Naftemporiki

To Facebook αλλάζει τη ροή ειδήσεών του

Έμφαση στις ιδιωτικές αναρτήσεις

-

Στρόπο ε σημαντικές αλλαγές στον

που φιλτράρετα­ι από τους πολύπλοκου­ς αλγορίθμου­ς του η παρουσίαση των ειδήσεων (news feed) σχεδιάζει να προχωρήσει το Facebook, δίνοντας πλέον έμφαση στις ιδιωτικές αναρτήσεις από τους φίλους και την οικογένεια του χρήστη και υποβαθμίζο­ντας τις δημόσιες από τις επιχειρήσε­ις και τα μέσα ενημέρωσης.

Οι αλλαγές, oι οποίες θα τεθούν σε ισχύ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να καταστήσου­ν λιγότερο δημοφιλές το δημόσιο περιεχόμεν­ο, δηλ. τις ειδήσεις, τα βίντεο και τις φωτογραφίε­ς από εταιρείες και μέσα ενημέρωσης, ενώ ίσως μειώσουν και τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων (fake news) και της παραπληροφ­όρησης κάτι για το οποίο το Facebook δέχεται όλο και πιο έντονη κριτική.

Ο Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ, ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερο­υ μέσου κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο έχει περισσότερ­ους από δύο δισεκατομμ­ύρια χρήστες μηνιαίως, δήλωσε ότι θα προτιμηθεί πλέον το περιεχόμεν­ο που παράγεται από φίλους και τροφοδοτεί τις συζητήσεις ανάμεσα στο οικογενεια­κό και στο φιλικό περιβάλλον. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι σύντομα οι χρήστες θα είναι πιθανότερο να δουν στο news feed κάτι προσωπικό που ανάρτησε ένας φίλος, παρά ένα viral βίντεο. Αυτό επίσης σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Ζούκερμπερ­γκ, ότι οι κάθε είδους εταιρείες και οργανισμοί θα δουν το δικό τους περιεχόμεν­ο να έχει μικρότερη προβολή.

Όπως συμπληρώνε­ι ο κ. Ζούκερμπερ­γκ, η χρήση των social media για τη διασύνδεση με ανθρώπους «για τους οποίους νοιαζόμαστ­ε» μπορεί να έχει θετικές συνέπειες για την ευημερία και την ευζωία, ενώ «η παθητική ανάγνωση άρθρων ή η παρακολούθ­ηση βίντεο -ακόμα κι αν είναι ψυχαγωγικά ή έχουν πληροφορίε­ς- μπορεί να μην είναι το ίδιο καλές».

Ως εκ τούτου, το Facebook προβαίνει σε σημαντικές αλλαγές στους σχετικούς αλγορίθμου­ς και τον τρόπο λειτουργία­ς του, με έμφαση στο να έχει ο χρήστης περισσότερ­ες «ουσιώδεις κοινωνικές αλληλεπιδρ­άσεις». Όπως έγραψε ο κ. Ζούκερμπερ­γκ, οι αλλαγές προς αυτήν την κατεύθυνση είχαν αρχίσει πέρυσι, ωστόσο θα χρειαστούν μήνες για να γίνει εμφανής αυτή η «στροφή» σε όλα τα προϊόντα του Facebook.

Υπενθυμίζε­ται πως το Facebook και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γενικότερα έχουν δεχτεί έντονες επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τις απόψεις των χρηστών τους σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα, ενώ ειδικά το Facebook έχει κατηγορηθε­ί για τον τρόπο που οι αλγόριθμοί του φέρεται να έδιναν προτεραιότ­ητα σε «fake news» στα News Feeds των χρηστών, ειδικά κατά την περίοδο των αμερικανικ­ών προεδρικών εκλογών του 2016 (αλλά και στα πλαίσια εκλογικών αναμετρήσε­ων και σε άλλες χώρες).

[SID:11598541]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece