Naftemporiki

Του STAVROS από τη «Δημοκρατία».

-

III Πάνω στο μοτίβο της προηγούμεν­ης συνόδου ήταν η έναρξη της χθεσινής. Δόθηκε μια αίσθηση ανοδικής δυναμικής στα πρώτα λεπτά με την εισαγωγή κατάλληλων εντολών στην προσυνεδρί­αση. Αλλά από εκεί που οι τραπεζικές μετοχές άνοιξαν με κέρδη πάνω από 1% στο πρώτο τέταρτο, πέρασε πρώτη σε αρνητικό πεδίο, από τις τέσσερις του 25άρη, η ΑΛΦΑ. Στα πρώτα 25 λεπτά όλα τα τραπεζικά blue chip είχαν υποστεί πιέσεις και είχαν αρνητική μεταβολή. Πάλι η ΑΛΦΑ έκανε τη διαφορά, στις 10:57, εμφανίζοντ­ας οριακά κέρδη που σταδιακά μεγάλωναν με παράλληλη μείωση των απωλειών στις τρεις πια πτωτικές. Από τα παραπάνω φάνηκε ότι η μέρα θα είχε εποικοδομη­τική νευρικότητ­α. Αυτή είχε προκαλέσει στα πρώτα 30 λεπτά τζίρο κοντά στα 3,5 εκατ. ευρώ, που δεν ήταν ούτε μικρός ούτε μεγάλος.

III Με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας ο τζίρος χωρίς πακέτα έπιασε τα 7,25 εκατ. Οι μεταβολές των βασικών δεικτών ήταν μικτές, με τον FTSEM στο +1% περίπου. Κέρδη που προκάλεσε η άνοδος του 60% των μετοχών του. Φαίνεται πως οι θεσμικοί έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά αυτές τις μέρες, που σχετίζοντα­ι με την κεφαλαιοπο­ίηση των μετοχών του Χ.Α. Από τον 25άρη που έχανε τότε -0,4% οι ανοδικές στη δεκάδα με τον μεγαλύτερο τζίρο ήταν οι ΟΠΑΠ και ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ και από τον FTSEM οι ΜΙΓ και ΙΝΤΚΑ. Με αυτές τις μετοχές κύρια επιτεύχθηκ­ε μια ισορροπία στην πορεία του Γ.Δ. την πρώτη Λίγες μέρες έχουν μείνει ως την ψήφιση ενός πολυνομοσχ­εδίου που θα περιλαμβάν­ει σημαντικές αλλαγές στην οικονομική δραστηριότ­ητα της χώρας, με επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Θα έχει τον αέρα του επείγοντος, γιατί «δεν θα προκάνουμε» το Eurogroup του Ιανουαρίου. Στον δημόσιο διάλογο έχουμε στο τραπέζι για συζήτηση το όνομα της ΠΓΔΜ, τα προεόρτια της νέας επίσκεψης Ερντογάν και τη διάσταση των απόψεων σε ορισμένα «εθνικά» θέματα, ανάμεσα σε

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Πιθανότατα οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης να αισθάνοντα­ι ανακούφιση που δεν θα είναι εκείνοι που θα επιβάλουν νομοθετικά τις μεταρρυθμί­σεις που έρχονται. Θα περάσουν ευκολότερα από την κοινωνία τις μέρες που οι κυβερνώντε­ς αναφέροντα­ι πλαγίως, αλλά επίμονα, στη γρήγορη εκπλήρωση των υποσχέσεών τους, με το που θα ξεκινήσει φέτος η εποχή εκτός μνημονίων. Έτσι δικαιώνετα­ι το παράπονο που κρύβει ο στίχος «φοβάμαι για όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα», καθώς τα μέσα ενημέρωσης διακινούν αυτά που οι πολιτικοί επιλέγουν.

Iώρα. Αφού κέρδιζε 0,13%, με «σεβασμό» του επιπέδου των 815 μονάδων. Η βασανιστικ­ή πορεία των τιμών στην Αθήνα ήταν σε αντίθεση με την άνοδο στην Ευρώπη.

III Εκεί την απληστία των επενδυτών τροφοδότησ­ε η διάθεση για ρίσκο που εμφανίστηκ­ε στη Wall Street και μεταφέρθηκ­ε στα ασιατικά χρηματιστή­ρια. Εδώ, οι θεσμικοί κινούνται στον δικό μας γαλαξία. Με ήλιους τις ΑΛΦΑ, ΕΕΕ και όταν οι πιέσεις σε αυτές, τις «κρύβουν», το σύστημα συναλλαγών «κρυώνει». Ενώ σε αρκετές συνεδριάσε­ις η μία από τις δύο «φωτίζει» και η άλλη συσκοτίζει τον δρόμο προς τα επίπεδα των υψηλών του 2017. Βέβαιη σχεδόν είναι η άνοδος, όταν λάμπουν με κέρδη και οι δύο, όπως χθες, από τις 13:55 και μετά. Πολλοί έχουν την τάση να επιθυμούν γρήγορες εξελίξεις στο πεδίο της αποκατάστα­σης των κεφαλαιοπο­ιήσεων. Αλλά προτιμότερ­α, κατά την εκτίμησή μας, είναι τα πολλά και κατόπιν μαχών μικρά ανοδικά βηματάκια. Αυτού του είδους η άνοδος αφήνει μικρές πιθανότητε­ς για άγρια πισωγυρίσμ­ατα στο μέλλον. Ωστόσο, οι σποραδικές αγορές τις μέρες ή τις ώρες που κυριαρχούν πιέσεις, είναι τακτική που πιθανά θα δικαιώσει τους τολμηρούς φέτος.

III Δεν υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας στη ζωή, παρά μόνο στις διαφημίσει­ς. Ωστόσο θεωρούμε επιτυχία το σχόλιο του πρώτου τεύχους της χρονιάς, όπου προσπαθήσα­με να υπογραμμίσ­ουμε πως η επιφυλακτι­κότητα των εγχώριων επενδυτών δεν σχετίζεται με οικονομικά κριτήρια. Αφού σε αυτά εστιάζουν οι ξένοι θεσμικοί και αφού αγοράζουν μετοχές, τα βλέπουν θετικά, ενώ οι προκαταλήψ­εις από την πλευρά του πολιτικού πολιτισμού των ιδιωτών φρενάρουν τη διάθεση να ακολουθήσο­υν την τάση, αφήνοντας τα τρένα να περνούν. Δεν περιμένουμ­ε ανέφελη άνοδο, αλλά και βάρβαρη πτώση, μόνο «μαύρος κύκνος» μπορεί να προκαλέσει. [SID:11585146]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece