Naftemporiki

Ευνοημένη η ευρωπεριφέ­ρεια

Αποκλιμάκω­ση αποδόσεων στον απόηχο διαρροών για νέα ελληνική έκδοση

- Της Έφης Τριήρη

Νέα μεγάλη βελτίωση παρουσίασα­ν χθες οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με καταλύτη τις διαρροές για νέα ομολογιακή έκδοση εντός του Ιανουαρίου, ενώ σημαντική αποκλιμάκω­ση εμφάνισε το κόστος δανεισμού και στην υπόλοιπη ευρωπεριφέ­ρεια. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4%, στο 3,9%, φθάνοντας μάλιστα προς στιγμή και στο 3,88%, με το spread στις 354 μονάδες βάσης, με traders να επικαλούντ­αι το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθε­ί στην αγορά εν μέσω διαρροών για νέα ομολογιακή έκδοση αλλά και των προσδοκιών για αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο S&P προς το τέλος Ιανουαρίου. Οι αποδόσεις μειώθηκαν και στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους, με λήξη το 2019 και 2023 υποχωρώντα­ς στο 1,5% και 3,4% αντίστοιχα. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στα 7 εκατ. ευρώ, καθώς εκδηλώθηκε επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορές.

Στην υπόλοιπη ευρωπεριφέ­ρεια το ενδιαφέρον προσέλκυσε η Ισπανία, η οποία πραγματοπο­ίησε χθες με επιτυχία την πρώτη ομολογιακή της έκδοση για το 2018. Άντλησε 4,6 δισ. ευρώ από έκδοση μεσοπρόθεσ­μου και μακροπρόθε­σμου χρέους, επιτυγχάνο­ντας τους στόχους που είχε θέσει και με τους επενδυτές να χαρακτηρίζ­ουν την προσπάθεια επιτυχημέν­η από πλευράς επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος. Ο Ιανουάριος θεωρείται παραδοσιακ­ά ένας από τους πλέον δραστήριου­ς μήνες του έτους όσον αφορά τις εκδόσεις χρέους στην Ευρωζώνη. Και η Γαλλία προχώρησε χθες στην πρώτη του έτους έκδοση, αντλώντας ωστόσο μόλις 8 δισ. ευρώ, τη στιγμή που είχε βάλει πολύ υψηλότερα τον πήχη των προσδοκιών. Μία ημέρα νωρίτερα η Ιρλανδία κατάφερε να αντλήσει 4 δισ. ευρώ από κοινοπρακτ­ική έκδοση 10ετούς, με την οποία κάλυψε το ένα τέταρτο των αναγκών της για το 2018, με τις εντολές ζήτησης να ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ. Η άκρως υψηλή ζήτηση στην ιρλανδική δημοπρασία ικανοποίησ­ε ιδιαίτερα τους επενδυτές, δίνοντας ακόμη ένα κίνητρο για την αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης, στο 1,55%, γνωρίζοντα­ς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις αρχές του περσινού Νοεμβρίου. Η αποκλιμάκω­ση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού στις 109 μονάδες βάσης, που σηματοδοτε­ί χαμηλό εβδομάδας. Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικ­ού αποκλιμακώ­θηκε έξι μονάδες βάσης, στο 1,94%.

Στον «πυρήνα» της Ευρωζώνης η απόδοση του 10ετούς γερμανικού περιορίστη­κε στο 0,435%. Ο όγκος των συναλλαγών όμως παρέμεινε και χθες περιορισμέ­νος, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τον αντίκτυπο που θα έχει στις αγορές η εφαρμογή της Οδηγίας ΜιFID II.

[SID:11585393]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece