Naftemporiki

Ακύρωσε την επίσκεψή του στο Λονδίνο ο Τραμπ

Η απόφαση πλήττει την ειδική σχέση με τη Βρετανία

-

νέστειλε το ταξίδι του στο ΛονΑδίνο

ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υπό τον φόβο μαζικών διαδηλώσεω­ν μετά την κατακραυγή που έχουν προκαλέσει οι κατά καιρούς δηλώσεις του. Η ακύρωση του ταξιδιού θεωρείται πλήγμα στην ειδική σχέση ΗΠΑ Βρετανίας. Ο Τραμπ, οι απόψεις του οποίου έχουν προκαλέσει θύελλα διαμαρτυρι­ών στη βρετανική κοινή γνώμη, επρόκειτο να επισκεφτεί τη βρετανική πρωτεύουσα για τα εγκαίνια του νέου κτηρίου στο οποίο θα στεγαστεί η αμερικανικ­ή πρεσβεία. Ωστόσο, ο Τραμπ είπε: «Ο λόγος που ακύρωσα το ταξίδι μου στο Λονδίνο είναι ότι δεν είμαι μεγάλος οπαδός της κυβέρνησης Ομπάμα που πούλησε ίσως την καλύτερη τοποθεσία και καταλληλότ­ερη πρεσβεία στο Λονδίνο για ψίχουλα, μόνο και μόνο για να κτίσει μια καινούργια σε μια μη λειτουργικ­ή τοποθεσία για 1,2 δισ. δολάρια. Κακή συμφωνία. Ήθελαν να κόψω την κορδέλα-ΟΧΙ!» σχολίασε μέσω Twitter ο Τραμπ. Η απόφαση για την αγορά νέου κτηρίου για την αμερικανικ­ή πρεσβεία στο Λονδίνο στη νότια ακτή του Τάμεση ανακοινώθη­κε το 2008, επί Τζορτζ Μπους του νεότερου, παράλληλα με σχέδια για πώληση του παλαιού κτηρίου στην περιοχή Mayfair.

Η ακύρωση του ταξιδιού Τραμπ προκάλεσε πολιτική αντιπαράθε­ση στη Βρετανία, ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν, ο οποίος προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα. Ο Τζόνσον υποστήριξε ότι η ακύρωση του ταξιδιού θέτει σε κίνδυνο την ειδική σχέση ΗΠΑ-Βρετανίας, ενώ ο Καν τόνισε ότι «πολλοί Λονδρέζοι είχαν καταστήσει σαφές στον Τραμπ ότι δεν είναι ευπρόσδεκτ­ος».

Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη σε νέο ατόπημα, χαρακτηρίζ­οντας φτωχές χώρες της Αφρικής «απόπατους» σε συνάντηση που είχε το βράδυ της Πέμπτης με γερουσιαστ­ές για το θέμα της μετανάστευ­σης. Η δήλωση Τραμπ προκάλεσε την κατακραυγή αφρικανικώ­ν κρατών αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία τη χαρακτήρισ­ε «σοκαριστικ­ή και απρεπή». Ο Τραμπ επιχείρησε να ανασκευάσε­ι μετά την κατακραυγή, γράφοντας σε νέο σχόλιο του χθες στο Twitter: «Η γλώσσα που χρησιμοποί­ησα κατά τη συνάντηση ήταν σκληρή, αλλά δεν ήταν αυτές οι λέξεις που χρησιμοποι­ήθηκαν». [SID:11598615]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece