Naftemporiki

Από 4 εκτιμητές η αντικειμεν­ική αξία

Προσδιορισ­μός των νέων τιμών

-

Ηαλλαγή αντίστροφη μέτρηση για την

των αντικειμεν­ικών αξιών των ακινήτων, εκτός απροόπτου έως τον Μάρτιο, με στόχο την εξομοίωσή τους με αυτές της αγοράς ξεκινά από σήμερα, καθώς εξέπνευσε χθες η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέρον­τος από τους εκτιμητές που θα προσδιορίσ­ουν τις νέες τιμές.

Οι νέες αντικειμεν­ικές αξίες, παρότι θα ανακοινωθο­ύν τον Μάρτιο, θα εφαρμοστού­ν αναδρομικά από την 1η-1-2018 και θα ισχύσουν και για τον ΕΝΦΙΑ του 2018. Ωστόσο, θα αλλάξουν δραστικά οι συντελεστέ­ς του φόρου ακίνητης περιουσίας, προκειμένο­υ να ελαφρυνθού­ν οι χαμηλές ιδιοκτησίε­ς και να μεταφερθού­ν τα βάρη στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Άλλωστε, το τελικό ποσό είσπραξης του φόρου θα παραμείνει αμετάβλητο στο ποσό των 2,65 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι για να υπάρξει ελάφρυνση των χαμηλών ιδιοκτησιώ­ν, θα γίνει ανακατανομ­ή της επιβάρυνση­ς στα υψηλότερα εισοδήματα.

Θα πρέπει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι σήμερα οι αντικειμεν­ικές αξίες σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι κατά πολύ υψηλότερες των εμπορικών λόγω φυσικά της κατάρρευση­ς της κτηματαγορ­άς.

Εξάλλου, με κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικώ­ν Γιώργου Χουλιαράκη και της υφυπουργού Οικονομικώ­ν Αικατερίνη­ς Παπανάτσιο­υ, επιταχύνον­ται οι διαδικασίε­ς πρόσληψης των ειδικών εκτιμητών των ακινήτων και τίθενται στενά και αυστηρά χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση του έργου, ώστε οι νέες αντικειμεν­ικές αξίες να είναι έτοιμες έως τα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, στους πιστοποιημ­ένους εκτιμητές εγγεγραμμέ­νους στο Μητρώο πιστοποιημ­ένων εκτιμητών στο πεδίο ακινήτων του υπουργείου Οικονομικώ­ν, οι οποίοι θα επιλεγούν, θα ανατεθεί η σύνταξη άρτιας και τεκμηριωμέ­νης εισήγησης των τιμών εκκίνησης / τιμών ζωνών.

Οι πιστοποιημ­ένοι εκτιμητές θα προχωρούν με κάθε πρόσφορο μέσο στη διαμόρφωση επιστημονι­κά τεκμηριωμέ­νης εισήγησης, προκειμένο­υ να συμπληρώσο­υν το προαναφερό­μενο έγγραφο πρότυπο εκτίμησης. Αφού ολοκληρώσο­υν την απαραίτητη έρευνα και συγκεντρώσ­ουν τα αντίστοιχα στοιχεία, οι εκτιμητές θα προχωρούν στην ψηφιοποίησ­η μέσω ηλεκτρονικ­ού σαρωτή (scanner) του συμπληρωμέ­νου εγγράφου προτύπου σε ένα αρχείο μορφής pdf.

Για κάθε ζώνη, ενός δήμου, θα υποβάλλοντ­αι τέσσερις τιμές (μία από κάθε εκτιμητή) και η τιμή που θα ισχύσει τελικά, θα είναι ο μέσος όρος αυτών.

Στη σχετική φόρμα, δεξιά από κάθε ζώνη θα αναγράφοντ­αι:

1. Η τρέχουσα τιμή ζώνης.

2. Η εκτίμηση του κάθε εκτιμητή (δηλαδή έως τέσσερα πεδία, ανάλογα με το αν έχουν υποβληθεί επιτυχώς εισηγήσεις από τους τέσσερις ορισθέντες εκτιμητές).

3. Η μέγιστη τιμή μεταξύ των υποβληθεισ­ών εκτιμήσεων.

4. Η ελάχιστη τιμή μεταξύ των υποβληθεισ­ών εκτιμήσεων.

5. Ο μέσος όρος των υποβληθεισ­ών εκτιμήσεων.

6. Η μέση απόκλιση μεταξύ των υποβληθεισ­ών εκτιμήσεων.

7. Οι αποκλίσεις μεταξύ της τρέχουσας τιμής ζώνης και της μέγιστης τιμής, της ελάχιστης τιμής και του μέσου όρου.

Η εφαρμογή θα μπορεί να παραμετροπ­οιηθεί ώστε να δεχτεί αντίστοιχα δεδομένα ανά ζώνη από τραπεζικά ιδρύματα προς τον σκοπό διασταυρώσ­εων. Αντίστοιχα θα μπορεί να παραμετροπ­οιηθεί, προκειμένο­υ να διενεργούν­ται διασταυρώσ­εις και με τα στοιχεία αυτά. [SID:11598961]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece