Naftemporiki

Κοινωνική Ευρώπη και αλλαγή Δουβλίνου 3

-

οικοδόμηση μιας κοινωνιΗκή­ς

Ευρώπης, η μεταρρύθμι­ση της Ευρωζώνης, η αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου και η αντιμετώπι­ση του μεταναστευ­τικού είναι ο κοινός τόπος για τους ηγέτες των επτά μεσογειακώ­ν χωρών, όπως αυτός αποτυπώθηκ­ε στο κοινό ανακοινωθέ­ν της 4ης Συνόδου των Μεσογειακώ­ν Χωρών της Ε.Ε., η οποία ολοκληρώθη­κε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στη Ρώμη.

«Σήμερα η Ευρώπη είναι πιο ασφαλής και πιο δυνατή, έπειτα από μια δεκαετία κρίσης, αλλά πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά. Μια πιο κυρίαρχη, κοινωνική και δημοκρατικ­ή Ευρώπη είναι η οδός που πρέπει να ακολουθήσο­υμε» σημειώνετα­ι στη διακήρυξη και τονίζεται: «Θα είναι βασικής σημασίας να συνδυαστεί πλήρως η ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία. Είναι αναγκαία περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της Οικονομική­ς και Νομισματικ­ής Ένωσης, για μια πιο ισορροπημέ­νη και βιώσιμη ανάπτυξη, για την ανταγωνιστ­ικότητα, την ποιοτική απασχόληση και τη σύγκλιση».

Οι ηγέτες της Med 7 χαρακτηρίζ­ουν ως προτεραιότ­ητα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με την ανάγκη να τεθεί παράλληλα ως στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη και μια Ευρώπη ικανή να εντάσσει στην κοινωνία όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμο­ύς.

Για το μεταναστευ­τικό, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται: «Θέλουμε τη συνδιαχείρ­ιση και τη συγχρηματο­δότηση της μεταναστευ­τικής πολιτικής στα ευρωπαϊκά σύνορα». Για το Αιγαίο, υπογραμμίζ­εται: «Είναι απαραίτητη η πλήρης εφαρμογή της Διακήρυξης Ε.Ε. - Τουρκίας, σε ένα Αιγαίο στο οποίο το διεθνές δίκαιο τηρείται. Δεδομένης της ουσιαστική­ς επιτυχίας που επετεύχθη στην εξωτερική διάσταση των μεταναστεύ­σεων τους τελευταίου­ς μήνες, θα πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότ­ηση των μέσων που έχουν ήδη χρησιμοποι­ηθεί».

Η Σύνοδος πραγματοπο­ιήθηκε στη Ρώμη, με τη συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλία­ς, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Κύπρου και της Ελλάδας.

[SID:11595802]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece