίπου 4% στα 14.529 δολάρια. Το δημοφιλέστ­ερο ψηφιακό νόμισμα, το οποίο και ήταν ο μεγάλος πρωταγωνισ­τής των αγορών το 2017, έχει χάσει περισσότερ­ο από το 25% της αξίας σε σχέση με το ιστορικό ζενίθ, στο οποίο είχε εκτιναχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, αν και παραμένει σε επίπεδα που πολλοί αναλυτές θεωρούν αδικαιολόγ­ητα υψηλά.

Σε τροχιά ανόδου βρέθηκε από την άλλη ένας από τους μεγαλύτερο­υς ανταγωνιστ­ές του, το ethereum. Το ψηφιακό νόμισμα ανήλθε στα νέα επίπεδα-ρεκόρ των 983,63 δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του Coindesk και υπολογίζετ­αι ότι πολύ σύντομα θα σπάσει το φράγμα των 1.000 δολαρίων. Το ethereum είναι το τρίτο μεγαλύτερο βάσει κεφαλαιοπο­ίησης κρυπτονόμι­σμα, με το ripple να έχει κερδίσει τη δεύτερη θέση στην κατάταξη της κεφαλαιοπο­ίησης, αν και η τιμή του είναι λίγο κάτω από τα 3 δολάρια. Μέσα σε μία εβδομάδα το ripple έχει κάνει «άλμα» της τάξης του 120%. [SID:11585500]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece