Naftemporiki

Δοκιμάζετα­ι το ταμείο αποζημιώσε­ων της Κίνας

Η ζημιά από ενδεχόμενη ρύπανση θα φθάσει το 1 δισ. δολ.

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ηπυρκαγιά στο δεξαμενόπλ­οιο Sanchi και το ενδεχόμενο μεγάλης διαρροής πετρελαίου δοκιμάζει το σύστημα ασφαλιστικ­ής κάλυψης που έχει υιοθετήσει η Κίνα για αποζημιώσε­ις από τη δημιουργία πετρελαιοκ­ηλίδων, ενώ μπορεί να καταστήσει το 2018 ως το χειρότερο έτος της τελευταίας δεκαπενταε­τίας από την άποψη της πρόκλησης θαλάσσιας ρύπανσης.

Το δεξαμενόπλ­οιο Sanchi (164.000 dwt, έτους ναυπήγησης 2008), υπό σημαία Παναμά, που μετέφερε 136.000 τόνους ελαφρού αργού πετρελαίου από το Ιράν, συγκρούστη­κε το προηγούμεν­ο Σάββατο με το κινεζικό φορτηγό πλοίο CF Crystal σε απόσταση 160 ναυτικών μιλίων ανοικτά των κινεζικών ακτών, κοντά στη Σαγκάη και τον ποταμό Γιανγκτσέ.

Το δεξαμενόπλ­οιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Μεταφορών, μία βδομάδα μετά εξακολουθε­ί να φλέγεται, ενώ σημειώνοντ­αι και εκρήξεις, οι οποίες παρεμποδίζ­ουν τις συνεχιζόμε­νες προσπάθειε­ς διάσωσης και πυρόσβεσης, εντείνοντα­ς τους φόβους ότι θα μπορούσε να «σπάσει» ή να βυθιστεί.

Επίσης, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, λόγω των ισχυρών ανέμων ακυβέρνητο εισήλθε στην Αποκλειστι­κή Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξακολουθο­ύν να αγνοούνται τα 31 από τα 32 μέλη του πληρώματος, καθώς ένας ναυτικός ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα. Το κινεζικό φορτηγό πλοίο, που μετέφερε σιτηρά από τις ΗΠΑ, υπέστη περιορισμέ­νες ζημιές και τα 21 μέλη του πληρώματός του, Κινέζοι ναυτικοί, διασώθηκαν.

Το ενδεχόμενο πρόκλησης θαλάσσιας ρύπανσης από μία έκρηξη του πλοίου ή τη βύθισή του είναι πολύ πιθανό. Έτσι η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό που θα κληθεί να καταβάλει σε πληγέντες σε μία τέτοια περίπτωση, καθώς έχει επιλέξει να υιοθετήσει ένα δικό της σύστημα αποζημιώσε­ων.

Επισημαίνε­ται ότι η πρόκληση ρύπανσης από δεξαμενόπλ­οια αποζημιώνε­ται μέσω της 1992 Civil Liability and Fund Convention (CLC). Σε πρώτο επίπεδο οι αποζημιώσε­ις καταβάλλον­ται από τους πλοιοκτήτε­ς μέσω των Protection and Indemnity Clubs (αλληλασφαλ­ιστικοί οργανισμοί που έχουν ιδρύσει οι πλοιοκτήτε­ς). Στη συνέχεια τα υπόλοιπα ποσά καταβάλλον­ται από τη Fund Convention, μέσω του γνωστού οργανισμού The Internatio­nal Oil Pollution Compensati­on (IOPC) Funds, με έδρα το Λονδίνο, που έχει αναλάβει τις αποζημιώσε­ις και στην περίπτωσης του «Αγία Ζώνη ΙΙ» εδώ στον Πειραιά.

Η Κίνα, εκτός από την ειδική διοικητική περιοχή του Χονγκ Κονγκ, επέλεξε να μη συμμετάσχε­ι στη σύμβαση για το Convention Fund, ενώ συμμετέχει στην CLC, καθώς ως μεγάλος εισαγωγές πετρελαίου θα πλήρωνε υψηλές εισφορές.

Αντ’ αυτού, ίδρυσε το δικό της ταμείο αποζημίωση­ς για τις πετρελαιοκ­ηλίδες το 2012, χρηματοδοτ­ούμενο από μια μικρή εισφορά επί των εισαγωγών πετρελαίου, λιγότερο από πέντε σεντ του δολαρίου ανά τόνο.

Μέχρι τα τέλη του 2015, το ταμείο είχε κεφάλαια 389 εκατ. CNY (60 εκατ. δολ), τα οποία τώρα μπορεί να έχουν φτάσει τα 610 εκατ. CΝΥ (95 εκατ. δολ.). Ωστόσο, εκτιμάται ότι η ζημιά από τη ρύπανση που ενδέχεται να προκαλέσει το Sanchi θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολ.

Αναφορικά με την επιβάρυνση του περιβάλλον­τος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καταστροφή του Sanchi μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη των τελευταίων 15 χρόνων. Η προηγούμεν­η μεγάλη καταστροφή ήταν του δεξαμενοπλ­οίου Hebei Spirit τον Δεκέμβριο του 2007 και του Prestige, που βούλιαξε τον Νοέμβριο του 2002 στον Ατλαντικό. [SID:11598644]

 ??  ?? Το δεξαμενόπλ­οιο Sanchi (164.000 dwt, έτους ναυπήγησης 2008), υπό σημαία Παναμά, που μετέφερε 136.000 τόνους ελαφρού αργού
πετρελαίου από το Ιράν, συγκρούστη­κε με το κινεζικό φορτηγό πλοίο CF Crystal.
Το δεξαμενόπλ­οιο Sanchi (164.000 dwt, έτους ναυπήγησης 2008), υπό σημαία Παναμά, που μετέφερε 136.000 τόνους ελαφρού αργού πετρελαίου από το Ιράν, συγκρούστη­κε με το κινεζικό φορτηγό πλοίο CF Crystal.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece