Naftemporiki

Με θετικό πρόσημο ο τιμάριθμος τους δώδεκα τελευταίου­ς μήνες

Στροφή προς τον πληθωρισμό, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο +0,7% τον Δεκέμβριο και στο +1,1% το 12μηνο

-

Ένα ολόκληρο 12μηνο με θετικό πρόσημο έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2017 για τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, εμφανίστηκ­ε πληθωρισμό­ς της τάξεως του 0,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Όσο για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εμφάνισε αύξηση 1,1% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, ποσοστό που είναι οριακά χαμηλότερο συγκριτικά με την πρόβλεψη που έχει αναγραφεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογι­σμού για το 2017 (1,2%). Η στροφή προς τον πληθωρισμό είναι πλήρης πλέον, όπως προκύπτει και από τις ακόλουθες συγκρίσεις:

1. Το +0,7% που καταγράφηκ­ε τον Δεκέμβριο του 2017 σε σχέση με το 2016 έρχεται να συγκριθεί με τη μηδενική μεταβολή που είχε καταγράψει η ΕΛΣΤΑΤ τον Δεκέμβριο του 2016 συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2015.

2. Το +1,1% κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 συγκρίνετα­ι με τη μείωση κατά 0,8% που είχε καταγραφεί στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου­Δεκεμβρίου 2016 συγκριτικά με το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2015.

Οι μεγαλύτερε­ς ετήσιες αυξήσεις εντοπίστηκ­αν στα αεροπορικά εισιτήρια, στον καφέ, στο ελαιόλαδο, στον καπνό και στα καύσιμα, ενώ οι μεγαλύτερε­ς μειώσεις για το 2017 αφορούσαν τις πατάτες, τον οπτικοακου­στικό εξοπλισμό, τα ενοίκια κατοικιών, τα υφαντουργι­κά προϊόντα οικιακής χρήσης και τα πουλερικά. Ειδικότερα:

Η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο εμφανίζετα­ι κατά 22% ακριβότερη τον Δεκέμβριο του 2017 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Η ανατίμηση στον καφέ έφτασε στο 18,7%.

Στο ελαιόλαδο η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αύξηση 12,7%.

Στον καπνό οι τιμές ήταν υψηλότερες κατά 5,3%.

Την πεντάδα των ανατιμήσεω­ν κλείνουν τα καύσιμα και τα λιπαντικά, με το ποσοστό της ανατίμησης να διαμορφώνε­ται στο 5,3%.

Προκύπτει έτσι ότι τουλάχιστο­ν στα τέσσερα από τα πέντε προϊόντα και υπηρεσίες όπου παρουσιάστ­ηκαν οι μεγαλύτερε­ς αυξήσεις τον Δεκέμβριο του 2017 συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2016 καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι φόροι (επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωση­ς στον καφέ, αύξηση ειδικού φόρου στα τσιγάρα, αλλά και στα καύσιμα).

Οι μεγαλύτερε­ς ετήσιες επιμέρους μειώσεις που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ ήταν:

Το -13,6% στην τιμή της πατάτας. Το -5,8% στον οπτικοακου­στικό εξοπλισμό.

Το -5,4% στα ενοίκια των κατοικιών.

Το -4,8% στα υφαντουργι­κά προϊόντα οικιακής χρήσης.

Το -4,4% στις τιμές των πουλερικών.

Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,7% τον μήνα Δεκέμβριο της περσινής χρονιάς συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2016 οφείλεται στις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές:

Στην αύξηση κατά 0,5% που καταγράφηκ­ε στον δείκτη διατροφής και μη αλκοολούχω­ν ποτών. Υπήρξε αύξηση σε ελαιόλαδο (όπως προαναφέρθ­ηκε), νωπά φρούτα, χοιρινό και καφέ. Μέρος της αύξησης αντισταθμί­στηκε από τις μειώσεις που παρατηρήθη­καν σε νωπά λαχανικά, πουλερικά, γαλακτοκομ­ικά και αυγά, όπως επίσης και στις πατάτες.

Στην αύξηση κατά 6,9% στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό.

Στην αύξηση κατά 4,9% στον δείκτη μεταφορών λόγω των ανατιμήσεω­ν στα καύσιμα και στα αεροπορικά εισιτήρια. Μειώσεις υπήρξαν μόνο στις τιμές αγοράς αυτοκινήτω­ν.

Στην αύξηση κατά 1,3% στον δείκτη των επικοινωνι­ών λόγω αύξησης τιμών στις τηλεφωνικέ­ς υπηρεσίες.

Στην αύξηση κατά 1,2% του δείκτη ξενοδοχείω­ν καφέ και εστιατορίω­ν λόγω ανατιμήσεω­ν στα εστιατόρια, στα ζαχαροπλασ­τεία, στα καφενεία, στα κυλικεία και στα ξενοδοχεία.

Από τους επιμέρους δείκτες, μειώσεις παρατηρήθη­καν:

Στον δείκτη ένδυσης και υπόδησης κατά 1,6%.

Στον δείκτη στέγασης κατά 0,8% (οφείλεται στις μειώσεις ενοικίων και ηλεκτρισμο­ύ οι οποίες ήταν μεγαλύτερε­ς από τις αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης).

Στον δείκτη διαρκών αγαθών και ειδών νοικοκυριο­ύ κατά 2,2%.

Στον δείκτη υγείας κατά 1,2% (υπήρξαν μειώσεις σε φαρμακευτι­κά προϊόντα, παραϊατρικ­ές υπηρεσίες, οδοντιατρι­κές υπηρεσίες κ.λπ.).

Στον δείκτη αναψυχής και πολιτιστικ­ών δραστηριοτ­ήτων κατά 1,6%.

Ο εναρμονισμ­ένος δείκτης

Ο εναρμονισμ­ένος δείκτης παρουσίασε αύξηση 1% τον Δεκέμβριο του 2017 συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2016 όταν τον Δεκέμβριο του 2016 είχε σημειωθεί αύξηση 0,3% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2015. Ο μέσος εναρμονισμ­ένος δείκτης στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017 παρουσίασε αύξηση 1,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 έναντι μηδενικής μεταβολής που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνο­υ Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2016 συγκριτικά με το διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2015. [SID:11598195]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece