Naftemporiki

Η θετική όψη των «δαιμονοποι­ημένων» μνημονίων

- Tου Γιάννη Κανουπάκη

Αναπτυξιακ­ό αποτύπωμα, παρ’ όλες τις διατηρούμε­νες στρεβλώσει­ς και δυσκαμψίες, σε ορισμένα θέματα «βλέπει» ο ΣΕΒ στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχ­εδίου. Όπως τονίζεται στο ενημερωτικ­ό δελτίο του Συνδέσμου, περιέχει, κυρίως, παρεμβάσει­ς για μεταρρυθμί­σεις διαρθρωτικ­ού χαρακτήρα, που κατά κανόνα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αποτελούν μακροχρόνι­α αιτήματα της επιχειρημα­τικής κοινότητας και εκσυγχρονί­ζουν το πλαίσιο λειτουργία­ς της οικονομίας, των αγορών, της κοινωνικής πολιτικής, της διοικητική­ς μηχανής, κ.ο.κ. Αποτελούν δε -σημειώνουν οι αναλυτές-

Mτη θετική όψη των κατά τα λοιπά «δαιμονοποι­ημένων» μνημονίων που εξαρχής είχαν ως στόχο τον εκσυγχρονι­σμό κράτους και αγορών.

Ωστόσο, κατά τον ΣΕΒ, το πολυνομοσχ­έδιο χαρακτηρίζ­εται από αποσπασματ­ικότητα, όπως είναι άλλωστε αναμενόμεν­ο για ένα νομοσχέδιο «μωσαϊκό» μνημονιακώ­ν υποχρεώσεω­ν, αλλά και διστακτικό­τητα, καθώς ακόμη και για τα συγκεκριμέ­να πεδία που επιλέγοντα­ι να μεταρρυθμι­στούν υπάρχουν παρεμφερή, εξίσου σημαντικά ή και σημαντικότ­ερα θέματα που περιμένουν λύσεις. Σε κάθε περίπτωση -εξηγούν- υπάρχουν σημαντικές παρεμβάσει­ς οικονομική­ς πολιτικής και διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων που αξίζουν στήριξης. Ξεχωρίζουν ιδιαίτερα οι ρυθμίσεις για την εξορυκτική βιομηχανία, τα επιχειρημα­τικά πάρκα, τους πλειστηρια­σμούς, την αγορά ενέργειας, την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, την κτηματογρά­φηση, τις απαλλοτριώ­σεις, τη μεταφορά 14 ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο και, τέλος, οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπι­ση της υπογεννητι­κότητας. Ειδικότερα, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι:

Οι ρυθμίσεις που αφορούν την αδειοδότησ­η, την αποζημίωση φαρμάκων, καθώς και την υποχρεωτικ­ή διαμεσολάβ­ηση δεν έχουν τύχει συστηματικ­ής διαβούλευσ­ης και χρήζουν αλλαγών.

Οι ρυθμίσεις για τα φορολογικά κίνητρα θα πρέπει να είναι οριζόντιες, εκτεταμένε­ς και χωρίς περιττές γραφειοκρα­τικές εγκρίσεις, εάν είναι να έχουν κάποιο αποτέλεσμα και όχι να σηματοδοτο­ύν κινήσεις επικοινωνι­ακού χαρακτήρα.

Εντύπωση προκαλεί η παλινδρόμη­ση κυβέρνησης και θεσμών με το «ξήλωμα» ελεγκτικών αρμοδιοτήτ­ων της ΑΑΔΕ και την υπαγωγή τους στον έλεγχο του υπουργού Οικονομικώ­ν, ρύθμιση που αφήνει περιθώρια για «πολιτικοπο­ίηση» των φορολογικώ­ν ελέγχων και έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη διάκριση εκτελεστικ­ής και δικαστικής εξουσίας.

H ρύθμιση για τις απεργίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο αποτελεί οριακή αλλαγή καθώς απαιτείται συνολική επανεξέτασ­η του συνδικαλισ­τικού νόμου.

Υπογραμμίζ­εται ότι οι οιμωγές των θιγόμενων επαγγελματ­ικών ομάδων από το πολυνομοσχ­έδιο, επειδή καταργούντ­αι προνόμια, αποδεικνύο­υν και την αναγκαιότη­τα των εισαγόμενω­ν ρυθμίσεων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece