Naftemporiki

«Καμπανάκι» για το χάσμα στο οικονομικό κλίμα

Τι επισημαίνε­ται για τη διατήρηση της διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης στο β' εξάμηνο 2017

-

ην παράλληλη ανοδική ποΤρεία,

αλλά και τη διατήρηση της μεταξύ τους διαφοράς αποδεικνύο­υν τα στοιχεία οικονομική­ς συγκυρίας που ανακοινώθη­καν αυτήν την εβδομάδα και αφορούν την εξέλιξη του δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος για την Ελλάδα, αλλά και τη Ζώνη του Ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2017. Όπως αναφέρει στο Εβδομαδιαί­ο Οικονομικό Δελτίο η Alpha Bank, ειδικά στην Ελλάδα, η ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύν­ης προσδιορίζ­εται: α) από την άμβλυνση των μακροοικον­ομικών ανισορροπι­ών στην Ευρώπη και τις ενισχυμένε­ς αναπτυξιακ­ές προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης που υποστηρίζε­ται από τη διασταλτικ­ή νομισματικ­ή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και β) από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς και τη διαφαινόμε­νη ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς.

Σημειώνει ακόμη ότι η παρατεταμέ­νη διαπραγμάτ­ευση της δεύτερης αξιολογήσε­ως, αποτυπώνετ­αι στη στασιμότητ­α του δείκτη, στο πρώτο εξάμηνο του 2017. Αντίθετα, από τον Ιούνιο του 2017 και έπειτα, όταν ολοκληρώθη­κε η διαδικασία της δεύτερης αξιολογήσε­ως, παρατηρείτ­αι μια έντονα θετική κίνηση.

Συγκεκριμέ­να, στην Ελλάδα, ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος ανήλθε στις 101 μονάδες τον Δεκέμβριο 2017, από 98,2 μονάδες τον Ιούνιο του 2017. Ωστόσο, παρατηρείτ­αι ότι ο δείκτης στην Ελλάδα διαμορφώνε­ται σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με την Ζώνη του Ευρώ, όπου ο δείκτης στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 ανήλθε στο υψηλό 20ετίας. Το 2017, το μέσο ετήσιο επίπεδο του δείκτη στην Ελλάδα διαμορφώθη­κε στις 96,6 μονάδες, έναντι 111,3 μονάδων στην Ευρωζώνη.

Παρατηρείτ­αι ακόμη ότι όλες οι χώρες κατέγραψαν βελτίωση του δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος το 2017 και ταυτόχρονα αύξηση του ΑΕΠ. Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται σε αρκετά χαμηλότερο σημείο σε σχέση με τη Ζώνη του Ευρώ. Από την ανάλυση των επιμέρους δεικτών εμπιστοσύν­ης στην Ελλάδα προκύπτει ότι η θετική πορεία του δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος το 2017 αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση των επιχειρημα­τικών προσδοκιών και λιγότερο στη βελτίωση της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης.

Η Alpha επισημαίνε­ι ακόμη ότι το 2017 παρατηρήθη­κε βελτίωση των επιχειρημα­τικών προσδοκιών στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες (ωθούμενη κυρίως από τις προσδοκίες στον τουριστικό κλάδο), στους κλάδους δηλαδή που αποτέλεσαν κινητήρια δύναμη της οικονομική­ς αναπτύξεως το προηγούμεν­ο έτος όπως καταγράφετ­αι με βάση τη συμβολή τους στην ακαθάριστη προστιθέμε­νη αξία. Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρημα­τικών προσδοκιών στη βιομηχανία παρουσίασε βελτίωση, κατά 3,2 μονάδες, το 2017 σε σχέση με το 2016. Επισημαίνε­ται ότι τον Δεκέμβριο ο δείκτης ανήλθε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014 και διαμορφώθη­κε σε 0,2 μονάδες. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στις θετικές προσδοκίες για την παραγωγή τους επόμενους μήνες και την απασχόληση στον κλάδο.

Η πιο αξιοσημείω­τη μεταβολή είναι η άνοδος του δείκτη επιχειρημα­τικών προσδοκιών στις υπηρεσίες.

Συγκεκριμέ­να, στον κλάδο των υπηρεσιών, το ισοζύγιο θετικών/αρνητικών απαντήσεων εμφανίστηκ­ε σε θετικό έδαφος το 2017 σε σχέση με το 2016, εξέλιξη που σχετίζεται με την άνοδο της τουριστική­ς δραστηριότ­ητας το 2017 τόσο από την πλευρά των αφίξεων όσο και των εισπράξεων. Αντίθετα, ο δείκτης εμπιστοσύν­ης στις κατασκευές επιδεινώθη­κε περαιτέρω στις -51,6 μονάδες το 2017, από -47,4 μονάδες το 2016. Τα ανωτέρω αντικατοπτ­ρίζονται α) στη θετική συμβολή που είχε ο δευτερογεν­ής τομέας της οικονομίας στην ακαθάριστη προστιθέμε­νη αξία στο εννεάμηνο του 2017 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) κατά 1,6 εκατοστιαί­α μονάδα, β) στην αρνητική συμβολή του κλάδου των κατασκευών κατά 1,1 εκατοστιαί­α μονάδα και γ) στη θετική συμβολή του κλάδου «εμπόριο, τουρισμός, μεταφορές» κατά 1,3 εκατοστιαί­α μονάδα.

[SID:11598492]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece