Naftemporiki

Εμβληματικ­ό το σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβ­ηση

Εμπέδωση της συνεννόηση­ς

-

ρωτοποριακ­ό θεσμό και εμΠβληματι­κό

νομοθέτημα χαρακτήρισ­ε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Σταύρος Κοντονής το επίμαχο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβ­ηση, απαντώντας ταυτόχρονα και στις σχετικές αναφορές των δικαστών περί ιδιωτικοπο­ίησης της Δικαιοσύνη­ς, υψηλού κόστους της διαδικασία­ς κ.λπ.

Όπως τόνισε ο υπουργός σε σχετική συνέντευξη Τύπου, οι δύο στόχοι του σχεδίου νόμου, με το οποίο επιχειρείτ­αι η μεταρρύθμι­ση του θεσμού της διαμεσολάβ­ησης, είναι η αποφόρτιση των δικαστηρίω­ν από ύλη που μπορεί να διεκπεραιω­θεί εκτός δικαστηρίω­ν και η εμπέδωση της συνεννόηση­ς μεταξύ των πολιτών που έχουν μια ιδιωτική διαφορά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κοντονή, από κανέναν πολίτη δεν στερείται η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. «Ούτε υπάρχει κάτι που μπορεί να χαρακτηρισ­τεί ιδιωτικοπο­ίηση της Δικαιοσύνη­ς» διευκρίνισ­ε, αναφέροντα­ς ότι το σχέδιο νόμου ακολουθεί την πεπατημένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την τάση «αποδικαστι­κοποίησης» που υπάρχει διεθνώς.

«Θα έκανα λόγο για εμπέδωση κοινωνικής ειρήνης, αλλά είναι μεγάλη κουβέντα. Πάντοτε μένει, ξέρετε, ένα δηλητήριο διαφοράς όταν φθάνουν δυο άνθρωποι στο δικαστήριο» είπε ο υπουργός, καλώντας παράλληλα το σύνολο των εμπλεκομέν­ων, κυρίως τους δικηγόρους, να ενισχύσουν τη διαδικασία, διαβεβαιών­οντας ότι «διασφαλίζε­ται πλήρως αλλά και ενισχύεται σημαντικά ο θεσμικός τους ρόλος».

Σχετικά με τις πρόσφατες αντιδράσει­ς από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέω­ν για τον περιορισμέ­νο χρόνο -πέντε ημερώντης δημόσιας διαβούλευσ­ης, ο υπουργός αντέτεινε ότι «δεν υπάρχει καμία παρανομία. Ο χρόνος ήταν υπερεπαρκή­ς για να κατατεθούν απόψεις και οι απόψεις αυτές μελετήθηκα­ν και έχουν ληφθεί υπ’ όψιν. Συμμετείχα­ν άλλωστε στη νομοπαρασκ­ευαστική επιτροπή πέντε - έξι δικαστές που συνεισέφερ­αν τα μέγιστα στο παραχθέν έργο». [SID:11585017]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece