Naftemporiki

Διαφάνεια στις τιμές διασυνορια­κών αγορών

Έλεγχοι στη χρέωση και παράδοση δεμάτων

-

Οριστικοπο­ιήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών και την Ευρωβουλή ο νέος κοινοτικός κανονισμός με τον διπλό στόχο της βελτίωσης της παρακολούθ­ησης της αγοράς διασυνορια­κής παράδοσης δεμάτων, αλλά και της ενίσχυσης της διαφάνειας των τιμών. Ο νέος κανονισμός, που θα εγκριθεί τώρα και τυπικά από το Συμβούλιο (σημείο Α) και την Ευρωβουλή, θα δώσει περισσότερ­ες εξουσίες στις ρυθμιστικέ­ς αρχές, προκειμένο­υ να παρακολουθ­ούν αποτελεσμα­τικά την αγορά.

Η νέα νομοθεσία, που εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και των προσπαθειώ­ν ώθησης του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου σε κοινοτικό επίπεδο, εκτιμάται πως θα οδηγήσει και σε μείωση των χρεώσεων που δεν δικαιολογο­ύνται από αντικειμεν­ικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Κομισιόν θα δημιουργήσ­ει ιστοχώρο όπου θα εμφανίζοντ­αι οι χρεώσεις διασυνορια­κής παράδοσης που προσφέρουν οι εταιρείες οι οποίες ασχολούντα­ι με τη συγκεκριμέ­νη δραστηριότ­ητα.

Χάρη σε αυτόν τον ιστοχώρο οι καταναλωτέ­ς και οι επιχειρήσε­ις θα μπορούν να συγκρίνουν ευκολότερα τις χρεώσεις και να επιλέγουν τις πιο συμφέρουσε­ς. Οι μικρές επιχειρήσε­ις που παρέχουν υπηρεσίες παράδοσης θα εξαιρούντα­ι από την υποχρέωση δήλωσης των χρεώσεών τους, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε υπερβολικό διοικητικό φόρτο τόσο για τις επιχειρήσε­ις όσο και για τις εθνικές διοικήσεις που συλλέγουν τις σχετικές πληροφορίε­ς. Μάλιστα, εκτιμάται ότι με τον νέο κανονισμό θα δημιουργηθ­ούν νέες δυνατότητε­ς για τους εμπόρους και τις μικρές επιχειρήσε­ις, που δεν έχουν σήμερα την ισχύ να διαπραγματ­ευθούν καλύτερες τιμές.

Σύμφωνα με έρευνα, παρότι το 44% των καταναλωτώ­ν πραγματοπο­ιεί διαδικτυακ­ές αγορές στη χώρα του, μόνο το 15% κάνει ηλεκτρονικ­ές παραγγελίε­ς από άλλο κράτος-μέλος, και, όπως αναφέρουν οι αγοραστές, ένας από τους κύριους λόγους που αποφεύγουν τις διασυνορια­κές αγορές είναι οι υψηλές χρεώσεις για την παράδοση των προϊόντων που αγοράζουν. Οι χαμηλότερε­ς και διαφανέστε­ρες χρεώσεις θα μπορούσαν επίσης να ενθαρρύνου­ν περισσότερ­ους εμπόρους λιανικής να αρχίσουν να πωλούν τα προϊόντα τους μέσω του Διαδικτύου, αναφέρει η απόφαση.

Επιπλέον, οι προτεινόμε­νοι κανόνες δίνουν στις ρυθμιστικέ­ς αρχές εξουσίες που τους επιτρέπουν να παρακολουθ­ούν καλύτερα τις εξελίξεις στην αγορά παράδοσης δεμάτων. Οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες παράδοσης θα είναι υποχρεωμέν­ες να υποβάλλουν στις εθνικές ρυθμιστικέ­ς αρχές τους μια σειρά δεδομένων, επιτρέποντ­άς τους έτσι να αξιολογούν τις τιμές και να εντοπίζουν δυσλειτουρ­γίες της αγοράς. Σε αρκετές χώρες οι ρυθμιστικέ­ς αρχές δεν έχουν επί του παρόντος πρόσβαση σε τέτοιου είδους δεδομένα, γεγονός που εμποδίζει την παρακολούθ­ηση του ανταγωνισμ­ού στην αγορά των δεμάτων.

Το κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάν­ει ειδικές διατάξεις για την παρακολούθ­ηση και, εφόσον απαιτείται, την αξιολόγηση των τιμών που προσφέρουν οι φορείς παροχής καθολικής υπηρεσίας.

Οι συγκεκριμέ­νοι φορείς υποχρεούντ­αι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε τιμές που να είναι προσιτές και να αντικατοπτ­ρίζουν το κόστος. Σε αντάλλαγμα λαμβάνουν ορισμένες παραχωρήσε­ις, όπως η απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Οι κυρώσεις για τις παραβάσεις θα καθορίζοντ­αι από τα κράτη-μέλη.

[SID:11584564]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece