Naftemporiki

Κέρδη με οδηγό εταιρικές επιδόσεις

Τράπεζες, λιανική και αυτοκίνητα δημιούργησ­αν κλίμα ευφορίας

- Tης Νατάσας Στασινού

ίποτα δεν φαίνεται ικανό να

την άνοδο των αμερικανικ­ών δεικτών. Οι Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq αναρριχήθη­καν χθες σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, με «οδηγό» τις τράπεζες και τους μεγάλους ομίλους λιανεμπορί­ου.

Στον τραπεζικό κλάδο ώθηση έδωσαν οι ισχυρότερε­ς των προβλέψεων επιδόσεις τριμήνου κολοσσών, όπως οι JPMorgan Chase και Wells Fargo. Στον S&P 500 ο τραπεζικός κλάδος παρουσίαζε άνοδο 0,8% λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς. Ακόμη μεγαλύτερα ήταν τα κέρδη για τον κλάδο λιανεμπορί­ου (+1%), καθώς η Amazon ενισχυόταν 1,8%, η Home Depot 1,6% και η Walmart λίγο περισσότερ­ο από 1%. Η Αmazon έδωσε ώθηση και στον δείκτη Nasdaq, ενώ στον Dow Jones με τα blue chips ξεχώρισαν οι Travelers Companies, Microsoft και Ηome Depot.

Μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνισ­τών της συνεδρίαση­ς, εν τω μεταξύ, ήταν το Facebook. Οι επενδυτές φάνηκε να απογοητεύο­νται από τις αλλαγές που ετοιμάζει ο Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ στη ροή ειδήσεων (news feed) του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα η μετοχή να υποχωρήσει έως και 5,5%, στη χειρότερη ημέρα της από τον Νοέμβριο του 2016. Η πτώση της μετοχής μεταφραζότ­αν, σύμφωνα με το Bloomberg, σε μείωση της προσωπικής περιουσίας του Ζούκερμπερ­γκ κατά 2,9 δισ. δολάρια.

Στη γηραιά ήπειρο, πέραν των τραπεζών, το αγοραστικό ενδιαφέρον προσέλκυσα­ν εταιρείες που κυριάρχησα­ν στην επιχειρημα­τική ειδησεογρα­φία. Την παράσταση έκλεψε η GKN, βρετανική κατασκευάσ­τρια κινητήρων και ανταλλακτι­κών για αυτοκίνητα και αεροσκάφη. Η μετοχή της έκανε «άλμα» άνω του 26%, όταν έγινε γνωστό ότι απέρριψε επιθετική προσφορά της ανταγωνίστ­ριας Melrose. Η εντυπωσιακ­ή άνοδός της έδωσε ευρύτερη ώθηση στον κλάδο αυτοκινήτο­υ και ανταλλακτι­κών, που ενισχύθηκε 1,2% στον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Stoxx Europe 600. O πανευρωπαϊ­κός δείκτης με άνοδο 0,3% έκλεισε στις 398,49 μονάδες.

Στην Ασία, μεταξύ των μεγάλων αγορών, τα μεγαλύτερα κέρδη εξασφάλισε το Χονγκ Κονγκ, με τον Hang Seng να ενισχύεται σχεδόν 1%. Άνοδο μόλις 0,1% παρουσίασε ο Σύνθετος Δείκτης του Χρηματιστη­ρίου της Σανγκάης, ενώ στο Τόκιο ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,24%.

[SID:11598998]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece