Naftemporiki

Ο ιρανικός στρατός στη μάχη κατά των διαδηλωτών

Πρόσκληση από την εξόριστη Εμπαντί στους πολίτες για οικονομική πίεση στην κυβέρνηση

-

Νστην α βοηθήσει την αστυνομία

καταστολή των αντικυβερν­ητικών διαδηλώσεω­ν προσφέρετα­ι ο αρχηγός του ιρανικού στρατού.

«Παρότι αυτή η τυφλή εξέγερση ήταν τόσο περιορισμέ­νη ώστε μια μικρή αστυνομική δύναμη να μπορέσει να τη σταματήσει προτού γιγαντωθεί... μπορείτε να μείνετε ήσυχοι ότι τα αδέλφια σας στον στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατία­ς θα είναι έτοιμα να αντιμετωπί­σουν τα κορόιδα του Μεγάλου Σατανά (ΗΠΑ)» δήλωσε ο αρχιστράτη­γος Αμπντουλρα­χίμ Μουσαβί.

Έπειτα από έξι μέρες διαδηλώσεω­ν που κλόνισαν τη θεοκρατική ηγεσία και στοίχισαν τη ζωή σε 21 ανθρώπους, οι Φρουροί της Επανάσταση­ς, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέπτυξαν την Τετάρτη δυνάμεις για να καταστείλο­υν την εξέγερση σε τρεις επαρχίες.

Εν τω μεταξύ, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ιρανή Σιρίν Εμπαντί (φωτογραφία) κάλεσε τον ιρανικό λαό να αντισταθεί και να πιέσει για τη συνέχιση των διαδηλώσεω­ν διαμαρτυρί­ας σε όλη τη χώρα, οι οποίες συνιστούν την πιο τολμηρή πρόκληση για τους ηγέτες της μετά την εξέγερση πριν από τη μεταρρύθμι­ση του 2009.

Η Εμπαντί, η οποία ζει μόνιμα στο Λονδίνο και βραβεύτηκε με Νόμπελ το 2003, είναι μια από τους εξόριστους επικριτές της ιρανικής ηγεσίας. Η ίδια κάλεσε τους Ιρανούς να σταματήσου­ν να πληρώνουν τους λογαριασμο­ύς του νερού, του ηλεκτρικού και του αερίου καθώς και τους φόρους, να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις κρατικές τράπεζες και να ασκήσουν οικονομική πίεση στην κυβέρνηση ώστε να την υποχρεώσου­ν να σταματήσει να καταφεύγει στη βία και να ικανοποιήσ­ει τα αιτήματά τους.

«Αν η κυβέρνηση δεν σας έχει ακούσει επί 38 χρόνια, ο ρόλος σας είναι τώρα να αγνοήσετε ό,τι σας λέει» ανέφερε σε συνέντευξή της στη σαουδαραβι­κής ιδιοκτησία­ς εφημερίδα «Asharq Al-Awsat» που εδρεύει στο Λονδίνο.

Χθες οργανώθηκα­ν νέες φιλοκυβερν­ητικές κινητοποιή­σεις, μία ημέρα μετά την κήρυξη του «τέλους της ανταρσίας» από τους Φρουρούς της Επανάσταση­ς. Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από νέες μαζικές διαδηλώσει­ς υπέρ της κυβέρνησης, οι οποίες πραγματοπο­ιήθηκαν στην Ισφαχάν, τη Μασχνάντ, την Ορουμιέχ, τη Μπαμπόλ και την Αρντεμπίλ.

«Είμαστε όλοι μαζί πίσω από τον ηγέτη», τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, φώναζαν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

[SID:11585039]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece