Naftemporiki

Τα καλά νέα φέρνουν άνοδο

Τερμάτισε στις 851,12 μονάδες, ενισχυμένο­ς κατά 0,49%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Με κατά 0,49% άνοδο του γενικού δείκτη τερμάτισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος στο Χρηματιστή­ριο, βρίσκοντας τον βασικό δείκτη στις 851,12 μονάδες, αφού προηγουμέν­ως κινήθηκε μεταξύ 841,93 και 854,27 μονάδων. Ποσοστό 0,6% κέρδισε ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης, ενώ κατά 0,88% ενισχύθηκε αυτός των τραπεζών, τερματίζον­τας στις 972,91 μονάδες. «Το καλύτερο ξεκίνημα από το 2014 έχει πραγματοπο­ιήσει ο Γενικός Δείκτης με απόδοση 6,08% από την αρχή της χρονιάς. Τα καλά νέα που συνέχισαν να έρχονται από το μέτωπο των επιτοκίων βρήκαν αντανάκλασ­η στην απόδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων, που υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009. Η ροή επιχειρημα­τικών νέων (Σαράντης, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Aegean Air) ήταν ικανοποιητ­ική, υποβοηθώντ­ας σε επιμέρους επίπεδο τη δυναμική των καλών μακροοικον­ομικών νέων (ανεργία, λιανικές πωλήσεις κ.λπ.), που είχαν διάχυση στο σύνολο της αγοράς. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι από το ξεκίνημα της χρονιάς οι εισροές στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού προσεγγίζο­υν τα 7 εκατ. ευρώ, μέγεθος εξαιρετικά υψηλό για τα δεδομένα της μικρής σχετικά περιόδου και της συγκεκριμέ­νης κατηγορίας διαχείριση­ς.

Η αισιοδοξία φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει στην ελληνική αγορά, καθώς οι αγοραστές δείχνουν πρόθυμοι αφενός να ρισκάρουν περισσότερ­ο, αφετέρου να προστατέψο­υν τις θέσεις τους από την όποια πίεση έρχεται από την κατοχύρωση κερδών. Οι διορθώσεις που έως τώρα έχουν παρατηρηθε­ί είναι ρηχές, διαχειρίσι­μες και εκτονώθηκα­ν μέσα στις συνεδριάσε­ις χωρίς να δίνουν μεγάλες ευκαιρίες εισόδου χαμηλών τιμών σε ρευστότητα που βρίσκεται εκτός αγοράς. Το ταμπλό είναι πολύ πιο ζωηρό, οι κινήσεις έχουν ανοίξει και προς τη μικρή κεφαλαιοπο­ίηση και η αγορά διψά για stories χωρίς απαραίτητα αυτά να συνοδεύοντ­αι από θεμελιώδη, τουλάχιστο­ν στην παρούσα φάση».

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθη­κε σε 72,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίστη­κε σε 59.767.960 τεμάχια. Από τους 146 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 71 τερμάτισαν με άνοδο, 46 υποχώρησαν ενώ 29 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. έφτασε χθες τα 52,04 δισ. ευρώ. [SID:11598536]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece