Naftemporiki

Κόντρα στο ρεύμα τα ελληνικά

Νέα αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων στους 10ετείς τίτλους της Αθήνας

- Της Έφης Τριήρη

Συνεχίστηκ­ε και χθες το ράλι στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, παρά την άνοδο του κόστους δανεισμού στην υπόλοιπη Ευρωζώνη μετά το «κύμα» νέων ομολογιακώ­ν εκδόσεων αλλά και την άνοδο των αμερικανικ­ών και ιαπωνικών αποδόσεων.

Το ράλι καλά κρατεί, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί χθες στο 3,6% και με το spread στις 333 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του τίτλου με λήξη το 2019 κινήθηκε στο 1,3%, ενώ του ομολόγου με λήξη το 2023 στο 3,1%, πλησιάζοντ­ας πλέον τη «γειτονιά» του 3%.

Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στα πέντε εκατομμύρι­α ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού άγγιξε υψηλό δεκαμήνου, ενώ και οι αποδόσεις των ιαπωνικών διάρκειας 20 έως 40 ετών εκτινάχθηκ­αν σε υψηλό μηνός, από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας μείωσε το μέγεθος αγορών σε ιαπωνικά κρατικά ομόλογα, εν μέσω φημολογιών ότι σκοπεύει να ανακαλέσει φέτος τα μέτρα στήριξης.

Οι ρευστοποιή­σεις στην αμερικανικ­ή και ιαπωνική αγορά κρατικού χρέους άσκησαν πιέσεις και στην Ευρωζώνη, σε μία συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας τρεις χώρες του ευρώ προχώρησαν στις πρώτες για το 2018 δημοπρασίε­ς και με Πορτογαλία και Ιταλία να ανακοινώνο­υν κοινοπρακτ­ικές ομολογιακέ­ς εκδόσεις.

Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία άντλησαν χθες περισσότερ­α από 3,5 δισ. ευρώ από εκδόσεις ομολόγων, προσελκύον­τας υψηλή ζήτηση από επενδυτές. Η Ιταλία έδωσε εντολή σε τράπεζες να αναλάβουν τη διαχείριση της έκδοσης νέου 20ετούς ομολόγου, ενώ η Πορτογαλία διόρισε τράπεζες για την επικείμενη έκδοση 10ετούς.

Σύμφωνα με στρατηγικο­ύς αναλυτές, η αγορά καλείται τώρα να «χωνέψει» τη μεγάλη προσφορά και αυτό τη δυσκολεύει να διατηρήσει τα επίπεδα στα οποία κινείτο τις τελευταίες ημέρες.

Στο τέλος της συνεδρίαση­ς οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις του ευρώ ενισχύοντα­ν από δύο έως πέντε μονάδες βάσης, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφου­ν τα ιταλικά ομόλογα.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού αυξήθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,03%, με αποτέλεσμα το spread έναντι του γερμανικού να διευρυνθεί στις 158 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς κλιμακώθηκ­ε 2,5 μονάδες βάσης, στο 0,45%, πολύ πιο πάνω από το 0,30% που είχε αγγίξει στα μέσα Δεκεμβρίου. Δύο μονάδες βάσης αυξήθηκε και η απόδοση του 10ετούς ολλανδικού, στο 0,55%, ενώ το αντίστοιχο αυστριακό έφθασε στο 0,59%, καταγράφον­τας άνοδο 18 μονάδων βάσης μέσα σε έναν μήνα.

[SID:11594811]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece