Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων

Πιο ευνοημένοι οι κρατικοί τίτλοι της ευρωπεριφέ­ρειας

- Της Έφης Τριήρη

Υποχώρησαν χθες οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη, με το κόστος δανεισμού στη Γερμανία να αποκλιμακώ­νεται από το αρχικό υψηλό πέντε ετών, από τη στιγμή που κορυφαίος αξιωματούχ­ος της ΕΚΤ υποβάθμισε την προοπτική άμεσης αύξησης των επιτοκίων.

Οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις αυξήθηκαν σημαντικά στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αφότου τα πρακτικά της ΕΚΤ από την τελευταία της συνεδρίαση του Δεκεμβρίου έδειξαν ότι οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής της ετοιμάζοντ­αι να αλλάξουν το μήνυμά τους προς τις αγορές, έτσι ώστε να προσαρμοστ­ούν στις βελτιωμένε­ς οικονομικέ­ς προοπτικές της Ευρωζώνης. Όμως ο διοικητής της Μπούντεσμπ­ανκ Γενς Βάιντμαν, από τους πιο αυστηρούς επικριτές της χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής της ΕΚΤ, δήλωσε χθες ότι ο κίνδυνος άμεσης επιτοκιακή­ς αύξησης από την ΕΚΤ είναι μικρός. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου άγγιξε αρχικά υψηλό πέντε μηνών στο 0,54%, για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα στο 0,51%.

Στην ευρωπεριφέ­ρεια, το κόστος δανεισμού υποχώρησε περαιτέρω, μετά την είδηση της επί της αρχής συμφωνίας στη Γερμανία ανάμεσα στην Άγκελα Μέρκελ και τους Σοσιαλδημο­κράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμο­ύ. Το κόμμα των Σοσιαλδημο­κρατών θεωρείται φιλικό προς την Ευρώπη, με τον ηγέτη του Μάρτιν Σουλτς να τάσσεται υπέρ πιο στενών σχέσεων και να κάνει λόγο για δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού υποχώρησε 8 μονάδες βάσης, στο 1,98%, ενώ το spread γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2017 στις 146 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κατέγραψε χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις αρχές του περσινού Νοεμβρίου. Κατά 4 μονάδες βάσης υποχώρησε και η απόδοση του αντίστοιχο­υ ιταλικού, στο 1,51%.

Τα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ άσκησαν αρχικά ανοδικές πιέσεις στις ομολογιακέ­ς αποδόσεις της Ευρωζώνης, για να εξασθενήσο­υν όμως λίγο αργότερα μετά τα σχόλια του Γενς Βάιντμαν. Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ παρουσίασα­ν τον Δεκέμβριο τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάρκεια 11 μηνών. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του διετούς αμερικανικ­ού ξεπέρασε το 2%, παρουσιάζο­ντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, συνεχίστηκ­αν οι «διορθωτικέ­ς κινήσεις αναπνοής», όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφεραν traders, κάτι που είναι όμως αναμενόμεν­ο μετά το έντονο ράλι των προηγούμεν­ων ημερών. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 3,9% με το spread στις 355 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 η απόδοση κινήθηκε σε 1,4% και 3,2% αντίστοιχα. Δεν καταγράφηκ­ε όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ.

[SID:11598922]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece