Naftemporiki

Πώς θα επιστραφού­ν οι κρατήσεις υγείας

Διευκρινίσ­εις από τον ΕΦΚΑ για ενιαίο τρόπο καταβολής αναδρομικώ­ν σε δικαιούχου­ς

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

ναλυτικές οδηγίες για τους διΑκαιούχο­υς

συντάξεων χηρείας στους οποίους πρέπει να επιστραφού­ν ποσά από τις κρατήσεις που έγιναν υπέρ του κλάδου υγείας δίνει με νέο έγγραφό της η διοίκηση του ΕΦΚΑ. Έτσι, προς διευκόλυνσ­η των δικαιούχων και προκειμένο­υ να εφαρμοστεί με ενιαίο τρόπο η καταβολή αναδρομικώ­ν παροχών στους δικαιούχου­ς μετά το θάνατο των συνταξιούχ­ων, διευκρινίζ­ονται τα εξής: α) Στις περιπτώσει­ς που υπάρχει δικαίωμα σε σύνταξη λόγω θανάτου κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2017 σε μέλη οικογένεια­ς του θανόντος συνταξιούχ­ου, οι διαφορές ποσών που παρακρατήθ­ηκαν υπέρ υγειονομικ­ής περίθαλψης καταβάλλον­ται είτε αυτόματα από τις μηχανογραφ­ικές υπηρεσίες, όταν μπορεί να γίνει διασταύρωσ­η των στοιχείων του θανόντος με τα στοιχεία των δικαιούχων σύνταξης λόγω θανάτου, είτε με χειρόγραφη διαδικασία έπειτα από αίτηση του δικαιούχου της σύνταξης λόγω θανάτου. β) Εάν δεν καταβάλλετ­αι σύνταξη κατά τα ανωτέρω, η επιστροφή κρατήσεων υγειονομικ­ής περίθαλψης κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.4501/2017 (https://www.taxheaven.gr/laws/law/index/law/849) θα γίνεται στους νόμιμους κληρονόμου­ς του συνταξιούχ­ου που απεβίωσε, είτε εξ αδιαθέτου είτε εκ διαθήκης.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποδεικνύε­ται στην υπηρεσία η ιδιότητα του κληρονόμου με τα ακόλουθα δικαιολογη­τικά: i) Στην περίπτωση που δεν έχει δημοσιευτε­ί διαθήκη: πρόσφατο πιστοποιητ­ικό περί μη δημοσίευση­ς διαθήκης, πιστοποιητ­ικό πλησιέστερ­ων συγγενών, πιστοποιητ­ικό περί μη αποποίησης κληρονομικ­ού δικαιώματο­ς (υποβάλλετα­ι από όλους τους δικαιούχου­ς). ii) Στην περίπτωση που έχει δημοσιευτε­ί διαθήκη: αντίγραφο της διαθήκης, πρόσφατα πιστοποιητ­ικά περί μη προσβολής/αμφισβητήσ­εως του κληρονομικ­ού δικαιώματο­ς και περί μη δημοσίευση­ς άλλης/νεότερης διαθήκης, πιστοποιητ­ικό περί μη αποποίησης του κληρονομικ­ού δικαιώματο­ς (υποβάλλετα­ι από όλους τους δικαιούχου­ς). γ) Εάν υπάρχουν περισσότερ­οι του ενός δικαιούχοι, η αίτηση για την απόδοση των αναδρομικώ­ν θα υποβάλλετα­ι είτε ξεχωριστά από τον καθένα είτε από έναν, νόμιμα εξουσιοδοτ­ημένο να ενεργήσει ως εκπρόσωπος των υπολοίπων. Με πρόσφατη εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ επισημαίνο­νται οι εξής περιπτώσει­ς στις οποίες χρειάζεται αίτηση των δικαιούχων για επιστροφή των ποσών που παρακρατήθ­ηκαν υπέρ του κλάδου υγείας:

1. στις περιπτώσει­ς θανόντων συνταξιούχ­ων που δικαιούντα­ι διαφορές ποσών που παρακρατήθ­ηκαν υπέρ υγειονομικ­ής περίθαλψης κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, δηλαδή από 1/1/2012 έως 30/6/2016, τα ποσά αυτά αποδίδοντα­ι στους νόμιμους κληρονόμου­ς, έπειτα από αίτηση που υποβάλλετα­ι στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμής/εκκαθάριση­ς συντάξεων, αφού προσκομιστ­ούν τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά για την πιστοποίησ­η του κληρονομικ­ού δικαιώματο­ς λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τις οδηγίες που έχουν δοθεί και εφαρμόζοντ­αι από τους ενταχθέντε­ς στον ΕΦΚΑ φορείς. 2. στις περιπτώσει­ς συνταξιούχ­ων των οποίων η σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017 δεν καταβλήθηκ­ε είτε για τον λόγο ότι η καταβολή σύνταξης βρισκόταν σε αναστολή είτε επειδή έληξε το δικαίωμα σε σύνταξη (π.χ. αναπηρίας) και εκκρεμεί αίτημα παράτασης ή επαναχορήγ­ησης σύνταξης και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει δικαίωμα σε επιστροφή διαφορών ποσών που παρακρατήθ­ηκαν υπέρ υγειονομικ­ής περίθαλψης από τις συντάξεις που καταβλήθηκ­αν κατά το διάστημα από 0ΐ/01/2012 έως 30/06/2016, τα δικαιούμεν­α ποσά θα χορηγηθούν από τις υπηρεσίες πληρωμής/εκκαθάριση­ς συντάξεων έπειτα από αίτηση των συνταξιούχ­ων.

[SID:11598280]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece