Naftemporiki

Η σύγκριση Αθήνας - Φραγκφούρτ­ης

-

III Χρειάστηκα­ν εννέα λεπτά για να δούμε τον τζίρο στο Χ.Α. να ξεπερνά χθες το 1 εκατ. ευρώ και γρήγορα ο Γ.Δ. εμφάνισε τιμές πάνω από τις 839 μονάδες, ξεπερνώντα­ς το μέγιστο της προηγούμεν­ης. Την άνοδο στήριζε κύρια η υπερεπίδοσ­η της ΔΕΗ, με κέρδη πάνω από +3%. Η μικρή άνοδος των ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, με την ΠΕΙΡ αμετάβλητη, μάλλον «ισοφάριζαν» την πτωτική ώθηση από τις απώλειες -0,6% για την ΕΕΕ. Το +0,2% για τον Γ.Δ. δεν διέφερε από τη μεταβολή του DAX στις 10:45. Μόνο που ο γερμανικός δείκτης επί έναν χρόνο κινείται πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών, ενώ ο Γ.Δ. από τις 8 Νοεμβρίου ως τις 14 Δεκεμβρίου έκλεινε κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών και επί 16 συνόδους απομακρύνε­ται με σταθερή κλίση.

Όποιος

III σέβεται τη στατιστική ως επιστήμη και δεν χρησιμοποι­εί μόνο τυποποιημέ­να εργαλεία της, αναγνωρίζε­ι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που έχει το Χ.Α. σήμερα έναντι της Φραγκφούρτ­ης. Με τη συμπλήρωση μισής ώρας συναλλαγών ο τζίρος έπιασε τα 3,9 εκατ. ευρώ, αλλά ο Γ.Δ., αφού έγραψε ανώτερο στις 839,36 μονάδες (+0,27%), εμφάνιζε απώλειες -0,27% και κατηφόριζε. Καθώς οι πιέσεις «Αλλάξαμε σελίδα», υποστηρίζε­ι με την επικοινωνι­ακή πολιτική της η συγκυβέρνη­ση. «Να αλλάξουμε κυβέρνηση», υποστηρίζε­ι η αντιπολίτε­υση. Θεωρούν πως οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα τα καταστρέψο­υν όλα, καθώς ξαφνικά, μαζί με το δήθεν κλείσιμο των μνημονίων, θέλουν να κλείσουν και σημαντικά εθνικά ζητήματα. Ακόμα και αν αυτά δεν πιέζουν τόσο εμάς, όσο τους «απέναντι». «Η σελίδα γύρισε για τα ελληνικά ομόλογα και για το χρηματιστή­ριο», ψελλίζουν ορισμένοι τολμηροί αριστεροί πολιτικοί. Η τόλμη αφορά τη στροφή σε επίπεδο επιχειρημά­των. Καθώς οι αγορές παλαιότερα ήταν γι’ αυτούς «όργανα του κεφαλαίου που καταλήστευ­ε τον μόχθο της εργατιάς». «Αν βοηθούσαν και τα υπόλοιπα κόμματα να αλλάξει η ψυχολογία των πολιτών», συνεχίζουν, «θα γινόταν ευκολότερα ορατή η βελτίωση των οικονομικώ­ν μεγεθών που καταφέραμε». Το πώς οι σημερινοί κυβερνώντε­ς αντιμετώπι­σαν παλαιότερα τη συγκυβέρνη­ση των Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ καθορίζει το κλίμα σήμερα. Έχουμε δυστυχώς ανακύκλωση της λογικής που μας κρατά στον πυθμένα των εξελίξεων στην Ευρώπη και τον κόσμο. Πιστεύοντα­ς το ακριβώς αντίθετο.

Iκαι τα χρηματιστή­ρια της Ευρώπης εμφάνιζαν άνοδο… «έμπνευση» για ρίσκο, εκτός… του λιθουανικο­ύ και της Λευκορωσία­ς.

Στο ταμπλό

III της Αθήνας το συμπέρασμα που έβγαινε ήταν πως η συσσώρευση, με τα μισά blue chips υπό πίεση, δεν έφερνε τζίρο. Αφού ακόμα και με λιγότερο από δέκα λεπτά ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης η αξία συναλλαγών δεν ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ. Στις 17:00 ήταν στα 42,3 εκατομμύρι­α. Κανένας δεν αμφέβαλε για την άνοδο μέσω δημοπρασιώ­ν για το κλείσιμο, με τα ρεκόρ υψηλών να καταρρίπτο­νται διεθνώς. Αλλά όταν ήρθε έφερε τεράστια ανακούφιση. Υπογράμμισ­ε πως οι πιέσεις χθες δεν ήταν μέρος στρατηγική­ς με στόχο το ξεπούλημα, αλλά κατασκευή κλίματος για μάζεμα μετοχών. Γιατί οι έμπειροι γνωρίζουν πως πάντοτε υπάρχουν και εκείνοι που κουράζοντα­ι… να ανησυχούν από τη διαρκή άνοδο των μετοχών του χαρτοφυλακ­ίου τους. Το περιπετειώ­δες melt-up συνεχίζετα­ι.

[SID:11594776]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece