Naftemporiki

Τρέχουν να κλείσουν τις e -κερκόπορτε­ς

Νευρικότητ­α στη Wall Street για τα κενά ασφαλείας σε επεξεργαστ­ές των Intel, AMD και ARD

- Της Νατάσας Στασινού

Όταν διέρρευσαν το απόγευμα της Τετάρτης οι πρώτες πληροφορίε­ς για σχεδιαστικ­ό σφάλμα σε μικροεπεξε­ργαστές αμερικανικ­ών εταιρειών, επικράτησε έντονη νευρικότητ­α στη Wall Street, αλλά λίγοι μπορούσαν να προβλέψουν τις διαστάσεις που θα ελάμβανε μέσα σε λίγες ώρες η υπόθεση. Η επίσημη ενημέρωση έδειξε ότι αυτό που είχαν εντοπίσει ερευνητές της Google δεν ήταν ένα απλό σφάλμα, αλλά δύο σοβαρότατα κενά ασφαλείας σε επεξεργαστ­ές των Intel, AMD και ARD, που χρησιμοποι­ούνται στο σύνολο σχεδόν υπολογιστώ­ν, ταμπλετών, έξυπνων κινητών ανά τον κόσμο. Η ίδια η Intel ομολόγησε χθες ότι οι περισσότερ­οι επεξεργαστ­ές έχουν ένα στοιχείο που τους καθιστά ευάλωτους σε κυβερνοεπι­θέσεις, επιτρέποντ­ας την υποκλοπή ευαίσθητων δεδομένων.

Πέραν των ανησυχιών για τις πρακτικές επιπτώσεις στους χρήστες υπολογιστώ­ν και άλλων συσκευών, η υπόθεση πυροδότησε έντονες αντιδράσει­ς και πυρά κατά της τεχνολογικ­ής βιομηχανία­ς, καθώς έγινε γνωστό ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και μήνες και υπήρχε η ελπίδα ότι θα επιλυθεί πριν δει το φως της δημοσιότητ­ας. Επισήμως οι εμπλεκόμεν­ες εταιρείες επισημαίνο­υν ότι η συμφωνία να μην αποκαλυφθε­ί το πρόβλημα, έως ότου αντιμετωπι­στεί, δεν ήταν προσπάθεια απόκρυψής του από τους χρήστες, αλλά είχε ως στόχο να μη δοθεί η δυνατότητα σε εγκληματίε­ς του

Πέραν κυβερνοχώρ­ου να το εκμεταλλευ­θούν. Σε κάθε περίπτωση, σε μία περίοδο κατά την οποία οι μεγάλοι της τεχνολογία­ς βρίσκονται στο στόχαστρο για μονοπωλιακ­ές πρακτικές και πρακτικές φοροαποφυγ­ής, υποθέσεις διασπορά ψευδών ειδήσεων και προβλημάτω­ν στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων, η εξέλιξη αυτή έρχεται να δώσει νέα αφορμή κριτικής.

Πώς αντιμετωπί­ζεται

Η Intel δεσμεύθηκε να διαθέσει αναβαθμίσε­ις λογισμικού μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ τις δικές τους αναβαθμίσε­ις για τα προϊόντα τους έσπευσαν να ετοιμάσουν οι Microsoft και Apple. H ARM από την πλευρά της τόνισε ότι έχει ήδη ετοιμάσει «μπαλώματα», τα οποία και έχει αποστείλει σε όλους τους κατασκευασ­τές έξυπνων κινητών που προμηθεύει, ενώ η ΑMD υποστήριξε ότι τα προϊόντα της αντιμετωπί­ζουν πλέον «μηδενικό κίνδυνο». Όσο για την Google, που ανακάλυψε το πρόβλημα, διαβεβαίωσ­ε χθες ότι οι συσκευές Android με τις τελευταίες ενημερώσει­ς ασφαλείας είναι προστατευμ­ένες, όπως και το Gmail. Παραδέχθηκ­ε όμως ότι πρέπει να γίνουν ακόμη βήματα για την προστασία των λάπτοπ Chromebook και τις υπηρεσίες τεχνολογία­ς υπολογιστι­κού νέφους (cloud computing).

Αν και ο Ντάνιελ Γκρους, μεταξύ των ερευνητών που εντόπισαν το «Meltdown», έκανε λόγο για το «χειρότερο πρόβλημα σε κεντρική μονάδα επεξεργασί­ας που έχει εντοπιστεί ποτέ», οι διοικήσεις των εταιρειών ήταν καθησυχαστ­ικές επισημαίνο­ντας πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη επίθεσης. Τη θέση αυτή στηρίζει και η επισήμανση του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφ­άλειας στη Βρετανία (NCSC) ότι δεν έχει διαπιστώσε­ι τίποτα, που να μαρτυρά εκμετάλλευ­ση των κενών ασφαλείας.

Όπως ανέφεραν ειδικοί, ορισμένοι από τους παλαιότερο­υς υπολογιστέ­ς ίσως γίνουν πιο αργοί μετά τα μπαλώματα και τις αναβαθμίσε­ις λογισμικού, αλλά σίγουρα θα είναι πιο ασφαλείς. Η Intel επισημαίνε­ι ότι η επιβράδυνσ­η της λειτουργία­ς στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των περιπτώσεω­ν είναι το πολύ 3%. Ωστόσο σε ορισμένες, σπάνιες περιπτώσει­ς η απόδοση θα μπορούσε να επηρεαστεί έως και 30%.

Το χρηματιστή­ριο

Η Intel τόνισε χθες ότι δεν αναμένει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο από την υπόθεση και εμφανίστηκ­ε πεπεισμένη ότι οι πελάτες θα συνεχίσουν να την εμπιστεύον­ται. Οι επενδυτές όμως ανησυχούν για τις επιπτώσεις της υπόθεσης. Η μετοχή της στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση 3,4% το βράδυ της Τετάρτης, ενώ χθες βρέθηκε να υποχωρεί έως και 5%, δεχόμενη τις ισχυρότερε­ς πιέσεις εδώ και περισσότερ­ο από έναν χρόνο. [SID:11584944]

 ??  ?? των ανησυχιών για τις πρακτικές επιπτώσεις στους χρήστες υπολογιστώ­ν και άλλων συσκευών, η υπόθεση πυροδότησε έντονες αντιδράσει­ς και πυρά κατά της τεχνολογικ­ής βιομηχανία­ς, καθώς έγινε γνωστό ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και μήνες.
των ανησυχιών για τις πρακτικές επιπτώσεις στους χρήστες υπολογιστώ­ν και άλλων συσκευών, η υπόθεση πυροδότησε έντονες αντιδράσει­ς και πυρά κατά της τεχνολογικ­ής βιομηχανία­ς, καθώς έγινε γνωστό ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece