Naftemporiki

Συστάσεις από Γαλλία προς Ταγίπ Ερντογάν

Για τα ανθρώπινα δικαιώματα

-

Νκινήσεις» α κάνει «πολύ συγκεκριμέ­νες

για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εάν θέλει να δώσει νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή της υποψηφιότη­τα, κάλεσε χθες την Τουρκία ο Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν, υφυπουργός παρά τω υπουργώ Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο ραδιοφωνικ­ό δίκτυο Sud Radio, παραμονή της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Παρίσι. «Προς το παρόν, η διαδικασία αυτή είναι παγωμένη διότι υπάρχουν ορισμένες προσδοκίες εκ μέρους των ευρωπαϊκών χωρών ως προς τα στοιχεία που συνδέονται με τις θεμελιώδει­ς ελευθερίες. Κατά συνέπεια, χρειάζοντα­ι πολύ συγκεκριμέ­νες κινήσεις εκ μέρους της Τουρκίας για να γίνει δυνατή η συζήτηση ορισμένων φακέλων. Σε κάθε περίπτωση τα μηνύματα μεταφέροντ­αι και θα μεταφερθού­ν» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει ανακοινώσε­ι ότι θα θίξει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν με τον Τούρκο ομόλογό του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σήμερα στο Παρίσι. Η έκταση του πογκρόμ που εφάρμοσε η Άγκυρα μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του Ιουλίου 2016 προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις ευρωπαϊκών χωρών, με πρώτη τη Γερμανία, και επέφερε τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας.

Παρά τις ευρωπαϊκές νουθεσίες για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε χθες έναν βουλευτή του φιλοκουρδι­κού Κόμματος Δημοκρατία­ς των Λαών (HDP) σε περισσότερ­α από 16 χρόνια κάθειρξη, σχεδόν έναν χρόνο μετά τη σύλληψή του για κατηγορίες που συνδέονται με την τρομοκρατί­α. Ο Ιντρίς Μπαλούκεν συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση τον Νοέμβριο του 2016. Αφέθηκε ελεύθερος τον Ιανουάριο του 2017 και συνελήφθη ξανά έναν μήνα αργότερα.

Εννέα ακόμη βουλευτές του HDP έχουν συλληφθεί, περιλαμβαν­ομένου του συμπροέδρο­υ του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που κατηγορούν­ται κυρίως για δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). [SID:11585140]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece