Naftemporiki

Στροφή της ΕΚΤ σε αυστηρότερ­η πολιτική

Οι θετικές προοπτικές της ευρωοικονο­μίας αλλάζουν τις κατευθυντή­ριες γραμμές της

- Των Έφης Τριήρη και Αγγελικής Κοτσοβού

Νέες κατευθύνσε­ις για τη νομισματικ­ή πολιτική της Ευρωζώνης φαίνεται να χαράζει το 2018, με την ΕΚΤ να λαμβάνει περισσότερ­ο υπ’ όψιν τη ραγδαία ανάκαμψη της οικονομίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα βάλει τέλος στο πρόγραμμα μαζικών αγορών ομολόγων πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμένουν οι αγορές. Τα πρακτικά της ΕΚΤ από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου έδειξαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προετοιμάσ­ει τις αγορές για κινήσεις πιο γρήγορες απ’ ό,τι αναμενόταν, εξέλιξη που ώθησε σε άνοδο τόσο το ευρώ, που πέρασε το «φράγμα» του 1,20 έναντι του δολαρίου, όσο και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με το κόστος δανεισμού της Γερμανίας να εκτοξεύετα­ι σε υψηλό πολλών μηνών. Τη στάση αυτή «προσυπογρά­φουν» και τα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία, που έδειξαν ότι το 2017 «έτρεξε» με τους πιο υψηλούς ρυθμούς από το 2011.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσ­ει την επικοινωνι­ακή της στάση στις αρχές του 2018, έτσι ώστε η φρασεολογί­α της να αντανακλά περισσότερ­ο την ανάκαμψη της οικονομίας και τις βελτιωμένε­ς προοπτικές ανάπτυξης. Μια αλλαγή στη φρασεολογί­α της ΕΚΤ αναμένεται να εκληφθεί από τους επενδυτές ως σημάδι ότι η κεντρική τράπεζα είναι

2008

2009

2010

έτοιμη να περιορίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων. «Η λεκτική όσον αφορά τις διάφορες διαστάσεις της νομισματικ­ής πολιτικής και της μελλοντική­ς κατεύθυνσή­ς της, θα μπορούσε να επανεξετασ­τεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς», όπως αναφέρεται στα πρακτικά, με αναφορά στις αρχές του 2018. Στο πλαίσιο αυτό, τα πρακτικά αφήνουν να εννοηθεί ότι μία πρώτη αλλαγή θα μπορούσε να είναι η αφαίρεση της αναφοράς στη δέσμευση της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα έως ότου ο πληθωρισμό­ς φθάσει τον στόχο της που είναι κοντά στο 2%.

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει συνολικά ομόλογα αξίας 2,3 τρισ. ευρώ από την αρχή του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές του 2015. Καθώς όμως τα σαρωτικά μέτρα της κεντρικής τράπεζας για

2011

2012

2013

2014

την αποκατάστα­ση της ανάπτυξης έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τα άκρως ενθαρρυντι­κά στατιστικά στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζε­ι τη μεγαλύτερη ανάπτυξη

2015

2016

2017

σε διάστημα άνω της δεκαετίας σημαίνουν ότι οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ πιθανότατα θα αλλάξουν το μίγμα της πολιτικής τους εστιάζοντα­ς λιγότερο στις μηνιαίες αγορές ομολόγων και περισσότερ­ο στον συνδυασμό των μέτρων που σχεδιάζουν να κρατήσουν για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμο­ύ. Τα πρακτικά του Δεκεμβρίου αποκάλυψαν επίσης ότι το προσωπικό της ΕΚΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στο 2,4% για το 2017 και στο 2,3% το 2018, με την προοπτική ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσε­ις της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν τις δαπάνες τους. Με αυτό ως δεδομένο, το Δ.Σ. της ΕΚΤ «πιστεύει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει τώρα περάσει από το στάδιο της ανάκαμψης στο στάδιο της σταθερής ανάπτυξης».

Η ΕΚΤ αγοράζει μηνιαίως ομόλογα αξίας 30 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2018 στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης και αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκιά της στο σημερινό επίπεδο έως τα μέσα του 2019. Άλλωστε ο διοικητής της, Μάριο Ντράγκι, παρέμεινε σταθερός στη δέσμευσή του ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διοχετεύει ρευστότητα στην οικονομία της Ευρωζώνης όσο χρειαστεί, παρά τις βελτιωμένε­ς προοπτικές ανάπτυξης.

Τα πρακτικά του Δεκεμβρίου, παρότι έδειξαν ότι οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ συμφώνησαν «ευρέως» ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αλλάξει τις κατευθυντή­ριες γραμμές της προς τους επενδυτές, υπογράμμισ­αν ότι «η κίνηση θα γίνει σταδιακά ώστε να αποφευχθού­ν απότομες και ανεπιθύμητ­ες τάσεις στις χρηματοοικ­ονομικές αγορές». [SID:11595859]

 ??  ??
 ??  ?? Ο Μάριο Ντράγκι παραμένει σταθερός στη δέσμευσή του ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διοχετεύει ρευστότητα στην οικονομία της Ευρωζώνης όσο χρειαστεί, παρά τις βελτιωμένε­ς προοπτικές ανάπτυξης.
Ο Μάριο Ντράγκι παραμένει σταθερός στη δέσμευσή του ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διοχετεύει ρευστότητα στην οικονομία της Ευρωζώνης όσο χρειαστεί, παρά τις βελτιωμένε­ς προοπτικές ανάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece