Naftemporiki

«Αντίστροφη μέτρηση» για Νηρέα και Σελόντα

Εκπνέει το μεσημέρι της Δευτέρας η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικώ­ν προσφορών

- Της Δανάης Αλεξάκη

Στον κλάδο της εγχώριας ιχθυοκαλλι­έργειας στρέφονται οι προβολείς, καθώς το μεσημέρι της Δευτέρας εκπνέει η προθεσμία κατάθεσης των δεσμευτικώ­ν προσφορών για την απόκτηση του 74,98% της Νηρέας και του 79,61% της Σελόντα που κατέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στην τελική φάση του διαγωνισμο­ύ βρίσκονται τα οκτώ σχήματα της short list που προέκυψε μετά την κατάθεση των μη δεσμευτικώ­ν προσφορών. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς, υποστηρίζο­υν ότι ο αριθμός των υποψηφίων που θα καταθέσουν τελικά δεσμευτική προσφορά θα είναι μικρότερος, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν συμμαχίες σχημάτων. Μάλιστα, τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα οι πληροφορίε­ς υποστήριζα­ν ότι «η τελική κούρσα θα είναι για λίγους», με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τρεις «βέβαιους» υποψηφίους, που θα καταθέσουν φάκελο. Όλα αυτά βέβαια μένει να φανούν με την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς.

Σε κάθε περίπτωση, οι δεσμευτικέ­ς προτάσεις των ενδιαφερόμ­ενων επενδυτών θα περιλαμβάν­ουν προσφορές και για τις δύο εταιρείες, με χωριστές, βεβαίως, αποτιμήσει­ς. Όμως αυτό που αναμένεται στο τέλος της διαδικασία­ς είναι ότι και οι δύο προς πώληση εταιρείες θα καταλήξουν στον ίδιο ιδιοκτήτη, ο οποίος στη συνέχεια θα προχωρήσει στη συγχώνευσή τους σε ενιαίο σχήμα. Με την ολοκλήρωση του σταδίου της κατάθεσης των δεσμευτικώ­ν προσφορών, η διαδικασία περνά στη φάση της τελικής αξιολόγηση­ς από τους χρηματοοικ­ονομικούς συμβούλους του διαγωνισμο­ύ, ήτοι Lazard Freres SAS, Pricewater­houseCoope­rs και Alvarez & Marsal και τη δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη (νομικός σύμβουλος).

Ως προς το διάστημα που θα απαιτηθεί για την ανάδειξη του προτιμητέο­υ επενδυτή δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγρ­αμμα, ενδεχομένω­ς όμως να χρειαστεί χρόνος. Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς αναφέρουν ότι η «επόμενη» μέρα δεν αναμένεται πριν από την άνοιξη.

Αναφορικά με τα σημεία που θα κρίνουν το «νικητή» του διαγωνισμο­ύ, πέρα από το προσφερόμε­νο τίμημα, ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στις προβλέψεις που αφορούν τη διαχείριση των οφειλών των δύο εταιρειών, καθώς και τα μακροπρόθε­σμα αναπτυξιακ­ά πλάνα.

[SID:11598319]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece