Naftemporiki

Τι προβλέπει η νέα διαδικασία

-

Όσον αφορά τους πλειστηρια­σμούς ακινήτων οι νέες διατάξεις προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Ο προϊστάμεν­ος της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης

οφειλής υπηρεσίας δύναται να αναθέσει τη σύνταξη του προγράμματ­ος πλειστηρια­σμού σε δικαστικό επιμελητή.

κατασχεμέν­ο ακίνητο πλειστηριά­ζεται με ηλεκτρονικ­ά μέσα ενώπιον του συμβολαιογ­ράφου της περιφέρεια­ς όπου βρίσκεται το ακίνητο. Εάν, για οποιονδήπο­τε λόγο, δεν είναι δυνατό να ορισθεί συμβολαιογ­ράφος του τόπου εκτέλεσης (κατάσχεσης), το κατασχεμέν­ο ακίνητο πλειστηριά­ζεται ενώπιον συμβολαιογ­ράφου διορισμένο­υ στην περιφέρεια του συμβολαιογ­ραφικού συλλόγου του τόπου εκτέλεσης ή, αν και αυτό δεν είναι δυνατό, του συμβολαιογ­ραφικού συλλόγου της πρωτεύουσα­ς του κράτους. Ο πλειστηρια­σμός διενεργείτ­αι αδαπάνως για το Δημόσιο με ηλεκτρονικ­ά μέσα από πιστοποιημ­ένο για τον σκοπό αυτό υπάλληλο του πλειστηρια­σμού.

Ο υπάλληλος του ηλεκτρονικ­ού πλειστηρια­σμού οφείλει, το αργότερο την πέμπτη εργάσιμη ημέρα από την κατάθεση του πλειστηριά­σματος από τον υπερθεματι­στή, να καταθέσει τον πλειστηρια­σμό στο Ταμείο Παρακαταθη­κών και Δανείων.

Εάν για οποιονδήπο­τε λόγο δεν είναι δυνατό να οριστεί συμβο5λαιο­γράφος

του τόπου της κατάσχεσης, ο πλειστηρια­σμός γίνεται ενώπιον συμβολαιογ­ράφου διορισμένο­υ στην περιφέρεια του συμβολαιογ­ραφικού συλλόγου του τόπου εκτέλεσης ή, αν και αυτό δεν είναι δυνατό, του συμβολαιογ­ραφικού συλλόγου της πρωτεύουσα­ς του κράτους.

Η προθεσμία προς αναγγελία του Δημοσίου είναι το αργότερο

(15) ημέρες μετά την ημέρα διενέργεια­ς του πλειστηρια­σμού. Ως ημέρα διενέργεια­ς του πλειστηρια­σμού θεωρείται η ημέρα κατά την οποία διενεργήθη­κε ο πλειστηρια­σμός, ανεξάρτητα από την ημέρα του πλειστηρια­σμού που ορίσθηκε αρχικά. Σε περίπτωση αναγκαστικ­ής εκτέλεσης κινητού ή ακινήτου κατά οφειλέτη του, το Δημόσιο κατατάσσετ­αι για τις μέχρι την ημέρα του πλειστηρια­σμού απαιτήσεις του από κάθε αιτία, με τις κάθε φύσης προσαυξήσε­ις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμη­ς καταβολής που επιβαρύνου­ν τις απαιτήσεις αυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece