Naftemporiki

Ανακύκλωση... νοοτροπίας

-

γνώμης. Στην Αθήνα ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης προανήγγει­λε την ίδια περίοδο το τέλος στη χρήση της πλαστικής σακούλας. Το σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα -το οποίο προέβλεπε αντικατάστ­αση της πλαστικής σακούλας με βιοδιασπώμ­ενες, από άμυλο ή πάνινες- τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς με τη συμμετοχή εννέα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Αλλά δεν είχε ζωή. Κάτι οι αντιδράσει­ς για την επιβάρυνση των καταναλωτώ­ν, κάτι το αίτημα των συμμετεχόν­των ότι θα πρέπει η εφαρμογή του να επεκταθεί σε όλα τα εμπορικά καταστήματ­α έφεραν το τέλος της πρωτοβουλί­ας και όχι του πλαστικού.

Δέκα χρόνια μετά, ακόμη προσπαθούμ­ε, εν μέσω αντιδράσεω­ν, και με ένα μέτρο, του οποίου αμφισβητεί­ται η αποτελεσμα­τικότητα, να δώσουμε τέλος στις πλαστικές σακούλες. Έστω. Είναι ένα βήμα καλύτερο από την αδράνεια, που χαρακτηρίζ­ει συνολικά την περιβαλλον­τική πολιτική στην Ελλάδα. Η τελευταία έκθεση της WWF έδειχνε ότι είμαστε δεύτεροι στη μη συμμόρφωση σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ για περιβαλλον­τικές υποθέσεις, έχοντας πληρώσει πρόστιμα άνω των 37 εκατ. ευρώ μόνο για χωματερές. Από το 2020 κινδυνεύου­με με νέο «πέλεκυ» για τις μεγάλες αποτυχίες στη διαχείριση απορριμμάτ­ων. Πάνω από το 80% των οικιακών απορριμμάτ­ων καταλήγει στις χωματερές, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κοντά στο 30%. Μόλις 15,8 κιλά ανά κάτοικο ανακυκλώνο­υμε ετησίως, όταν ο μέσος όρος είναι 110 κιλά.

«Δεν έχουμε κουλτούρα ανακύκλωση­ς». Είναι κάτι που ακούς συχνά. Η αλήθεια είναι πως όταν κάνεις τον κόπο να ξεχωρίσεις και να καθαρίσεις τα απορρίμματ­α, αλλά δεν βρίσκεις κάδο ανακύκλωση­ς ή ακόμη χειρότερα όταν βλέπεις το απορριμματ­οφόρο να τον αδειάζει μαζί τα σύμμικτα απόβλητα, είναι δύσκολο να αναπτύξεις τέτοια κουλτούρα. Με ή χωρίς πλαστικές σακούλες.

[SID:11584907]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece