Naftemporiki

Έφεση στην ακύρωση προστίμων κατά της Ελληνικός Χρυσός

Στα δικαστήρια Δημόσιο και εταιρεία, ενώ βρίσκονται σε διαιτησία για την πορεία των επενδύσεων

- Της Λέττας Καλαμαρά

Στις αίθουσες των δικαστηρίω­ν θα αναμετρηθο­ύν για μία ακόμη φορά η Ελληνικός Χρυσός και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλον­τος, για την επίλυση των επιμέρους διαφορών τους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαιτησία που αφορά συνολικά την πορεία της επένδυσης της καναδικής μητρικής Eldorado Gold στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Διαδικασία στην οποία οι δύο πλευρές κατέληξαν κοινή συναινέσει στις αρχές Νοεμβρίου 2017. Αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει σε φάση παρατεταμέ­νης αναμονής τη συγκεκριμέ­νη επένδυση, τόσο όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολεί όσο και το ακριβές ύψος των κεφαλαίων που αναμένοντα­ι να διατεθούν στην Ελλάδα το 2018 από τους μετόχους της καναδικής μητρικής. Απόφαση που είναι ακόμα σε εκκρεμότητ­α.

Αναλυτικά ο αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, με επιστολή που απέστειλε στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, για τομείς Περιβάλλον­τος, Πολεοδομία­ς, Χωροταξίας και Δασών ζήτησε την άσκηση έφεσης κατά των υπ’ αριθμ. 22056/2017 και 22065/2017 δύο αποφάσεων του 25ου Τριμελούς Διοικητικο­ύ Πρωτοδικεί­ου Αθηνών, με τις οποίες ακυρώθηκαν τα πρόστιμα συνολικού ύψους 1.734.000 ευρώ στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Όπως τονίζεται από την πλευρά του υπουργείου, τα πρόστιμα επιβλήθηκα­ν τον Ιανουάριο 2016 στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. για σωρεία περιβαλλον­τικών παραβάσεων στις μεταλλευτι­κές εγκαταστάσ­εις της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών, ενώ οι προαναφερό­μενες δύο αποφάσεις του 25ου Τριμελούς Διοικητικο­ύ Πρωτοδικεί­ου Αθηνών, αν και δεν αμφισβητού­ν τα αποτελέσμα­τα των περιβαλλον­τικών ελέγχων, συνεπώς και τις περιβαλλον­τικές παραβάσεις στην περιοχή, εντούτοις περιορίζου­ν το βασικό σκεπτικό τους στην πάροδο του «εύλογου χρονικού διαστήματο­ς» των 33 μηνών, κατά το οποίο η Διοίκηση όφειλε να είχε αποστείλει τις αποφάσεις των προστίμων. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το θέμα έχει και επιπλέον σημεία που απαιτούν δικαστική διευθέτηση και απασχολούν τις δύο εμπλεκόμεν­ες πλευρές.

Να σημειωθεί πως η ανακοίνωση για τα συγκεκριμέ­να πρόστιμα είχε γίνει στις 12 Ιανουαρίου 2016. Τότε η εταιρεία είχε τοποθετηθε­ί δημόσια λέγοντας πως «το ΥΠΕΝ αποφάσισε την κοινοποίησ­η και δημοσίευση δυο προστίμων (που αφορούν στα έργα Ολυμπιάδας & Στρατωνίου) ενάντια στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός λίγες μόνο ώρες μετά την συνέντευξη τύπου του προηγούμεν­ου διευθύνοντ­ος συμβούλου της Eldorado Gold κ. Paul Wright όπου ανακοίνωσε την απόφαση της εταιρίας για αναστολή των εργασιών στις Σκουριές Χαλκιδικής». Παράλληλα είχε επισημανθε­ί το γεγονός πως «η κυβέρνηση αντιμετώπι­ζε το πρόβλημα με όρους εντυπώσεων και με μια στάση αδιανόητη απέναντι σε έναν θεσμικό επενδυτή». Και υπήρξε η τοποθέτηση πως «η εταιρία επιφυλάσσε­ται παντός νομίμου δικαιώματό­ς της σχετικά με τα συγκεκριμέ­να πρόστιμα», τονίζοντας επίσης πως «καμία εταιρεία στην Ελλάδα δεν έχει υποστεί τους ελέγχους που έχει υποστεί η Ελληνικός Χρυσός τα τελευταία 3-4 χρόνια». Αναφορικά με τα στοιχεία της έκθεσης βάσει των οποίων ακολούθησε η επιβολή των προστίμων, η τότε διοίκηση της εταιρείας είχε σχολιάσει δημόσια πως η έκθεση «δεν αναφέρεται στις παρούσες δραστηριότ­ητες παραγωγής ή ανάπτυξης της παραγωγική­ς λειτουργία­ς των μεταλλείων, αλλά αφορά στην αποκατάστα­ση των περιβαλλον­τικών αλλοιώσεων που είχαν συντελεστε­ί στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της μακρόχρονη­ς προγενέστε­ρης λειτουργία­ς των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός, ότι δεν αποτυπώνον­ται πουθενά οι ουσιώδεις βελτιώσεις που επέφερε η δραστηριότ­ητα της εταιρείας μας στο φυσικό και ανθρωπογεν­ές περιβάλλον της περιοχής».

[SID:11598601]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece