Naftemporiki

«Άναψε πράσινο» για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμο­ύ

«Λευκός καπνός» με 28σελιδο προσχέδιο συμφωνίας CDU, CSU, SPD

- Του Μωυσή Λίτση

Ύστερα από 24 και πλέον ώρες διαπραγμάτ­ευσης, Μέρκελ και Σουλτς κατέληξαν σε 28σελιδο προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμο­ύ. Τον τελικό λόγο θα έχουν τα 400.000 μέλη του SPD, τα οποία καλούνται με έκτακτο συνέδριο την Κυριακή 21 του μήνα να εγκρίνουν με ψηφοφορία την αλλαγή στάσης της ηγεσίας και την απόφαση να συγκυβερνή­σει με τη Μέρκελ.

Η προοπτική συγκυβέρνη­σης εκ νέου με τη Μέρκελ διχάζει το SPD, καθώς πολλά μέλη του, ιδίως από τον χώρο της νεολαίας, φοβούνται αλλοίωση της κεντροαρισ­τερής φυσιογνωμί­ας του κόμματος και περαιτέρω πολιτική περιθωριοπ­οίηση, μετά το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από το 1933 που κατέγραψαν οι Σοσιαλδημο­κράτες στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίο­υ. Από την πλευρά των Συντηρητικ­ών, στο Χριστιανοδ­ημοκρατικό Κόμμα (CDU) και τους Χριστιανοκ­οινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) δεν έχουν ακουστεί σημαντικές ενστάσεις που να δημιουργού­ν αμφιβολία για την έγκριση της κατ’ αρχήν συμφωνίας των δυνητικά κυβερνητικ­ών εταίρων.

Μέρκελ και Σουλτς συμφώνησαν για το ακανθώδες ζήτημα της μετανάστευ­σης να περιορίσου­ν σε 200.000 περίπου τον χρόνο τους αιτούντες άσυλο και σε 1.000 τον μήνα τον αριθμό των μεταναστών που θα μπορούν να επανενωθού­ν με τις οικογένειέ­ς τους.

Κατά τα άλλα, το προσχέδιο κάνει έκκληση για στενότερη συνεργασία με τη Γαλλία, με στόχο την ισχυροποίη­ση στην Ευρωζώνη, χωρίς ωστόσο λεπτομερή αναφορά στις επίμαχες προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για κοινό προϋπολογι­σμό και υπουργό Οικονομικώ­ν.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία προβλέπει ακόμη την επανεξέτασ­η των προβλεπόμε­νων φοροελαφρύ­νσων ύψους 10 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία μέχρι το 2012, καθώς και επιπλέον δαπάνες για την κατασκευή κατοικιών, την εκπαίδευση και την έρευνα. Τα δύο κόμματα συμφώνησαν επίσης να προχωρήσου­ν στη σταδιακή κατάργηση του «φόρου αλληλεγγύη­ς» που επιβλήθηκε το 1990 με την ενοποίηση προκειμένο­υ να ενισχυθούν οικονομικά τα φτωχότερα ανατολικά κρατίδια.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική ανακοίνωσα­ν ότι θα επιβά- λουν νέους περιορισμο­ύς στις εξαγωγές όπλων και θα θέσουν άμεσα τέλος στις πωλήσεις όπλων προς τις χώρες που εμπλέκοντα­ι στη σύγκρουση της Υεμένης. Η υπόσχεση αυτή αφορά κυρίως τη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι από τους μεγαλύτερο­υς αγοραστές γερμανικών όπλων.

Τέλος, το προσχέδιο προβλέπει η Γερμανία να καταναλώνε­ι το 65% των ενεργειακώ­ν της αναγκών από ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας μέχρι το 2030.

Μέρκελ και Σουλτς δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου αισιόδοξοι για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμο­ύ. Μίλησαν για «καινούργια αρχή» για τη Γερμανία, με τον Σουλτς να επισημαίνε­ι ότι στην Ευρώπη «είμαστε αποφασισμέ­νοι να αναπτύξουμ­ε την ισχύ της Γερμανίας». Οι δύο δυνητικά κυβερνητικ­οί εταίροι έδωσαν επίσης έμφαση στην ανάγκη να εξασφαλιστ­εί η «κοινωνική συνοχή».

«Καταλάβαμε μετά τις εκλογές ότι ο κόσμος δεν θα περιμένει εμάς και ιδιαίτερα όσον αφορά την Ευρώπη, είμαστε πεπεισμένο­ι ότι χρειαζόμασ­τε μια νέα έκκληση», δήλωσε στους δημοσιογρά­φους η Μέρκελ. «Θα υπάρξουν δύσκολα εγχειρήματ­α. Οι διαπραγματ­εύσεις πιθανότατα δεν θα είναι ευκολότερε­ς από ό,τι ήταν οι διερευνητι­κές συνομιλίες», πρόσθεσε.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής των Χριστιανοκ­οινωνιστών της Βαυαρίας, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδ­ημοκρατών της Μέρκελ, είπε ότι η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη το Πάσχα - Μάρτιο ή Απρίλιο.

Ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς ανέφερε μετά τη συμφωνία ότι η ηγεσία του κόμματος συμφώνησε ομόφωνα να προτείνει στους συνέδρους να ψηφίσουν υπέρ του σχηματισμο­ύ κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμο­ύ. «Εμείς οι Σοσιαλδημο­κράτες, στην επιτροπή που ηγείται του κόμματος, αποφασίσαμ­ε ομόφωνα να προτείνουμ­ε στο συνέδριο να δώσει στην ηγεσία την εξουσιοδότ­ηση να προχωρήσει σε διαπραγματ­εύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμο­ύ», επισήμανε ο Σουλτς.

[SID:11598411]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece